.

Challenge Europe - πρωτοβουλία με νέους για τη χρήση άνθρακα

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία, 7-5-09, της Κάτιας Αντωνιάδη

Συνήγορος του Πολίτη, Συνήγορος του Καταναλωτή, του Παιδιού, της Υγείας... και, τώρα πια, Συνήγορος του Κλίματος. Μια καινούργια κίνηση, που στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών από νέους και νέες όλης της Ευρώπης υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, άρχισε να «τρέχει» εδώ και λίγους μήνες στη Γηραιά Ηπειρο.

H κίνηση -που τέθηκε σε εφαρμογή στα μέσα του 2008 από το Βρετανικό Συμβούλιο- πήρε την ονομασία «Challenge Europe» και μέσω αυτής οι «Συνήγοροι του Κλίματος», δηλαδή οι νέοι πολίτες που θα συμμετάσχουν, θα προτείνουν λύσεις ενάντια στην αλόγιστη κατανάλωση άνθρακα.

Το «Challenge Europe» φιλοδοξεί να παράσχει υποστήριξη και πόρους σε όσους προχωρούν σε δράσεις ενάντια στην κλιματική κρίση. Φέτος, το πρόγραμμα ανοίγεται περισσότερο στις ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους της Ελλάδας και της Τουρκίας να συμμετάσχουν. Στόχος είναι να αναγορευτούν 15 νέοι από κάθε χώρα «Συνήγοροι του Κλίματος» και να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα συνεργαστεί για να αναπτύξει τρεις καινοτόμες ιδέες για τη μείωση των εκπομπών του άνθρακα. Οι ιδέες τους θα πρέπει να καταλήξουν σε εφαρμόσιμες προτάσεις για την αλλαγή της πολιτικής, των πρακτικών των επιχειρήσεων και της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα αναζητούνται συνεργασίες με κρατικούς φορείς, Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, ειδικούς ακαδημαϊκούς και οργανισμούς, ώστε οι Συνήγοροι του Κλίματος να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν όλες τις παρεχόμενες γνώσεις ώστε να αναπτύξουν στο έπακρο τις ιδέες τους.

Μέχρι στιγμής στο «Challenge Europe» συμμετέχουν 15 χώρες, μεταξύ των οποίων οι: Τσεχία, Δανία, Αγγλία, Φινλανδία, Ουγγαρία οι οποίες έχουν ήδη καταθέσεις τις προτάσεις τους.

Η πρόσκληση του Βρετανικού Συμβουλίου απευθύνεται σε νέους ηλικίας από 18 έως 35 ετών, για να εργαστούν μαζί για τον κοινό σκοπό. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 29 Μαΐου. Για περισσότερες πληροφορίες: www.britishcouncil.org/gr/greece-science-challenge-europe.htm, http://challengeeurope.britishcouncil.org και στο Βρετανικό Συμβούλιο, πλ. Κολωνακίου 17. *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου