.

Ερωτήματα Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης για δημοσιοποίηση μελέτης ΑΝΚΟ

Τι κάνουν οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες στα ανθρακωρυχεία τους ;Πότε θα δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα σχετικής μελέτης της ΑΝΚΟ ;

Πριν από αρκετούς μήνες πληροφορηθήκαμε ότι η ΑΝΚΟ , με παραγγελία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης, ανέλαβε να καταγράψει και να συγκρίνει σχέδια και πρακτικές περιβαλλοντικής διαχείρισης , οι οποίες εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές περιοχές με εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής σαν τις δικές μας. Στόχος να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα για το πόσο συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και να επισημανθούν μερικές καλές πρακτικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση.
Για το σκοπό αυτό στελέχη της ΑΝΚΟ επισκέφτηκαν διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες παράγεται ενέργεια από στερεά καύσιμα, και κατέγραψαν ότι είδαν.

Ωστόσο τα στοιχεία και τα παραδείγματα της Ευρώπης δεν παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα στο αρμόδιο όργανο που ανέθεσε αυτή την έρευνα, δηλαδή στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και στα υπόλοιπα όργανα: Περιφέρεια, ΤΕΔΚ, Δημοτικά συμβούλια πληττόμενων περιοχών. Οι εν λόγω φορείς έχουν προφανές ενδιαφέρον να δουν τέτοια παραδείγματα και να σχεδιάσουν αναλόγως, ώστε η περιοχή του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας να εναρμονιστεί επιτέλους με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι κι όχι με το «τριτοκοσμικό» που βιώνει μέχρι σήμερα.
Ενόψει μάλιστα του ΕΣΠΑ αλλά και της εκφρασμένης ανάγκης να αξιοποιηθεί ο Τοπικός Πόρος για πράσινες αναπτυξιακές λύσεις [προώθηση ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ανάταξη του υποβαθμισμένου δασικού κεφαλαίου (νερά, δάση κλπ)], οι συγκρίσεις και τα παραδείγματα της ευρωπαϊκής εμπειρίας θα έπρεπε να προβληθούν και να αναδειχτούν άμεσα.
Περιμένουμε η πρωτοβουλία αυτή της Ν.Α. Κοζάνης να μην μείνει στα συρτάρια και να βγει στην κοινωνία, τουλάχιστον σαν μήνυμα ελπίδας , σε μια περιοχή με τόσες απειλές !

Πότε λοιπόν θα δούμε την έρευνα της ΑΝΚΟ στο φως ;

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου