.

Νέες απώλειες εμπορικών πελατών της ΔΕΗ

Μετά τον Σκλαβενίτη και τον Βερόπουλο, η VerbundaptEnerga υπέγραψε συμβάσεις προμήθειας ρεύματος και σε καταστήματα του Bασιλόπουλου, της Atlantic και της Plus. Συνεδριάζει την Πέμπτη εκτάκτως το δ.σ. της ΔΕΗ για τον διαγωνισμό της Ρόδου. Την προμήθεια ρεύματος από την VerbundaptEnerga για συγκεκριμένες ώρες του 24ωρου, εκτός αιχμής στη ζήτηση, επέλεξαν 32 καταστήματα του Βασιλόπουλου, 4 του Ατλάντικ και 15 της γερμανικής εκπτωτικής αλυσίδας Plus.

Τα καταστήματα των 3 αλυσίδων υπέγραψαν συμβάσεις με την ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα με τις οποίες θα ηλεκτροδοτούνται από αυτήν εκτός ωρών αιχμής της ζήτησης ηλεκτρισμού, ενώ κατά τις ώρες αιχμής, οπότε και το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού είναι υψηλότερο και τα περιθώρια κερδοφορίας χαμηλότερα, θα ηλεκτροδοτούνται από την ΔΕΗ.

Πρόκειται για μία νέα απώλεια εμπορικών πελατών για την κρατική επιχείρηση, καθώς έχουν προηγηθεί 29 καταστήματα του Σκλαβενίτη και άλλα 55 του Βερόπουλου.

Η απώλεια πελατών ήταν αναμενόμενη και λόγω της απελευθέρωσης της αγοράς και λόγω της μείωσης της λεγόμενης Οριακής Τιμής Συστήματος που έχει καταστήσει ασύμφορη για τις ιδιωτικές εταιρείας εμπορίας την πώληση ρεύματος στο σύστημα.

Ανάλογες συμβάσεις με επιλέξιμους πελάτες είχαν υπογραφεί από ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας και προ αρκετών ετών, στα πρώτα βήματα της απελευθέρωσης της αγοράς. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις σχετικά με την οριακή Τιμή Συστήματος που ακολούθησαν και η σταδιακή αύξησή της, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τιμών των καυσίμων, είχαν οδηγήσει στον τερματισμό τους και στην έγχυση της εμπορευόμενης ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οριακή Τιμή Συστήματος τους προηγούμενους μήνες έφθανε ακόμη και τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ πλέον κυμαίνεται κοντά στα 55 ευρώ ανά μέσο όρο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2008 η VerbuntaptEnerga είχε κερδοφορία προ φόρων της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ.

Η εξέλιξη έχει προβληματίσει την ΔΕΗ, καθώς η VerbundaptΕnerga προσφέρει ρεύμα σε ώρες – φιλέτο, ενώ στις ώρες αιχμής η κρατική επιχείρηση εξακολουθεί να λειτουργεί ως «τελευταίο καταφύγιο», δηλαδή ηλεκτροδοτεί υποχρεωτικά το σύνολο των πελατών.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο μάνατζερ της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος είχε χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού ως μία από τις παραμέτρους που είναι ικανές να ακυρώσουν τις ανοδικές προοπτικές της τρέχουσας χρονιάς. Μιας χρονιάς η οποία, μετά τα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ προ φόρων ζημιές του 2008, ξεκίνησε στο δίμηνο με προ φόρων κέρδη σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για την ΔΕΗ.


Αλλά χτες το θέμα αναδείχθηκε με ιδιαίτερα δυναμικό τρόπο από την ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, η οποία πραγματοποίησε μία εντυπωσιακή συγκέντρωση, με παρόντες περίπου 3.000 εργαζόμενους, έξω από το κτίριο του υπουργείου Ανάπτυξης στην Μεσογείων.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Νίκος Φωτόπουλος τόνισε ότι «από τα 32 τιμολόγια που υπάρχουν συνολικά, μόνο 3 με 4 είναι αυτά που αποφέρουν κέρδη στη ΔΕΗ και, τώρα, πάνε να μας τα πάρουν και αυτά».

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έθεσε το ζήτημα στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κώστα Μουσουρούλη, προειδοποιώντας πως, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, η επόμενη κινητοποίηση θα είναι απεργιακή.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ με αντικείμενο και πάλι την κατακύρωση του διαγωνισμού κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο.

Η Τέρνα έχει μειοδοτήσει στη διαδικασία, προσφέροντας τμήμα της τάξης των 185 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατακύρωση δεν υπήρξε στην προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω του προβληματισμού που είχε εκφρασθεί από μέλη της διοίκησης για το εύλογο ή όχι του τιμήματος.

Πηγή: Energia.gr (Του Σωτήρη Χιωτάκη)

Δημοσίευση σχολίου