.

Περιφερειακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Περιβάλλον και «πράσινη» ανάπτυξη

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη στιγμή που μια σειρά γεγονότων επανέφερε στην επιφάνεια το ήδη γνωστό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο βιώνει χρόνια τώρα η κοινωνία του νομού Κοζάνης.Από την ποιότητα του αέρα που επιδεινώνεται καθημερινά, τα λιπαντικά που «χάνονται» στα ορυχεία της ΔΕΗ, τους 200 τόνους πετρελαίου που «χύθηκαν» σε χωμάτινη λεκάνη και «δεν διέρρευσαν στους υδροφόρους ορίζοντες» όπως μας διαβεβαίωσαν όλοι οι «αρμόδιοι», μέχρι τα πρόστιμα που επιβάλλονται αλλά δεν πληρώνονται ποτέ, συντελείται στον τόπο μας ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος όλων των γενεών που πρόκειται να μας ακολουθήσουν. Την ίδια στιγμή, ολόκληρα χωριά ξεκληρίζονται, αφού πρώτα έχουν υποστεί τον ανάλογο οικονομικό στραγγαλισμό.
Η αλήθεια είναι πως ο νομός Κοζάνης για περισσότερο από μισό αιώνα, αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας με την πολιτεία διαχρονικά να μην έχει κάνει το καθήκον της απέναντι στο περιβάλλον και τους ανθρώπους. Αντίθετα, συμπεριφέρθηκε με ενοχικό τρόπο, σπρώχνοντας το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ενώ και η κοινωνία της περιοχής αποδέχτηκε την κατάσταση με αντίδωρο θέσεις εργασίας και εφήμερη ευημερία.
Σήμερα λοιπόν που τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο, σήμερα που ολόκληρος ο κόσμος βιώνει μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και γίνονται προσπάθειες από όλες τις κυβερνήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ως μεγάλος απών καταγράφεται η ελληνική κυβέρνηση και μεγάλος χαμένος πάλι, η κοινωνία του νομού Κοζάνης που αντιμετωπίζεται ως βάρος και φόρτωμα, αντί ως ευκαιρία αναδημιουργίας και «πράσινης», περιβαλλοντικής ανάπτυξης.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα μας διαθέτει σε αφθονία όσο λίγες ηλιοφάνεια, ανέμους και θάλασσα, παράγοντες που μπορούν να την καταστήσουν οδηγό περιβαλλοντικών ενεργειακών πολιτικών, μόνο που απουσιάζει η βούληση για κάτι τέτοιο.
Η Κίνα, που αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του πλανήτη, σήμερα βρίσκεται στην πρώτη θέση εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων, ενώ διαθέτει 221,3 δις $ (38% του πακέτου στήριξης της κινέζικης οικονομίας) για «πράσινες» επιχειρηματικές δράσεις. Οι ΗΠΑ, διαθέτουν 94 δις $ για την «πράσινη» οικονομία, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε 10 χρόνια, ενώ η νότια Κορέα αντίστοιχα, έχει προγραμματίσει ώστε το 81% του δικού της πακέτου ανάκαμψης (38,1 δις $) να διατεθεί σε «πράσινα» έργα (3 δις $ θα διατεθούν μόνο σε νοικοκυριά, για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες).
Και ενώ για όλο τον κόσμο η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία οικολογικής στροφής των οικονομιών, ενώ όλες οι προηγμένες χώρες του πλανήτη προσδοκούν να βγουν από την ύφεση δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας που θα σέβονται το περιβάλλον, η χώρα μας πατάει φρένο, σταματώντας κάθε προσπάθεια!
Με πρόσχημα λοιπόν την παγκόσμια κρίση, επενδύσεις μόλις 200 – 250 εκατομμυρίων  που αφορούν περίπου 500 – 800 επενδυτικά σχέδια μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος μέχρι 150 KW, βρίσκονται στον αέρα, μιας και παρά την έγκριση της αδειοδότησής τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Οικονομίας έχει αθετήσει τις δεσμεύσεις του παγώνοντας τις επιδοτήσεις. Αυτό είναι ακόμη ένα δείγμα της αντίληψης που διακατέχει την κυβερνητική πλειοψηφία και τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί την «πράσινη» ανάπτυξη.
Φυσικά ο νομός Κοζάνης, απουσιάζει παντελώς από κάθε σχεδιασμό, εκτός ίσως από αυτόν της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα, έχουν να κάνουν με τον αποικιοκρατικό τρόπο που αντιλαμβάνονται πολιτεία και ΔΕΗ την ενεργειακή ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω τους μόνο καταστροφή, ρύπανση και σεληνιακά τοπία.
Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει το ταχύτερο δυνατό, ότι οφείλει να επαναπροσδιορίσει το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μειώνοντας δραστικά τους εκπεμπόμενους ρύπους με την αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων, από νέες, υψηλότερης απόδοσης και μικρότερης εκπομπής ρύπων. Πρέπει να στρέψει την προσοχή της κοινωνίας στην «πράσινη» ενέργεια παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για βελτίωση του οικογενειακού ενεργειακού ισοζυγίου και να δώσει επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, ώστε κάθε πολίτης να συμβάλει – όπως συμβαίνει σε όλες τις βόρειες χώρες – στην παραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων.
Η πολιτεία πρέπει πρώτη να δώσει το παράδειγμα, προχωρώντας σε κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας όπως το πλέον απλό που είναι η αντικατάσταση των ρυπογόνων λαμπτήρων πυράκτωσης με νέους, οικονομικής λειτουργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φοιτητική Εστία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, όπου εάν αντικατασταθούν οι παλαιοί ενεργοβόροι λαμπτήρες με νέους οικονομικής λειτουργίας, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα περιοριστεί από 38,4 KW, σε μόλις 13,8 KW (-64%), εξοικονομώντας χρήματα για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος και ρύπους από το περιβάλλον, τους οποίους αναπνέουμε όλοι.
Η ταχύτατη αλλαγή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, είναι εκείνη που θα δώσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος και οράματος για τις γενιές που έρχονται.

Τομέας Επικοινωνίας
Περιφερειακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δυτικής Μακεδονίας

Πηγή: www.kozan.gr

Δημοσίευση σχολίου