.

Πρόγραμμα LIFE+: Αναμενόμενη προκήρυξη για το 2009

DG ENV is planning to launch its 2009 call for proposals for LIFE+ projects on May 15 2009. The 2009 applications package will be made available on that date on the LIFE website.
Since the LIFE unit anticipates that there are unlikely to be significant changes with respect to the 2008 call, it recommends that potential applicants begin preparing their applications using the 2008 applications package.
This is available to download below. It is important to note however that applicants MUST submit their proposals using the 2009 application forms that will be made available on May 15.
In principle, a maximum of EUR 250 million will be available for the 2009 call.

[Για μετάφραση κλικ δεξιά στο εργαλείο μετάφρασης]

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Οι Προοπτικές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα

[...Ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον είναι δυνατό να συμβεί μόνο αν θα στηριχθεί στην χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και στην Ορθολογική Χρήση της Ενέργειας (ΟΧΕ). Η ΟΧΕ θα μπορούσε να ελαττώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει τις επενδυτικές απαιτήσεις και να βελτιώσει τις ενεργειακές υπηρεσίες. Οι ΑΠΕ αν αποτελέσουν βασικό στόχο ενός νέου ενεργειακού δόγματος, μπορούν να καλύψουν μεγάλο μέρος της ενεργειακής ζήτησης Το πρόβλημα δεν είναι “τεχνικό”. Το ουσιώδες ζήτημα είναι: η υιοθέτηση του στρατηγικού στόχου, η διαμόρφωση αποτελεσματικών πολιτικών και η διάθεση των αναγκαίων πόρων...]

Πηγή capital.gr, κλικ για όλο το άρθρο του καθηγητή Αρθούρου Ζερβού

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Μουσείο Λιγνίτη στο ΒΙΟΠΑ Πτολεμαϊδας...

Η συνολική έκταση των 503 στρεμμάτων προσφέρει πάνω από 120 ξεχωριστούς χώρους για την εγκατάσταση μιας ή περισσοτέρων επιχειρήσεων. Από τα σχεδιαζόμενα οικοδομικά τετράγωνα θα προκύψουν 97 χώροι των 1000 τ.μ. περίπου, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης, υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι των 2,5 και 4 στρεμμάτων, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες εγκατάστασης μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Στο συνολικό σχεδιασμό προβλέπεται η χωροθέτηση 70 περίπου στρεμμάτων για την ανάδειξη του βιομηχανικού τουρισμού και στοχεύει να αποτελέσει την ναυαρχίδα της Μουσειακής Ζώνης του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας. Με την ολοκλήρωσή του το Μουσείο- Έκθεση του Λιγνίτη θα αποτελέσει έναν νέο σημαντικό τουριστικό πόλο έλξης και κοιτίδα διαφύλαξης της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής Πτολεμαΐδας και όλης της Εορδαίας.



κλικ για όλο το Δελτίο Τύπου...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Πρόστιμο 40.000 ευρώ από τη νομαρχία Κοζάνης στη ΔΕΗ...

[...Πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ επέβαλε η νομαρχία Κοζάνης στη ΔΕΗ γιατί προχώρησε χωρίς την απαιτούμενη έγκριση στην κοπή δέντρων στο δάσος Μαυροπηγής προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην περιοχή της Πτολεμαϊδας.Όπως επισήμανε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής, η ΔΕΗ είχε ζητήσει εδώ και καιρό από τη νομαρχία να εκδοθεί απόφαση - έγκριση που να της δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στο δάσος, ώστε από την εκμετάλλευση του εδάφους να τροφοδοτείται με λιγνίτη ο ατμοηλεκτρικός σταθμός της Πτολεμαϊδας.Ωστόσο, σύμφωνα με τον Νομάρχη, η διαδικασία αυτή προβλέπει την έκδοση της σύμφωνης γνώμης του Δημοτικού Συμβουλίου Πτολεμαϊδας...]

κλικ για όλη την είδηση...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Επιστροφή στον λιγνίτη μετά το «στοπ» στον λιθάνθρακα

[...ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου ηλεκτροπαραγωγής και τα επόμενα χρόνια θα εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) στην αναθεωρημένη έκθεσή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Μετά το «όχι» του υπουργού στον λιθάνθρακα, στη νέα του έκθεση για τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας το ΣΕΕΣ θα αναφέρει ότι στο θέμα της ηλεκτροπαραγωγής δεν έχουμε την πολυτέλεια να στηριζόμαστε αποκλειστικά στο ακριβό φυσικό αέριο. Και θα εισηγείται να παραμείνει υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής των στερεών καυσίμων στο ενεργειακό μας ισοζύγιο μέχρι το 2020, κάτι που για να γίνει θα πρέπει αφ΄ ενός «να τολμήσουμε να αξιοποιήσουμε τα κοιτάσματα λιγνίτη στην Ελασσόνα, θέμα για το οποίο αντιδρά η τοπική κοινωνία» και, αφ΄ ετέρου, «να καθυστερήσει μερικά χρόνια η απόσυρση των παλαιών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ»....]

Κλικ για όλο το άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περιοδεία του Γερμανού βουλευτή των Πρασίνων στην Κοζάνη

[...Το Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2009, ήταν μια μέρα έντονης δραστηριότητας των Οικολόγων Πρασίνων και της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης. Συνεργάστηκαν με το Γερμανό βουλευτή των Πρασίνων κ. Hans Josef Fell και επισκέφτηκαν μαζί του μερικά από τα χωριά που πλήττονται από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ...]

κλικ για όλο το Δελτίο Τύπου...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Άγονος ο Διαγωνισμός για την Φλώρινα 2, προς Επαναπροκήρυξη με Νέους Όρους

[...Χωρίς την υποβολή προσφορών παρήλθε σήμερα η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών για το έργο της κατασκευής της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Φλωρινα, προϋπολογισμού 675 εκατ. ευρώ. Η αρμόδια Γενικής Διεύθυνση παραγωγής προσανατολίζεται στην επαναπροκήρυξη της διαδικασίας για μικρότερη των αρχικών 420-450 μεγαβάτ ισχύ....
...Σύμφωνα με πληροφορίες του energia gr., ως αντιστάθμισμα της μείωσης ισχύος στην Φλώρινα είναι πιθανό να αυξηθεί η αρχικώς προγραμματισθείσα στα 450 μεγαβάτ ισχύς της νέας λιγνιτικής μονάδας της Πτολεμαϊδας, καθώς τα διαπιστωμένα λιγνιτικά κοιτάσματα της περιοχής μπορούν να υποστηρίξουν μία τέτοια εξέλιξη...]

κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υπόμνημα Νομάρχη Κοζάνης στο Συνήγορο του Πολίτη για το περιβάλλον (17.02.09)

[...Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, μετά από απόφαση του Νομάρχη, συγκρότησε Επιτροπή για έλεγχο των ορυχείων της περιοχής, όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, από υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων. Η Επιτροπή υπέβαλε τις παρατηρήσεις της και ακολούθως έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προς τη ΔΕΗ Α.Ε. και το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.
Η Επιτροπή συνεκτιμώντας το γεγονός ότι τα ορυχεία αποτελούν μεγάλες εκτάσεις εκμετάλλευσης, την αναγκαιότητα λειτουργίας αυτών των ορυχείων για την ενεργειακή παραγωγή της χώρας , αλλά και το επιβαρημένο περιβάλλον της περιοχής καθώς και την ανάγκη πρόβλεψης και σωστού σχεδιασμού για την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη αποκατάσταση της περιοχής πρότεινε όπως:
· Ενημερωθεί εγγράφως το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της, καθώς και τις αντικειμενικές δυσκολίες ελέγχου μόνο από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ν.Α. Κοζάνης.
· Ανατεθεί από τη Νομαρχία σε ιδιωτικούς φορείς η διεξαγωγή μετρήσεων των διαφόρων παραμέτρων για τη διασταύρωση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων της ΔΕΗ Α.Ε. και τον έλεγχο της αξιοπιστίας τους.
· Γίνει εισήγηση στο ΚΕΠΠΕ και στην ΕΥΕΠ για έλεγχο και επιβολή διοικητικών κυρώσεων στη ΔΕΗ Α.Ε., για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
· Αναθεωρηθούν όλες οι ΕΤΜΕ (Ειδικές Τεχνικές Μελέτες Εφαρμογής) και να προβλεφθεί η αναθεώρηση τους ανά πενταετία.
· Να περιοριστεί η χρήση της ακακίας , η οποία χρησιμοποιείται σχεδόν κατά αποκλειστικότητα (αποκατάσταση ορυχείου Αμυνταίου στο τμήμα που εμπίπτει στο Νομό), παρά τα όποια πλεονεκτήματα προβάλλονται από τη ΔΕΗ Α.Ε. ( μειωμένο κόστος – αμεσότερη κάλυψη των επιφανειών).
· Επανεξεταστεί το θέμα δημιουργίας λιμνών στους χώρους εκμετάλλευσης, δεδομένου του σημερινού αρνητικού ισοζυγίου του νερού στη περιοχή και του μεγάλου βάθους του εγκοίλου.
9. Όσον αφορά στα νερά, οι επιφανειακές εκμεταλλεύσεις της ΔΕΗ Α.Ε. μεταβάλλουν το καθεστώς των υπόγειων και επιφανειακών νερών της περιοχής .
Οι κυριότερες μεταβολές είναι :
· Πτώση της στάθμης με συνεπακόλουθο τη μείωση της παροχής των υδροληπτικών έργων.
· Μείωση της παροχής υδρορευμάτων και ταπείνωση της στάθμης των λιμνών.
· Υποβάθμιση ποιότητας των νερών των επιφανειακών και υπόγειων αποδεκτών, λόγω της απόρριψης νερών από τις αποστραγγίσεις στα ορυχεία.
· Επεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στο περιβάλλον για προστασία των ορυχείων (π.χ. μετατοπίσεις κοίτης χειμάρρων, υδρορεμμάτων κλπ).
10. Από τη λειτουργία των ΑΗΣ στη περιοχή, το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι υπερβάσεις στις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων που παρατηρούνται σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιούνται από την επιχείρηση.
Από το 1992 στο Νομό Κοζάνης ήταν εγκατεστημένοι τρεις (3) σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, συνδεδεμένοι με το Εθνικό Σύστημα, εξοπλισμένοι με τις συσκευές μέτρησης ΝΟ2, SO2, PM-10, O3 καθώς και τα απαραίτητα όργανα βαθμονόμησης με τα παρελκόμενά τους. Στο σταθμό Κοζάνης υπάρχουν εκτός των άλλων και όργανα μέτρησης Ολικών Αιωρούμενων Σωματιδίων (TSP) και CO. Όλα τα όργανα πλην των οργάνων μέτρησης TSP και CO είναι εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε το 2004 διαγωνισμό για την προμήθεια εξοπλισμού νέας τεχνολογίας για αντικατάσταση του παλαιού , πλην όμως ο διαγωνισμός ακυρώθηκε.
11. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν.Α.) Κοζάνης είναι απευθείας συνδεδεμένο, μέσω τηλεφωνικού δικτύου, με τον κεντρικό σταθμό δικτύου μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΔΕΗ Α.Ε., καθ΄ υπαγόρευση των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της στο Νομό μας, πλην όμως, είναι αδύνατος ο έλεγχος αξιοπιστίας των μετρήσεων αυτών, λόγω έλλειψης του ανάλογου εξοπλισμού και λόγω παλαιότητας του υφισταμένου...]
....
[...4. Πέρα από τις εκπομπές αιωρουμένων σωματιδίων, ως προϊόντων καύσης στους ΑΗΣ αλλά και από τη μη ορθολογική λειτουργία των ορυχείων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα της περιοχής, σημαντικός είναι ο ρόλος των ορυχείων, στα οποία εξορύσσονται τεράστιες ποσότητες αδρανών υλικών και λιγνίτη. Αυτές μεταφέρονται με ακάλυπτα φορτηγά, με μεγάλες ταχύτητες σε χωμάτινες επιφάνειες, χωρίς να γίνεται διαβροχή. Το σύστημα διαβροχής που υπάρχει στους ταινιόδρομους μεταφοράς της τέφρας στους χώρους απόθεσής της, τις περισσότερες φορές τίθεται εκτός λειτουργίας, λόγω της δυσκολίας αποκόλλησης του υλικού από τους ταινιόδρομους. Παράλληλα δεν εφαρμόζονται, συχνά, οι βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, ενίοτε και καμία, που ισχύουν στο εξωτερικό (π.χ. χρήση σκέπαστρου στη μεταφορά της τέφρας, διαβροχή με κατάλληλα γαλακτώματα).
5. Προκαλείται, λοιπόν, ατμοσφαιρική ρύπανση από τη λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών, τη μη χρήση σωστών φίλτρων, τις εκπομπές αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2 και PM10, εξαιρετικά καρκινογόνων, από τις εκσκαφές τεράστιων εκτάσεων. Ιδιαίτερα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, περίοδο με δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες (ανομβρία-άνεμοι), είμαστε μάρτυρες περιβαλλοντικών συμβάντων, τα οποία έχουν φέρει την τοπική κοινωνία στα όρια της αντοχής της. Πρέπει, όμως να επισημάνουμε, ότι σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της ατμόσφαιρας στις πόλεις της Κοζάνης και Πτολεμαΐδας, όσον αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του θείου και αζώτου, παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση της τηλεθέρμανσης (αστική αξιοποίηση της εκλυόμενης θερμότητας των ηλεκτρογεννητριών των ΑΗΣ)...]

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Το θερμοκηπιακό πάρκο στο Τ.Δ. Δρεπάνου του Δήμου Ελλησπόντου ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Ελλησπόντου

[...Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας κ. Κώστας Κίττας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παρουσίασε αναλυτικά τις Σύγχρονες Τεχνολογίες για Θερμοκήπια Φιλικότερα στο Περιβάλλον και μίλησε και για το Θερμοκηπιακό Πάρκο Δρεπάνου (βρίσκεται υπό την παρακολούθηση του Πανεπιστημίου) και τις προοπτικές που δημιουργούνται για τους Αγρότες μέσα από την αξιοποίηση του...]

κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Υλικό κλιμακίου Συνηγόρου του Πολίτη για το Ν. Κοζάνης

Δόθηκε στη σύσκεψη εργασίας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009 το παρακάτω υλικό (κλικ για κατέβασμα):

Αδειοδότηση των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ (Νομοθετική πρόταση, ετήσια έκθεση 2005 σελ 212-213)


Πόρισμα: "Καθεστώς αδειοδότησης των ΑΗΣ της ΔΕΗ Καρδιάς, Πτολεμαϊδας και Αγ. Δημητρίου Ν. Κοζάνης" (2005)


Η ανταπόκριση της Διοίκησης στο Πορισματικό Έγγραφο του Συνηγόρου του πολίτη με αριθμ. πρωτ. 6536.2.7& 6537.2.7/27.07.05


Δελτίο Τύπου: "Το Συμβούλιο της Ευρώπης παραπέμπει σε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για το περιβάλλον" (2007).

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

«Ιστορικός συμβιβασμός» ανοίγει την αγορά του λιγνίτη

[...Η Κομισιον «αρχειοθετει» την προσφυγη κατα της Ελλαδας, ενώ η ΔΕΗ δεν θα προχωρησει στην εκμεταλλευση νεων κοιτασματων. Ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική πρόσβαση ιδιωτών επενδυτών στην εκμετάλλευση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Την ουσιαστική πρόσβαση ιδιωτών επενδυτών στην εκμετάλλευση λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα επιτρέψει η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία δεσμεύθηκε ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων...]

κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Αντίθετη η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την Δαιμονοποίηση του Λιθάνθρακα

[...Αντιδράσεις προκαλεί η απόφασης του υπουργού Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη να θέση περιορισμούς στον τρόπο παραγωγής ενέργειας, αποκλείοντας τεχνολογίες που θεωρούνται περισσότερο ρυπαρές σε σχέση με κάποιες άλλες...]

κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

Προβλέψεις για Κερδοφορία της ΔΕΗ το 2009

[...Ο οίκος θεωρεί ότι οι πωλήσεις της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν στα 6,70 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 524,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις για το 2010 υπολογίζονται στα 7,04 δισ. ευρώ με τα καθαρά κέρδη στα 532,6 εκατ. ευρώ...]

κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...

ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ - ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΤΕΛΟΣ!!! - Άρθρα σχετικά

Ξαφνικό «όχι» στις 5 μονάδες λιθάνθρακα


[..."Λόγω και των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών, δεν θα προχωρήσουν οι λιθανθρακικές και οι πυρηνικές μονάδες"...]


κλικ για όλο το άρθρο...

Αλλαγή Πλεύσης Για Τις Μονάδες Παραγωγής Ενέργειας Από Λιθάνθρακα Στην Ελλάδα


[…Αρνητικό εμφανίζεται πλέον το υπουργείο Ανάπτυξης ως προς την προοπτική της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ενέργειας με την χρήση λιθάνθρακα στην Ελλάδα. Προτεραιότητα η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ο λιθάνθρακας, όπως και η χρήση πυρηνικής ενέργειας, δεν είναι στις προτεραιότητες της νέου υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

…..

Σε σχέση, πάντως, με τον λιγνίτη, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι ως εγχώριο καύσιμο θα πρέπει να στηριχθεί, πάντα, βεβαίως, χωρίς να παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας.

Η ΔΕΗ ήδη έχει εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στην Φλώρινα και στην Πτολεμαϊδα, ενώ πρόσφατα έλαβε άδεια από το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ/Τέρνα για την κατασκευή στην Φλώρινα της πρώτης ιδιωτικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με την χρήση λιγνίτη.

Ως πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Aνάπτυξης αναδεικνύεται πλέον η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τομέας στον οποίο η χώρα βρίσκεται μάλλον σε κομβικό σημείο….]

Πηγή: energeia.gr κλικ για όλο το άρθρο...


Απόρριψη λιθάνθρακα από το Υπ. Ανάπτυξης


[…Πλήρης ανατροπή του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, του επιχειρησιακού προγράμματος της ΔΕΗ, των επενδυτικών σχεδίων ιδιωτών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και έλλειμμα ισχύος της τάξεως των 4.000 MW, θα σημάνει η απόφαση του Yπουργείου Ανάπτυξης να απορρίψει πλήρως την εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Εντός της επόμενης εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης προτίθεται να συναντηθεί με το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, οπότε κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθεί και επισήμως η ανατροπή της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, όπως αυτή είχε χαραχτεί και ακολουθείτο την προηγούμενη διετία…….Η εισαγωγή του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο, με επιχείρημα τη σταδιακή εξάντληση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας, έχει ενταχθεί στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με ορίζοντα το 2020, που εκπόνησε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής. Στην ίδια μελέτη σημειώνεται ότι τουλάχιστον μέχρι το 2020 δεν τίθεται ζήτημα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, αλλά συνίσταται ο διάλογος γύρω από το θέμα λόγω της ανάπτυξης τέτοιων σχεδίων από πολλές γειτονικές χώρες…]

Πηγή: express.gr κλικ για όλο το άρθρο...

κλικ για πλήρη ανάγνωση ή για το σχόλιο σας...