.

Διαρροή πετρελαίου στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης - Επερώτηση βουλευτή κ. Παπακωνσταντίνου

Κύριε Υπουργέ,την Παρασκευή στις 6 Μαρτίου 2009, στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, διαπιστώθηκε διαρροή πετρελαίου από το προσωπικό απογευματινής βάρδιας, σε συνδετήριο εξάρτημα αγωγού πλήρωσης δεξαμενής πετρελαίου.Κύριε Υπουργέ,την Παρασκευή στις 6 Μαρτίου 2009, στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, διαπιστώθηκε διαρροή πετρελαίου από το προσωπικό απογευματινής βάρδιας, σε συνδετήριο εξάρτημα αγωγού πλήρωσης δεξαμενής πετρελαίου.
Η ποσότητα πετρελαίου που διέρρευσε ήταν περίπου 200 τόνοι, οι οποίοι απομονώθηκαν σε δεξαμενές επεξεργασίας αποβλήτων, λίγο πριν διοχετευτούν στα αρδευτικά κανάλια της περιοχής και προκαλέσουν οικολογική καταστροφή στην περιοχή.
Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι αποφεύχθηκε μια τόσο σοβαρή οικολογική καταστροφή- έστω και την τελευταία στιγμή- είναι θετικό. Το ανησυχητικό είναι ο τρόπος με τον οποίο έγινε γνωστό το συγκεκριμένο γεγονός, παρόλο που η διαρροή πετρελαίου από τις σωληνώσεις καυσίμων ήταν γνωστή στη ΔΕΗ μέρες πριν.
Δεν υπήρξε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την Εταιρεία. Το θέμα έγινε ευρέως γνωστό, χάριν στη συμπτωματική παρουσία του «Συλλόγου ανέργων και περιβάλλοντος Αγίου Δημητρίου» στην περιοχή, μέλη του οποίου αντελήφθησαν ιδιωτικό συνεργείο απορρύπανσης, στην προσπάθειά του να καθαρίσει την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα αναρρόφησης και συλλογής πετρελαιοκηλίδων, προκαλώντας έτσι, την ανησυχία αλλά και ερωτηματικά στους κατοίκους της περιοχής.
Το περιστατικό αυτό, σε συνδυασμό με το βραχυκύκλωμα σε ηλεκτρολογικό πίνακα της 4ης Μονάδας, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας τα Ηλεκτροστατικά Φίλτρα, που έλαβε χώρα την Κυριακή 1 Μαρτίου, στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, προκαλώντας και πάλι περιβαλλοντική επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και το επαναλαμβανόμενο αίτημα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προς την Διοίκηση της ΔΕΗ για κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ, καθώς υπάρχει συνεχής επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τη λειτουργία τους, δημιουργεί κάποια εύλογα ερωτήματα:
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός:
1. Για ποιο λόγο αποσιωπήθηκαν τέτοια γεγονότα από τη Διοίκηση της ΔΕΗ;
2. Υπάρχουν προληπτικά μέτρα για τον άμεσο εντοπισμό και αντιμετώπιση, τυχόν διαρροών καυσίμων, ούτως ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος οικολογικής καταστροφής, σε περίπτωση διαρροής;
3. Μετά τα συνεχόμενα περιστατικά περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής, προτίθεται η ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα στο κλείσιμο των μονάδων 1 και 2 και στην κατασκευή σύγχρονης μονάδας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας;
Aθήνα, 11 Μαρτίου 2009

Ο ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Στ. Παπακωνσταντίνου

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου