.

Εν αναμονή σημαντικών βελτιώσεων η ΔΕΗ το 2009

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της ΔΕΗ [DEHr.AT] αναμένεται το 2009, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της επιχείρησης, στο πλαίσιο ημερίδας για την ημέρα του καταναλωτή. Ωστόσο τα στελέχη της διαπιστώνουν προβλήματα στην προώθηση έργων υποδομής, κυρίως στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρισμού, και εκφράζουν φόβους εν όψει του φετινού καλοκαιριού, ιδίως για τις περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου.Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της ΔΕΗ [DEHr.AT] αναμένεται το 2009, με βάση τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διοίκηση της επιχείρησης, στο πλαίσιο ημερίδας για την ημέρα του καταναλωτή. Ωστόσο τα στελέχη της διαπιστώνουν προβλήματα στην προώθηση έργων υποδομής, κυρίως στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρισμού, και εκφράζουν φόβους εν όψει του φετινού καλοκαιριού, ιδίως για τις περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH κ. Τάκης Αθανασόπουλος.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕH κ. Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας στην ημερίδα, είπε μεταξύ άλλων ότι το μέσο έσοδο των τιμολογίων, ανά κιλοβατώρα, θα βρίσκεται στα επίπεδα των 10,14 λεπτών, όταν το 2008, ήταν 13 λεπτά. Η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του σκέλους του κόστους που αντανακλά την παραγωγή (ανταγωνιστικό σκέλος) το οποίο από 10,224 λεπτά ανά κιλοβατώρα, μειώνεται το 2009 σε 7,20 λεπτά, εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 30%.

Η μείωση αυτή ως γνωστόν είναι αποτέλεσμα της κάθετης πτώσης που εμφάνισαν οι τιμές των υγρών καυσίμων και του φυσικού αερίου, όπως επίσης και της τιμής της ενέργειας που αγοράζει η ΔΕΗ από την ημερήσια αγορά και τις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασόπουλο, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί συνθήκες ευνοϊκές για την δραστηριοποίηση και άλλων εταιρειών στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς διαμορφώνονται θετικά περιθώρια μεταξύ της τιμής χονδρικής και της τιμής λιανικής, τα οποία πέρυσι ήταν αρνητικά.

Ωστόσο, πέραν του παγώματος των τιμολογίων για το 2009, δεν προβλέπεται καμία άλλη διορθωτική κίνηση των τιμολογίων υπέρ των καταναλωτών, με δεδομένο ότι από το τέλος του 2007, αυτά αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης που ρωτήθηκε σχετικά, δεν θέλησε να λάβει θέση, καθώς όπως είπε δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα.

Η ζήτηση

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη της ζήτησης, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή μεταφοράς της ΔΕΗ κ. Δημήτριο Μπουσδέκη, τόσο η παραγωγή, όσο και η υποδομή μεταφοράς, μπορεί να ανταποκριθεί στα σενάρια ζήτησης αιχμής, που κυμαίνονται μεταξύ 10.660 μεγαβάτ και 11.840 μεγαβάτ.

Ωστόσο ο ίδιος παρατηρεί ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων υποδομής και κυρίως Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης και γραμμών μεταφοράς, ως ακόλουθο τοπικών αντιδράσεων, είναι δυνατόν να καταστήσει προβληματική την τροφοδοσία των καταναλωτών, σε περιόδους υψηλής ζήτησης (κυρίως καλοκαίρι).

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα καθυστερήσεων, ο κ. Μπουσδέκης ανέφερε τα ΚΥΤ Πάτρας, τα ΚΥΤ Αργυρούπολης στην Αττική και τη μη λειτουργία της γραμμής μεταφοράς Λαύριο - Αργυρούπολη.

Ο κ. Δ. Μπουσδέκης

Πάντως σύμφωνα με τον κ. Μπουσδέκη, τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα το 2014, όταν δηλαδή η αναμενόμενη μέγιστη ζήτηση θα κυμαίνεται μεταξύ 11.900 και 13.170 μεγαβάτ. Μέχρι τότε επισημαίνει ο ίδιος, θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί οπωσδήποτε τα παραπάνω έργα, όπως επίσης και η σύνδεση του ΚΥΤ Αλιβερίου με τη γραμμή μεταφοράς 400 κιλοβόλτ, η επέκταση του δικτύου των 400 κιλοβόλτ στην Πελοπόννησο, η υποβρύχια διασύνδεση των Κυκλάδων και η ολοκλήρωση των ΚΥΤ Λαγκαδά και Νέας Σάντας (Θεσσαλονίκη- Κιλκίς).

Ο κ. Ν. Χατζηαργυρίου

Για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, τόνισε ότι στην περίπτωση που δεν υλοποιηθούν τα παραπάνω έργα, το 2014 δεν θα μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση αιχμής, αφού σχεδόν όλοι οι υποσταθμοί θα λειτουργούν με υπέρβαση του 80% του φορτίου για το οποίο σχεδιάστηκαν. Ο κ. Χατζηαργυρίου μίλησε πιο συγκεκριμένα για επενδύσεις αναβάθμισης των δικτύων, που υπολογίζονται σε 600 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ελαχιστοποίηση του χρόνου των μη προγραμματισμένων διακοπών ηλεκτροδότησης, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Δ. Λαθούρης

Οι τελευταίες σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή δικτύου διανομής κ. Δημήτρη Λαθούρη, το 2008 ανέρχονταν σε 195 λεπτά (3 ώρες και 15 λεπτά) ανά μέσο πελάτη και έτος, έναντι 252 λεπτών το 2006. Στόχος της ΔΕΗ είπε ο ίδιος, είναι να περιοριστούν σε 130 λεπτά τα επόμενα χρόνια, χρόνος που βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών.

Ωστόσο και εδώ για την επίτευξη του στόχου απαιτείται η αναβάθμιση της υποδομής στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διακοπές, λόγω υπερφόρτωσης δικτύου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ

Αναδημοσίευση: εφημερίδα Ναυτεμπορική (http://www.naftemporiki.gr/)

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου