.

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κοζάνης: Στοπ στην απαξίωση της ΔΕΗ - Τέλος στην υποβάθμιση της περιοχής

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θ’ αποτελέσει την δημόσια, καταλυτική, υγιή δύναμη στην προσπάθεια να μπει η χώρα και πάλι σε «τροχιά ανάπτυξης». Το σχέδιο απαξίωσης της θα παραμείνει ευσεβής πόθος οργανωμένων συμφερόντων και αποδιοργανωμένων εγκεφάλων.Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι, θ’ αποτελέσει την δημόσια, καταλυτική, υγιή δύναμη στην προσπάθεια να μπει η χώρα και πάλι σε «τροχιά ανάπτυξης». Το σχέδιο απαξίωσης της θα παραμείνει ευσεβής πόθος οργανωμένων συμφερόντων και αποδιοργανωμένων εγκεφάλων.
Η διοίκηση της ΔΕΗ, σε αρμονία με την θλιβερή τακτική της κυβέρνησης και με περισσή δόση «κουτοπονηριάς» προσπάθησε να αποσιωπήσει το γεγονός της διαρροής πετρελαίου. Θεωρεί προφανώς ότι βρίσκεται σε μία χώρα «αφελών υπηκόων», σε μία χώρα που ισχύει ένας παραμορφωμένος κανόνας δικαίου «κομμένος και ραμμένος» στα μέτρα της σημερινής διοίκησης και διακυβέρνησης, σε μία χώρα που η μόνη ισχύουσα αρχή συνεννόησης είναι ο καταναγκασμός του «πετάει ο γάιδαρος» από την πλευρά των διοικούμενων, από την πλευρά των πολιτών.
Η καταπόνηση των εργαζομένων εξαιτίας της απαράδεκτης αδιαφορίας των υπευθύνων για την κάλυψη των απαραίτητων αναγκών προσωπικού στην ΔΕΗ, η ελλιπής εφαρμογή προληπτικών ελέγχων και επαρκούς συντήρησης των εγκαταστάσεων της επιχείρησης, η εργολαβική ανευθυνότητα, η εύνοια ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος που συστηματικά και διαχρονικά προάγει η καταρρέουσα κυβέρνηση στον ενεργειακό τομέα και οποιαδήποτε άλλη γνωστή εδώ και καιρό ανεπάρκεια, παράλειψη και έλλειψη δημιουργικού σχεδιασμού από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΗ, είναι προδήλως ορθές ως «αιτίες του κακού».
Όμως, δεν αρκούν πλέον ως απαντήσεις για μία κοινωνία που επιθυμεί την πρόοδο και την βελτίωση των όρων διαβίωσης των ανθρώπων της. Οι επόμενες γενεές που θα «κληρονομήσουν» αυτό τον τόπο δεν θα εκτιμήσουν την ορθότητα των διαπιστώσεων του σήμερα, αλλά, θα υποστούν τις συνέπειες της αδράνειας και της διστακτικότητας του σήμερα. Αν οι «αιτίες του κακού» συνεχίσουν απρόσκοπτα το καταστροφικό έργο τους, οι επόμενες γενεές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία απαράδεκτη κατάσταση που θα μπορούσε είτε ν’ αποφευχθεί είτε να περιοριστεί ως προς τις επιπτώσεις της. Γι αυτό, πρέπει να υπάρξει άμεσα πολιτική λύση ελπίδας, ασφάλειας, σιγουριάς, εμπιστοσύνης. Λύση από τον κυρίαρχο λαό. Μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που θ’ αναλάβει υπεύθυνα, δεσμευτικά και αποφασιστικά να πάει την χώρα και την περιοχή μας μπροστά.
Τα πρόσφατα γεγονότα είναι το αποτέλεσμα της ασυνέπειας και επικινδυνότητας, ιδίως για τους εργαζόμενους, της λειτουργίας της ΔΕΗ. Είναι απαράδεκτα, μπορούν όμως να προληφθούν και δεν πρέπει να ξανασυμβούν. Την ευθύνη την έχουν αποκλειστικά η διοίκηση της ΔΕΗ και αυτοί που τους επέλεξαν, τους διόρισαν, τους στηρίζουν και κυβερνούν σήμερα τη χώρα. Δεν περιμένουμε να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα από μία καταρρέουσα κυβέρνηση. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί.
Όμως, όλες οι αρμόδιες αρχές του τόπου όπως εκπροσωπούνται από τους αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες με τη συνδρομή των δυνάμεων στη ΔΕΗ που σέβονται τον ρόλο και τους σκοπούς της επιχείρησης, πρέπει:
1) Να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία με πλήρη στοιχεία για τα γεγονότα, το μέγεθος, τις επιπτώσεις, το σχεδιασμό και το αποτέλεσμα της όποιας αντιμετώπισής τους. Προφανώς όχι με γενικόλογες ανακοινώσεις του στυλ «τέλος καλό όλα καλά». Υποχρέωση της πολιτείας και των υπευθύνων της ΔΕΗ είναι να ενημερώνουν αποτελεσματικά την κοινωνία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πράξεων ή/και των παραλήψεών τους
2) Να δεσμεύσουν τη ΔΕΗ σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την λήψη των απαραίτητων προληπτικών, ελεγκτικών και αποτρεπτικών μηχανισμών ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα να ξανασυμβούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον (διοίκηση ολικής ποιότητας δεν προφασίζεστε ότι εφαρμόζετε κ. Αθανασόπουλε;)
3) Να δεσμεύσουν τη ΔΕΗ (που προφανώς έχει ορατό και ευοίωνο μέλλον σε αντίθεση με την καταρρέουσα κυβέρνηση που πλέον ασχολείται αποκλειστικά με την «επιχείρηση διάσωσης» της πληγωμένης αυταρέσκειας του κ. Καραμανλή λίγο πριν συναντήσει το πεπρωμένο της) σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα με διασφαλισμένους πόρους για την αντικατάσταση όλων των «ένοχων» ρυπογόνων μονάδων με άλλες σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Μία δέσμευση που η υλοποίησή της θα είναι λυτρωτική για την ίδια τη ΔΕΗ και ευεργετική για την περιοχή και τους ανθρώπους της
4) Να αποσύρει η διοίκηση της ΔΕΗ τη μήνυση κατά των ενεργών πολιτών που πρόκειται να εκδικαστεί την Τρίτη 17/3/2009, όχι απλά ως «δείγμα καλής θέλησης» με στόχο την εξασφάλιση «συναίνεσης διά λοβοτομής» της τοπικής κοινωνίας, αλλά, ως πολιτειακή υποχρέωση απέναντι στις εξαπατημένες συνειδήσεις των πολύπαθων ανθρώπων της περιοχής (θα παρέμβετε συντοπίτη κ. (Υφ)υπουργέ και λοιποί θεσμικοί παράγοντες;)
Εν μέσω καταδικαστέων, λυπηρών γεγονότων που δυστυχώς απαξιώνουν, για μία ακόμη φορά, την ΔΕΗ στα μάτια των πολιτών, η πρωτοβουλία του Σπάρτακου να διοργανώσει ημερίδα με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας» είναι αξιέπαινη. Καλή επιτυχία. Υπάρχει ελπίδα. Ευχόμαστε ν’ αποτελέσει η πρωτοβουλία των εργαζομένων της ΔΕΗ σημαντικό βήμα της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διαμόρφωσης μιας ΔΕΗ που όλοι δικαιούμαστε. Την ΔΕΗ των περήφανων εργαζομένων, στυλοβάτη της «πράσινης» ανάπτυξης, καταλύτη της ευημερίας των ανθρώπων του τόπου.

Δημοσίευση σχολίου