.

Ρεκόρ παραγωγής από ΑΠΕ στην Ισπανία

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην Ισπανία κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου, συνέβαλαν στην υπέρβαση ενός ακόμη ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, και ειδικά από ανεμογεννήτριες.
Οι τεράστιες επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες έκαναν πραγματικότητα το στόχο της παραγωγής του 12% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Ισπανία, από αιολικά πάρκα, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

Βλέπουμε το έρημο τοπίο της Καστίγια Λα Μάντσα, όπου σύμφωνα με το μύθο ο Δον Κιχώτης πολεμούσε με τους ανεμόμυλους, και όπου σήμερα οι σύγχρονες ανεμογεννήτριες καλύπτουν το τοπίο, ως εκεί που φτάνει το μάτι στο βάθος του ορίζοντα.

Χωρίς οικονομικό κόστος για καύσιμα, και χωρίς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η αιολική ενέργεια αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το αιολικό πάρκο της Λα Μάντσα είναι το μεγαλύτερο στην Ισπανία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια η Ισπανία αύξησε κατά 20 φορές την παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα. "Έχουμε τα αιολικά πάρκα και την τεχνολογία, έχουμε τις εταιρείες που μπορούν να κάνουν τις επενδύσεις και τους ανοικτούς χώρους για να τοποθετηθούν οι γεννήτριες", επισημαίνει ο Κάρλος Γκάσκο από την Iberdrola Energy.

Τους τελευταίους μήνες τα αιολικά πάρκα καλύπτουν ως και το 40% των αναγκών της Ισπανίας σε ενέργεια.

Έχουμε τα αιολικά πάρκα και την τεχνολογία, έχουμε τις εταιρείες που μπορούν να κάνουν τις επενδύσεις και τους ανοικτούς χώρους για να τοποθετηθούν οι γεννήτριες
Κάθε ανεμογεννήτρια έχει όριο ζωής τουλάχιστον είκοσι χρόνια και κοστίζει περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ.

Εβδομήντα μέτρα πάνω από το έδαφος οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ταχύτητα, και κινούν τα πτερύγια της γεννήτριας που έχουν μήκος 40 μέτρα.

Κάθε ανεμογεννήτρια παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες 6,000 κατοικιών για ένα χρόνο.

Πολλές από τις ανεμογεννήτριες είναι κοντά σε σπίτια αλλά τα παράπονα είναι λίγα. Μια κυρία λέει ότι η αιολική ενέργεια έφερε ζωή σε πόλεις που ουσιαστικά ήταν νεκρές, καθώς δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Κάποιοι άλλοι ανησυχούν επειδή οι ανεμογεννήτριες καταλαμβάνουν άγριες εκτάσεις και απειλούν κυρίως τα πουλιά.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ανησυχούν μόνον για το αν θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

"Η Ισπανία είναι μια από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ώρα όμως η οικονομική κρίση προκαλεί αμφιβολίες για το αν οι επενδύσεις θα συνεχιστούν", τονίζει ο Χέκι Βίλστεντ από το WWF Ισπανίας

Η αιολική ενέργεια καλύπτει μεγάλο ποσοστό των αναγκών της Ισπανίας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Δον Κιχώτης μπορεί να μην έβλεπε μακριά, αυτές όμως οι επενδύσεις έχουν μεγάλο βάθος χρόνου.


Πηγή: ΣΚΑΙ, http://www.skai.gr/

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου