.

Λειτουργία Τριών Νέων Ιδιωτικών Μονάδων Ηλεκτροπαραγωγής το 2010

Έτοιμοι να προχωρήσουν δυναμικά τα σχέδιά τους για κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, και εν δυνάμει ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Επιχείρηση δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε κατασκευή νέων μονάδων, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αναμένεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 2010 το 18% της παραγωγικής εγκατεστημένης ισχύος της Ελλάδας.Έτοιμοι να προχωρήσουν δυναμικά τα σχέδιά τους για κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εμφανίζονται οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, και εν δυνάμει ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η Επιχείρηση δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα σε κατασκευή νέων μονάδων, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί αναμένεται να αντιπροσωπεύουν συνολικά το 2010 το 18% της παραγωγικής εγκατεστημένης ισχύος της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ως τα μέσα του 2010 τρεις μονάδες συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο της Endesa Hellas, του σχήματος ΕΛΠΕ - Edison και της ΤΕΡΝΑ πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν συνδεθεί με το εθνικό δίκτυο. Η συνολική συνεισφορά τους στο σύστημα της χώρας υπολογίζεται στα 1.300 MW, ενώ, αν προστεθούν σε αυτά η ισχύς των ήδη λειτουργουσών μονάδων ιδιωτικών συμφερόντων (δηλ. των εταιρειών ΕΝΘΕΣ, Ήρων και της Συμπαραγωγής της Endesa Hellas), εκτιμάται ότι σε ένα περίπου έτος από σήμερα η ηλεκτροπαραγωγή από ιδιώτες θα ξεπερνά τα επίπεδα των 2100 MW.
Ειδικότερα, η έναρξη λειτουργίας της μονάδας της ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με πηγές του ομίλου, αναμένεται για τα τέλη του έτους. Η εμπορική της λειτουργία τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ η μονάδα θα έχει ισχύ 435 MW. Η μονάδα της κοινοπραξίας των εταιρειών Edison Hellas, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο, από την άλλη, οποία θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 421 MW, θα αρχίσει την λειτουργία της στις αρχές καλοκαιριού του 2010 και, άρα, θα προλάβει να εκμεταλλευθεί την αυξημένη ζήτηση και την συνεπαγόμενη υψηλότερη Οριακή Τιμή Συστήματος της θερινής περιόδου.
Τέλος, και η δεύτερη μονάδα της Endesa Hellas στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 430MW,υπολογίζεται να έχει ενταχθεί στο σύστημα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.
Πηγή: energeia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου