.

Η ενέργεια βασικό θέμα στη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στην Αθήνα

Από το www.energia.gr διαβάζει κανείς ότι "Η διοργάνωση της εφετινής Συνόδου της περίφημης «Λέσχης Μπίλντεμπεργκ» στην χώρα μας έχει κεντρίσει την περιέργεια αρκετών, καθώς σε αυτή συμμετέχουν κάθε φορά ισχυροί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες του κόσμου, χωρίς, όμως, οι συνεδριάσεις τη να είναι ανοικτές και τα πρακτικά να βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Ιδιαίτερη βαρύτητα, μάλιστα, στις εφετινές της συνεδριάσεις αναμένεται να έχει τόσο η διεθνής οικονομική κρίση, όσο και η ενέργεια και ειδικότερα η αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής της Ρωσίας στο παιχνίδι των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου."
Και συνεχίζει...
"Η Λέσχη, η οποία ιδρύθηκε το 1954 στην Ολλανδία, συνεδριάζει εφέτος για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Από τις 14 ως τις 16 Μαΐου, ο Αστέρας Βουλιαγμένης θα φιλοξενήσει την Λέσχη Μπίλντεμπεργκ 16 χρόνια μετά την Σύνοδο του 1993. Ηχηρά ονόματα με επιρροή στον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, αλλά και ακαδημαϊκοί συμμετέχουν και αυτή την φορά στις συνεδριάσεις της.

Για εφέτος, και καθώς η Ρωσία θεωρείται ρητώς από τις ΗΠΑ ως απειλή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, η Λέσχη αναμένεται να ασχοληθεί με την παρεμπόδιση των ενεργειακών σχεδίων της Μόσχας (π.χ. αγωγός South Stream) και την προώθηση ανταγωνιστικών αγωγών, όπως ο Nabucco. Η συγκεκριμένη φημολογία επιτείνεται από το γεγονός ότι η, σαφώς αντιρρωσική, ενεργειακή στρατηγική των ΗΠΑ έχει προδιαγραφεί ευθαρσώς από ένα από τα πλέον προβεβλημένα μέλη της, τον Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκυ. Ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Κάρτερ, με σημαντική επιρροή και στο επιτελείο των γεωπολιτικών θεωρητικών του νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, αναφέρει στο γνωστό βιβλίο του «Η Μεγάλη Σκακιέρα» (1997) ότι ο έλεγχος των ενεργειακών αποθεμάτων της Κεντρικής Ασίας εκ μέρους των ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της παγκόσμιας ηγεμονίας τους. Στο σύγχρονο μεταψυχροπολεμικό περιβάλλον, όπου η γεωπολιτική της ενέργειας αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία, οι αναφορές αυτές ενέτειναν την φημολογία για τον καθοριστικό ρόλο της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ στις παγκόσμιες εξελίξεις.

H Λέσχη, που, όπως λένε οι επικριτές της, «κινεί τα νήματα της παγκόσμιας πολιτικής και οικονομίας», έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με την ενέργεια. Καθώς θεωρείται από πολλούς ότι αποτελεί τον μοχλό της επιβολής των συμφερόντων της Δύσης σε πλανητικό επίπεδο, λέγεται ότι το 2006 στην Σύνοδο της Λέσχης στην Γερμανία αποφασίστηκε η άνοδος των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 150 δολαρίων το βαρέλι ως το τέλος του 2008, υπονοώντας τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της. Όσον αφορά, μάλιστα, την ανάδυση της Ρωσίας στο παγκόσμιο ενεργειακό στερέωμα, λέγεται ότι η περυσινή Σύνοδος αποφάσισε μία κοινή στρατηγική για την αντιμετώπισή της.

Τώρα όσον αφορά τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην εφετινή της Σύνοδο, ανάμεσα σε αυτά θα είναι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλινγκ, ενώ από αμερικανικής πλευράς θα λάβουν μέρος ο Υπουργός Οικονομίας Τίμοθυ Γκάιτνερ και ο επικεφαλής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λάρι Σάμερς, αλλά και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών (επί κυβερνήσεων Κλίντον) Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Από πλευράς Ε.Ε. θα παρευρεθεί ο Ζαν-Κλωντ Τρισέ, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενδεικτικό και αυτό της σημασίας που δίνει εφέτος η Λέσχη στις οικονομικές εξελίξεις. Επίσης, το «παρών» θα δώσουν ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γιοπ ντε Χοπ Σέφερ, αλλά και οι βασίλισσες Σοφία της Ισπανίας και Βεατρίκη της Ολλανδίας.

Μέσα στην αχλύ της φημολογίας, αλλά και της μυστικοπάθειας που την συνοδεύει, η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ θα τροφοδοτήσει και εφέτος, από τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, πλήθος σεναρίων για τις εξελίξεις που, υποθετικά ή όχι, προδιαγράφει. Ειδικά σε μία εποχή όπου κάθε εξέλιξη έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, η συνάντηση ενός «κλαμπ ισχυρών» ευνόητο είναι να τραβά επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου