.

Κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας οι Έλληνες

«Εμπειρία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας διαθέτουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις να είναι σε θέση να καλύπτουν το ενεργειακό έλλειμμα της ευρύτερης περιοχής, που θα προκύψει αναπόφευκτα στα ερχόμενα χρόνια», δήλωσε στα ΜΜΕ, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), Κώστας Σταμπολής, στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα στη Σόφια (Βουλγαρία) το ΙΕΝΕ, με την υποστήριξη των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η χρήση της πυρηνικής ενέργειας εξασφαλίζει επίσης στις δύο χώρες το σημαντικό πλεονέκτημα της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας τους από τις εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου, στις οποίες είναι αναγκασμένες να καταφεύγουν άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Ο κ. Σταμπολής σημείωσε, εξάλλου, πως η Αλβανία και η Τουρκία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μελετήσουν την χρήση πυρηνικής ενέργειας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών τους από ηλεκτρισμό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ) Ραφαήλ Μωυσής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, όπως και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας «Δημόκριτος» Ιωάννης Αγαμέμνων Παπάζογλου, στα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα, που διαθέτει η πυρηνική ενέργεια ως μέσο αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών της ανθρωπότητας με ταυτόχρονη μείωση των ριπών του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων «αερίων θερμοκηπίου», υπαίτιοι για την (υπέρ)θέρμανση του πλανήτη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Μωυσής σημείωσε πως «η κοινή γνώμη της Ελλάδος είναι ενάντια στην πυρηνική ενέργεια. Από πολλά χρόνια και για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με τον ίδιο όλες οι δημοσκοπήσεις, τόσο του Ευρωβαρόμετρου όσο και οι εσωτερικές, συνεχίζουν να δείχνουν, ότι 80 με 85 % των Ελλήνων είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, ο κ. Σταμπολής, επισήμανε πως, η επανάληψη παρόμοιας μεγάλης καταστροφής όπως του Τσέρνομπιλ «είναι πολύ δύσκολη στις μέρες μας επειδή όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες έχουν μελετήσει σε βάθος τα αίτια της τραγωδίας και έχουν μάθει καλά το μάθημα της ασφάλειας».

Στη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας, εμπειρογνώμονες, κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες από τις χώρες των Βαλκανίων συζήτησαν τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για τον βαθμό, στον οποίο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να «αντιλαμβάνεται» ως ενδεχόμενη λύση των ενεργειακών αναγκών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ


0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου