.

Ιδιαίτερη Έμφαση στις Συνεργασίες ΔΕΗ – Ιδιωτών από τον Κ. Χατζηδάκη

Μεγάλη σημασία στην συνεργασίας της ΔΕΗ με τον ιδιωτικό τομέα τόσο στην εγχώρια ενεργειακή αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αποδίδει πλέον η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, με δεδομένα τόσο την οικονομική κρίση όσο και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ενεργειακών επενδύσεων.

Μιλώντας το Σάββατο, στην διάρκεια των εγκαινίων του υδροηλεκτρικού έργου στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης προσδιόρισε την συνεργασία της ΔΕΗ με τον ιδιωτικό τομέα ως μία από τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί πλέον η κυβέρνηση.

«Η πίτα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας διαρκώς αυξάνεται», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Επομένως», συνέχισε, «εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις, τόσο από πλευράς ΔΕΗ, η οποία ήταν και παραμένει ο κεντρικός παίκτης στην ηλεκτροπαραγωγή στη χώρα μας, όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Δεν ωφελεί το να υπάρχει διαγκωνισμός για το ποιος θα πάρει περισσότερα από την υφιστάμενη πίτα. Αυτή μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και με βάση αυτή την παραδοχή πρέπει να προχωρήσει τόσο η ΔΕΗ όσο και οι ιδιώτες επενδυτές. Συνεργασίες της ΔΕΗ με ιδιώτες επενδυτές ενθαρρύνονται από την Κυβέρνηση όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη».

Ο ίδιος προσδιόρισε ως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ την ανάδειξή της σε μια ισχυρή εταιρεία που μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

«Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το κέντρο βάρους πρέπει να αλλάξει, από τη μάχη για τη μοιρασιά της πίτας προς την ανάγκη για ευρύτερη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων και για άνοιγμα προς νέες αγορές που διψούν για νέες ιδέες, νέες και καινοτόμες υπηρεσίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Είναι τεράστια τα κεφάλαια»…

Αρμόδια κυβερνητική πηγή ανέφερε στο energia.gr ως ενδεικτικό παράδειγμα της συνεργασίας της ΔΕΗ την προωθούμενη κατασκευή κοινής μονάδας με την Χαλυβουργική στην Ελευσίνα. «Τα κεφάλαια που απαιτούνται για τις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού είναι τεράστια, μόνο το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ αναφέρεται σε 14 δισ. ευρώ, ενώ και οι ιδιώτες έχουν μπροστά τους πολύ μεγάλες επενδύσεις», ειπώθηκε με σημασία.

Οι άλλες τρεις προτεραιότητες που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας σύγχρονης ενεργειακής πολιτικής είναι, κατά τον κ. Χατζηδάκη, η διασφάλιση ίσων όρων στον ανταγωνισμό, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, που αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς και το περιβάλλον.

«Ακολουθούμε μια κοινή ευρωπαϊκή πορεία που επιβάλλει μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και αύξηση του ποσοστού διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Πηγή: www.energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου