.

Συνέδριο για την αξιοποίηση της ιπτάμενης τέφρας

Εφημερίδα Μακεδονία, της Μαρίας Τερζούδη, 29-5-09

Οικονομικά και τεχνικά οφέλη αλλά κυρίως ανάσα στο περιβάλλον προσφέρει η αξιοποίηση βιομηχανικών αποβλήτων και παραπροϊόντων σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Η προσπάθεια άρχισε το 2002 και συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Με στόχο την αξιοποίηση στερεών βιομηχανικών αποβλήτων το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του ΑΠΘ και η μη κερδοσκοπική επιστημονική εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών βιομηχανικών παραπροϊόντων (ΕΒΙΠΑΡ) παρουσιάζουν την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και επιχειρούν να φέρουν σε επαφή τους ερευνητές με τις επιχειρήσεις του κλάδου, διοργανώνοντας το 2ο πανελλήνιο συνέδριο με θέμα “Αξιοποίηση βιομηχανικών παραπροϊόντων στη δόμηση”.
“Προωθούμε όλη την ερευνητική δουλειά που έχει γίνει για την αξιοποίηση των αποβλήτων. Τα οφέλη διαπιστώνονται τόσο στο περιβάλλον όσο και σε οικονομικό και τεχνικό επίπεδο”, αναφέρει η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, πρόεδρος της ΕΒΙΠΑΡ και διευθύντρια του Εργαστηρίου Δομικών Υλικών του ΑΠΘ Ιωάννα Παπαγιάννη.
Οι τέφρες που παράγονται από την επεξεργασία του λιγνίτη στους σταθμούς της ΔΕΗ, τα κατάλοιπα από την παραγωγή σιδήρου, την επεξεργασία μαρμάρου και γυαλιού, ανακυκλωμένα ελαστικά και πλαστικά μπορούν όχι μόνο να σταματήσουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και να αξιοποιηθούν στο δομικό τομέα αποδίδοντας πολλαπλά οφέλη. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε το οικονομικό κόστος διαχείρισής τους είναι μεγάλο.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
“Η τέφρα μπορεί να χρησιμεύσει στην τσιμεντοβιομηχανία και οι σκωρίες υψικαμίνων στη χαλυβουργία”, αναφέρει ενδεικτικά η κ. Παπαγιάννη και επισημαίνει ότι για παράδειγμα η ιπτάμενη τέφρα που παράγεται στη χώρα φτάνει στα 11,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως. “Στο πνεύμα της αειφόρου ανάπτυξης η πρακτική αυτή είναι μονόδρομος. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να αποφύγουμε το κόστος διαχείρισης, να κάνουμε το δομικό τομέα φιλικότερο προς το περιβάλλον, να πετύχουμε τη διασύνδεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ώστε να γίνουν επενδύσεις”.
Η προσπάθεια αξιοποίησης των αποβλήτων έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το ποσοστό αυτών που αξιοποιούνται παρά την καλή ποιότητά τους παραμένει περιορισμένο. Ενδεικτικά στην Ελλάδα αξιοποιείται το 10% της τέφρας, ποσοστό που σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει το 40%, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι πολύ φθηνότερο από το τσιμέντο, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αντικαταστήσει. “Από το 2005, οπότε διεξήχθη το 1ο αντίστοιχο πανελλήνιο συνέδριο, μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 50 ερευνητικές εργασίες”, τονίζει η κ. Παπαγιάννη.

ΑΔΡΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, όπως σημειώνει, παρατηρούνται σχετική αδράνεια και συντηρητισμός ως προς τα νέα επιστημονικά δεδομένα. “Ως ερευνητές αναζητούμε τις καταλληλότερες εφαρμογές και δίνουμε κίνητρα για το μέλλον του δομικού τομέα. Διαφορετικά η ανάπτυξη θα γίνει μπούμεραγκ”, καταλήγει.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο μουσείο Αιανής Κοζάνης από την 1η έως τις 3 Ιουνίου σε συνεργασία με το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε., με τη συμμετοχή ξένων και ελλήνων ειδικών επιστημόνων, εκπροσώπων βιομηχανιών και επιχειρήσεων, ενώ σε ειδική συνεδρία θα συζητηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία για τα παραπροϊόντα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου