.

Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για τη ΔΕΗ και τις υπερβάσεις CO2

Νέος ευρωπαϊκός καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ και της χώρας για υπερβάσεις CO2. Στα ύψη αναμένεται να φτάσει σε 4 χρόνια η τιμή της λιγνιτικής κιλοβατώρας

Αφιέρωση σε όσους διεκδικούν κι άλλες μονάδες της ΔΕΗ σε Κοζάνη – Φλώρινα

Το παρακάτω κείμενο είναι από πρόσφατη ανακοίνωση της Green Peace.
Με αφορμή νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η χρυσή εποχή του λιγνίτη πέρασε ανεπιστρεπτί. Υπογραμμίζει ότι ο λιγνίτης είναι ρυπογόνο και ακριβό καύσιμο, γεγονός που θα μας υποχρεώσει μετά το 2013 να πληρώνουμε «πρόστιμα» δισεκατομμυρίων με προφανείς επιπτώσεις στην τιμή του ρεύματος και της οικονομίας. Η ανακοίνωση της Green Peace αφιερώνεται σε όσους τοπικούς φορείς και κόμματα διεκδικούν κι άλλες μονάδες της ΔΕΗ ή οργανώνουν φιέστες για «πράσινη ανάπτυξη», ενώ στην πραγματικότητα υποτάσσονται στο «μαύρο» ενεργειακό μοντέλο, που ναι μεν μας εξυπηρέτησε τον προηγούμενο αιώνα, αλλά πλέον μας έχει οδηγήσει στον πάτο της Ευρώπης από πλευράς ενεργειακών και περιβαλλοντικών δεικτών.

Από την ανακοίνωση της Green Peace:

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΔΕΗ συνεχίζει να ρυπαίνει πολύ περισσότερο από όσο δικαιούται με βάση το Εθνικό Σχέδιο Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης (ΕΣΚΔΕ) για την περίοδο 2008 – 2012. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία με δεδομένο ότι ο μεγαλύτερος ρυπαντής της Ελλάδας, θα πρέπει να δαπανά ετησίως εκατοντάδες εκατομμύρια (έως το 2012) και δισεκατομμύρια (από το 2013) για αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης.
Ειδικότερα για το 2008, η ΔΕΗ εξέπεμψε συνολικά περί τα 52 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 18% τα συνολικά δικαιώματα ρύπανσης που της αναλογούν βάσει του Εθνικού Σχεδίου Κατανομής Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπανσης. Η Greenpeace πιστεύει ότι όποιος πραγματικά νοιάζεται για το μέλλον και την ευρωστία της ΔΕΗ, θα πρέπει να υποστηρίζει πολιτικές και μέτρα απόλυτης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αντί να προωθεί νέους λιγνιτικούς, λιθανθρακικούς και πετρελαϊκούς σταθμούς.

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της Επιχείρησης, η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή μόλις 950MW ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2014, ενώ με βάση τη νέα ευρωπαϊκή Οδηγία για τις ΑΠΕ η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι το 2020 να εγκαταστήσει επιπλέον 9.000 MW αιολικής ενέργειας. Αντίθετα, για την ίδια περίοδο η ΔΕΗ σχεδιάζει την κατασκευή νέων θερμοηλεκτρικών μονάδων συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 4.500MW (τα 1000 MW περίπου αφορούν τις νέες μονάδες στην Πτολεμαίδα και στη Φλώρινα).
Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται, καθώς ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αθανασόπουλος εκτιμά ότι η ΔΕΗ από το 2013, θα πρέπει να δαπανά σχεδόν € 1,4 δις στην αγορά δικαιωμάτων ρύπανσης για το 100% των εκπομπών της. Αυτή η εμμονή στα ορυκτά καύσιμα θα συσσωρεύσει στη ΔΕΗ μετά το 2013 πολύ περισσότερες ζημιές από τις σημερινές. Η λύση βέβαια είναι να μετακυλιστεί το κόστος του CO2 στον καταναλωτή, ο οποίος θα πληρώνει πανάκριβα τη λιγνιτιική κιλοβατώρα.

Με βάση τα παραπάνω η Greenpeace καλεί τη ΔΕΗ:
•Να ακυρώσει οριστικά την κατασκευή λιθανθρακικών και νέων λιγνιτικών μονάδων.
•Να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της πλάνο και να αναπτύξει πολύ περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου