.

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ΜΠΕ Ορυχείου Πτολεμαϊδας

Προσφυγή μελών του Συλλόγου Ανέργων και Περιβάλλοντος Ακρινής κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την 30.03.09 κατά των συναρμόδιων Υπουργών για την ακύρωση της ΚΥΑ με την οποία τροποποιείται η ΚΥΑ 114804/3671/23.10.03 «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ» έκτασης 110.889,837 τ.μ. της Δ.Ε.Η. Α.Ε. που βρίσκεται σε περιοχή της Κοζάνης».
Η προσφυγή επικαλείται τυπικούς λόγους ενημέρωσης των ενδιαφερομένων καθώς και ουσιώδεις περιβαλλοντικούς όρους. Ενδεικτικά:
-Γίνεται ειδική αναφορά στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων ιδίως με τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.
-Ζητείται η μετεγκατάσταση της Ακρινής.
-Επικαλείται στοιχεία μετρήσεων της μελέτης «Αποτίμηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στον οικισμό Ακρινής", που εκπόνησε το 2008 για λογαριασμό της ΔΕΗ το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Δυτ. Μακεδονίας όπου αναφέρεται ότι έγινε υπέρβαση 83 φορές (!) των καθιερωμένων ορίων επικινδυνότητας για τα αιωρούμενα μικροσωματίδια κατά το χρονικό διάστημα από 14/11/2006 έως 21/1/2008.
-Επικαλείται βεβαιώσεις των Ειδικών Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για πλήθος παραβάσεων της νομοθεσίας και των εγκεκριμένων από το 2003 περιβαλλοντικών όρων στα λιγνιτωρυχεία «ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ», μεταξύ των οποίων σοβαρές παραλείψεις ως προς την λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εκπομπής σκόνης.
Πληρεξούσιος δικηγόρος είναι ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Σωτηρέλης.

Σημειώνεται ότι κατ' ουσίαν πρόκειται για την ΚΥΑ για την οποία πραγματοποιήθηκαν (κλικ για συνδέσεις):
-Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη (25.01.09)
-Έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο (28.01.09)
όπου εκδόθηκαν ψηφίσματα και λήφθηκαν αποφάσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου