.

Περιβαλλοντικό επεισόδιο ΑΗΣ Πτολεμαϊδας 1.3.09 - Γεγονότα

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό επεισόδιο που υπήρξε την Κυριακή της Αποκριάς (1.3.09) στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας εκδόθηκαν:

Δελτίο Τύπου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής με αφορμή το σοβαρό περιβαλλοντικό συμβάν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2009, δήλωσε τα εξής:
«Το νέο, πολλοστό δυστυχώς, περιβαλλοντικό επεισόδιο καταδεικνύει την αναγκαιότητα ικανοποίησης των πάγιων αιτημάτων της κοινωνίας του Νομού Κοζάνης για γενναία χρηματοδότηση έργων και δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης, από πλευράς Πολιτείας και Δ.Ε.Η. Α.Ε..

Αναφορικά με το περιβαλλοντικό επεισόδιο που υπήρξε την Κυριακή της Αποκριάς (1.3.09) στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας εκδόθηκαν:

Δελτίο Τύπου Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής με αφορμή το σοβαρό περιβαλλοντικό συμβάν στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2009, δήλωσε τα εξής:
«Το νέο, πολλοστό δυστυχώς, περιβαλλοντικό επεισόδιο καταδεικνύει την αναγκαιότητα ικανοποίησης των πάγιων αιτημάτων της κοινωνίας του Νομού Κοζάνης για γενναία χρηματοδότηση έργων και δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης, από πλευράς Πολιτείας και Δ.Ε.Η. Α.Ε..
Η ποιότητα ζωής των κατοίκων του τόπου μας πλήττεται έντονα από τη διαχρονική αδιαφορία για τις επιπτώσεις από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό κέντρο της πατρίδας μας προς όφελος όλης της χώρας.
Καθίσταται επιβεβλημένη η επίσπευση των διαδικασιών για τη δημοπράτηση από πλευράς Δ.Ε.Η. Α.Ε. του νέου «ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5», ώστε να παύσει η ρυπογόνος λειτουργία του πεπαλαιωμένου ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, καθώς και η άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή οξέων περιβαλλοντικών επεισοδίων από τη λειτουργία των λιγνιτωρυχείων και των ΑΗΣ, ενόψει της επερχόμενης θερινής περιόδου.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας».

Ανακοίνωση της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ ανακοινώνει ότι, την Κυριακή 1 Μαρτίου 2009 και ώρα 08:50, στη Μονάδα Νο 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας σημειώθηκε βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρολογικό πίνακα της Μονάδας, με αποτέλεσμα να τεθούν αυτομάτως εκτός λειτουργίας τα Ηλεκτροστατικά Φίλτρα αυτής.
Αμέσως μειώθηκε το φορτίο της Μονάδας στο τεχνικό ελάχιστο και ταυτόχρονα έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση της βλάβης και την επαναλειτουργία των Ηλεκτροστατικών Φίλτρων, που επετεύχθη στις 10:10 την ίδια ημέρα.
Λόγω της φύσεως της βλάβης κρίθηκε ότι η αποκατάστασή της ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί άμεσα, όπως και πραγματικά έγινε. Ενδεχόμενη κράτηση της Μονάδας και επανεκκίνησή της θα είχε δυσμενέστερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό δεν προκρίθηκε η λύση αυτή.
Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το γεγονός ότι η ανωτέρω βλάβη συνέπεσε και με τη διαδικασία εκκίνησης της Μονάδας Νο 1 μετά από την προγραμματισμένη ετήσια συντήρησή της, διάρκειας ενός μήνα.
Η ΔΕΗ εκφράζει τη λύπη της για το περιστατικό αυτό, για το οποίο όμως κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να αποκαταστήσει το ταχύτερο δυνατόν, την εκδηλωθείσα βλάβη δεσμευόμενη ταυτόχρονα ότι εντείνει συνεχώς τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς των εγκαταστάσεών της.


Δημοσίευμα του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής με τίτλο "Ένας αλλιώτικος μα πάντα ίδιος καρνάβαλος..."

[...Το σκηνικό που ακολουθεί την επόμενη μέρα είναι επίσης γνωστό σε όλους μας στη περιοχή...Ο Συλλόγος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη προκειμένου να είναι στα πλαίσια της νομιμότητας (αφού κάθε άλλη συμπεριφορά είναι παραβατική και ο εισαγγελέας την επαναφέρει στην τάξη(!!!) υπέβαλε τις ερωτήσεις του, ερωτήσεις που για άλλη μια φορά θα μείνουν αναπάντητες, καταθέτοντας τη αγανάκτησή του, ο Δημαρχος Υψηλάντη διαμαρτύρεται στα κανάλια (!!!), ο Νομάρχης καταδίκαζει την (Δ)ΕΗ και εξεδίδει "συγκλονιστικά" δελτία τύπου (!!!), η (Δ)ΕΗ Α.Ε θα επιληφθεί του θέματος και θα εκφράσει τη λύπη της(!!!), αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει και διαιωνίζεται χωρίς στον ορίζοντα να φαίνεται μια λύση, παρότι υπάρχουν πολλές λύσεις, οι οποίες όμως ανεβάζουν το κόστος λειτουργίας της (Δ)ΕΗ Α.Ε και του "φθηνού" όπως αναφέρουν άνθρακα...]

κλικ για όλη τη δημοσίευση του Συλλόγου Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Δημ. Υψηλάντη και για φωτογραφίες του επεισοδίου...

Δήλωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
«Σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω»

Το νέο σοβαρότατο επεισόδιο ρύπανσης, που συνέβη στις 1-3-2009 στον ΑΗΣ της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, κατέδειξε για άλλη μια φορά την ανεπάρκεια των αντιρρυπαντικών εγκαταστάσεων, των θεσμών, των νόμων, των ελεγκτικών μηχανισμών και των ατόμων που τους διαχειρίζονται.
Η ΔΕΗ δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει μια ανακοίνωση.
Οι εκπρόσωποι της τοπικής εξουσίας πλειοδότησαν και πάλι σε μεγαλόστομες δηλώσεις και λεονταρισμούς
Κανείς όμως δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το βρώμικο ενεργειακό μοντέλο που μας έχει οδηγήσει στο σημερινό αδιέξοδο, ούτε τις επιλογές της ΔΕΗ για νέες επεκτάσεις των ορυχείων και νέες λιγνιτικές μονάδες. Κανείς δεν διανοήθηκε να θίξει το πιο ρυπογόνο καύσιμο, το λιγνίτη.
Άπαντες επανέλαβαν το γνωστό ρεφραίν περί ίδρυσης καινούριας μονάδας σε αντικατάσταση του ρυπογόνου ΑΗΣ Πτολεμαίδας, λύση η οποία παρουσιάζεται περίπου ως ριζική έξοδος από το περιβαλλοντικό τούνελ στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι.
Σε όλους αυτούς λοιπόν υπενθυμίζουμε ότι οφείλουν να λένε όλη την αλήθεια στους πολίτες όταν δηλώνουν ότι θα κλείσει ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, μόλις ξεκινήσει η καινούρια μονάδα. Να εξηγούν δηλαδή ότι όταν η ΔΕΗ μιλά για «κλείσιμο», εννοεί ότι οι παλιές μονάδες θα μείνουν σε «ψυχρή εφεδρεία», δηλαδή θα μπαίνουν σε λειτουργία όταν υπάρχει ανάγκη. Στην ελληνική πραγματικότητα, όπου ουδέν μονιμότερο του προσωρινού, αυτό θα γίνεται πολύ συχνά, δεδομένου ότι η ενέργεια δεν επαρκεί, οι εισαγωγές της αυξάνονται και οι όποιες ενεργειακές επενδύσεις κάθε τόσο κολλούν.
Συνεπώς το πιο πιθανό σενάριο είναι να λειτουργούν μαζί και παλιές και νέες μονάδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα
Και τότε να δούμε ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τα νέα επεισόδια ρύπανσης και τη χρεωκοπημένη πολιτική του «σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω»

Λ. Τσικριτζής, Πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου