.

in.gr - Η παραγωγή βιοκαυσίμων «επιδεινώνει άμεσα την παγκόσμια θέρμανση»

Πρώτα κατηγορήθηκαν ότι ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων και επιταχύνουν την αποψίλωση, τώρα κατηγορούνται ότι επιδεινώνουν με άμεσο τρόπο την κλιματική αλλαγή: Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών εκπέμπει οξείδιο του αζώτου, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, προειδοποιούν ερευνητές.

Τα βιοκαύσιμα θεωρούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια μια ιδανική, «πράσινη» εναλλακτική λύση στη θέση των ορυκτών καυσίμων. Τα φυτά απορροφούν άνθρακα από τον αέρα όταν μεγαλώνουν στο χωράφι, οπότε η μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα και η καύση τους δεν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με επιπλέον άνθρακα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται σοβαρά μειονεκτήματα στην όλη ιδέα: Η χρήση όλο και μεγαλύτερων εκτάσεων για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών οδηγεί αφενός σε αυξήσεις τιμών στα γεωργικά προϊόντα, αφετέρου σε αποψίλωση δασικών εκτάσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδονησία.

Ακόμα ένα πρόβλημα επισημαίνει τώρα το Διεθνές Συμβούλιο για την Επιστήμη, ένας φορέας με έδρα το Παρίσι που φέρνει σε επαφή επιστημονικούς συλλόγους από όλο τον κόσμο.

Όπως γράφει την Πέμπτη το βρετανικό περιοδικό Economist, έκθεση του Συμβουλίου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών εκπέμπουν τρεις με πέντε φορές περισσότερο οξείδιο του αζώτου σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.

Δεδομένου ότι το οξείδιο του αζώτου είναι 300 φορές πιο ισχυρό από το CO2 ως αέριο του θερμοκηπίου, οι ενεργειακές καλλιέργειες τελικά επιδεινώνουν την παγκόσμια θέρμανση, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης (τα τελικά συμπεράσματα επιβεβαιώνουν την αμφιλεγόμενη μελέτη που είχε δημοσιεύσει το 2007 ο Πολ Κρούτζεν του Ινστιτούτου Χημείας Max Planck στη Γερμανία).

Το οξείδιο του αζώτου δεν παράγεται από τα ίδια τα φυτά, αλλά από βακτήρια που ζουν στο έδαφος -ως πρώτη ύλη για την παραγωγή του αερίου τα μικρόβια χρησιμοποιούν τα ευρέως διαδεδομένα αζωτούχα λιπάσματα.

Για το λόγο αυτό η έκθεση του Συμβουλίου όχι μόνο εγείρει αμφιβολίες για τα βιοκαύσιμα, αλλά αναδεικνύει και το ευρύτερο πρόβλημα της ανθρώπινης παρέμβασης στον φυσικό κύκλο του αζώτου.

Το θέμα θα συζητηθεί αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι σε συνέδριο που οργανώνει η Διεθνής Πρωτοβουλία για το Αζωτο.

Πηγή: in.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου