.

Νέα επιστολή [1.04.09] του Συνηγόρου του Πολίτη γα το δάσος Μαυροπηγής

Αρ. πρωτ.: 3577/09/.2.3
Ειδικoί Επιστήμονες: Βασιλική Καραγεώργου, Αγγελική Σαλαμαλίκη Τηλ: 2107289690 21072 89629 Αθήνα, 1.04.09
ΕΠΕΙΓΟΝ
Προς: (δείτε στο τέλος του εγγράφου)


Θέμα : Πρόσφατες Επεμβάσεις στο δάσος της Μαυροπηγής

Αξιότιμες κυρίες/αξιότιμοι κύριοι,

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και αποστολής φωτογραφικού υλικού από τους αναφερόμενους πολίτες στις 31.3.2009, ο Συνήγορος του Πολίτη έλαβε γνώση ότι πραγματοποιήθηκε πρόσφατα περαιτέρω εκχέρσωση στο δάσος της Μαυροπηγής. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατη εκρίζωση των δέντρων και ισοπέδωση του χώρου σε εκτεταμένο τμήμα του δάσους που βρίσκεται στην πλευρά του ορυχείου. Παρακαλείται συνεπώς το Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας να απαντήσει τεκμηριωμένα στηνΑνεξάρτητη Αρχή σχετικά με την καταγγελία αυτή.

Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Συνήγορος του Πολίτη στο υπ. αρ. 3577/2.2/11.3.2009 έγγραφό του είχε επισημάνει ότι παρότι με βάση τα μέχρι τότε υπάρχοντα έγγραφα του σχετικού φακέλου, δεν είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία παραχώρησης της έκτασης από τη Νομαρχία Κοζάνης και έγκρισης επέμβασης από το Δασαρχείο Κοζάνης, η ΔΕΗ Α.Ε. είχε ξεκινήσει τις εργασίες επέμβασης.

Ο Συνήγορος του Πολίτη δεν έχει λάβει απάντηση στο προαναφερόμενο έγγραφό του αναφορικά με το στάδιοστο οποίο βρίσκεται η διαδικασία παραχώρησης της έκτασης από το Τμήμα Πολιτικής Γης της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Α Κοζάνης, παραχώρηση η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση επέμβασης από το Δασαρχείο. Άλλωστε ο Συνήγορος δεν έχει λάβει απάντηση από καμιά άλλη υπηρεσία στην οποία απευθυνόταν, πλην της Δ/νσης Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε. με το υπ΄αριθ. 4980/22.03.09 έγγραφο, με το οποίο αυτή, μεταξύ άλλων, ζητά την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης της έκτασης του δάσους στη ΔΕΗ.

Ισχύει ακόμη η επισήμανση του προηγούμενου εγγράφου μας ότι –παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η παραπάνω καθυστέρηση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Δ.Ε.Η-εργασίες επέμβασης στο δάσος της Μαυροπηγής χωρίς την έγκριση παραχώρησης από την Ν.Α Κοζάνης και την έγκριση επέμβασης από το Δασαρχείο συνιστούν αναμφίβολα παραβίαση της δασικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Με βάσητα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη θα ήθελε να λάβει άμεση ενημέρωση από την Ν.Α Κοζάνης αναφορικά με το εάν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης.

Σε περίπτωση, που δεν υπάρχουν οι απαραίτητες εγκρίσεις, επισημαίνουμε στη Ν.Α Κοζάνης και στο Δασαρχείο Κοζάνης ότι θα πρέπει να επαληθεύσουν την καταγγελλόμενη εκχέρσωση με άμεση αυτοψία των αρμόδιων οργάνων τους και να εξετάσουν την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων των άρθρων 28 και 30 του Νόμου 1650/86 και του άρθρου 71 παρ. 3 του ν. 998/79, ως ισχύει.

Παρακαλούμε συνεπώς για τις άμεσες ενέργειές σας και την παράλληλη ενημέρωση της Αρχής.

Με τιμή

Χρύσα Χατζή
Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

Προς:
1. Νομάρχη Κοζάνης
κ. Δακή Γεώργιο
Διοικητήριο
Δημοκρατίας 52
ΤΚ 50100 Κοζάνη

2. Δασαρχείο Κοζάνης
Λευκόβρυση Κοζάνης
ΤΚ 50100

Kοιν :

1. Γραφείου Γενικού Γραμματέα
Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
κ. Ανδρέα Λεούδη

2. Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας
ΖΕΠ Κοζάνης
ΤΚ 50100

3. Ν.Α Κοζάνης
Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης
Τμήμα Πολιτικής Γης
Διοικητήριο
ΤΚ 50100 Κοζάνη

4. Ν.Α Κοζάνης
Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Διοικητήριο
ΤΚ 50100 Κοζάνη

5. ΔΕΗ Α.Ε
Διεύθυνση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας
-Διευθυντή
κ. Π. Η. Νικολακάκο
-Βοηθό Διευθυντή
κ. Ζαραφίδη

6. ΔΕΗ Α.Ε
Γενικό Διευθυντή Ορυχείων
κ. Κ. Μελά

7. Υπουργείο Ανάπτυξης
Δ/νση Ενεργειακών Ορυκτών

8. Αξιότιμο Δήμαρχο Πτολεμαϊδος
κ. Τσιούμαρη Γρηγόρη
25ης Μαρτίου 8
ΤΚ 50200 Πτολεμαϊδα

9. Σύλλογος «Η Μαύρη Πηγή»
Υπόψη Προέδρου
Αναστάσιου Δ. Εμμανουήλ
Δ. Δ Μαυροπηγής
ΤΚ 50200 Πτολεμαϊδα

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου