.

Ζούμε στη δεκαετία του 1970, χωρίς σύγχρονους, περιβαλλοντικούς κανόνες δόμησης.

Περίπου 2,6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην Ε.Ε. η μείωση κατά 75% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε κτίρια του οικιακού τομέα έως το 2030, εάν αντί να χτίζαμε νέα ενεργοβόρα κτίρια, στρέφαμε την προσοχή μας στην ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων.

Η εκτίμηση ανήκει στην Greenpeace, η οποία σχολιάζοντας τα μέτρα της οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την τόνωση της οικοδομής, υποστηρίζει ότι για άλλη μια φορά η χώρα μας αγνοεί τις υποχρεώσεις της για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και την πράσινη ανάπτυξη, παρά το γεγονός μάλιστα ότι το 2008 καταδικάστηκε από την Ε.Ε. για την αποτυχία εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τον ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

Η περιβαλλοντική οργάνωση υποστηρίζει ότι αν εφάρμοζε τη σχετική κοινοτική οδηγία από το 2006 ως όφειλε, σήμερα θα υπήρχε ένα αρτιότερο πλαίσιο για την οικοδομή με συγκεκριμένους κανόνες για την εξοικονόμηση ενέργειας σε παλιά και νεόδμητα κτίρια.

«Την ώρα που όλες οι αναπτυγμένες χώρες στρέφονται προς τα πράσινα σπίτια ως μέτρο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών και της οικονομικής κρίσης και το Ευρωκοινοβούλιο κάνει λόγο για κτίρια μηδενικών εκπομπών μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να ζούμε στη δεκαετία του 1970, χωρίς σύγχρονους, περιβαλλοντικούς κανόνες δόμησης», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου