.

Έγκριση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για χρηματοδότηση ενεργειακών έργων

Την επίσημη έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξασφάλισε εχθές η συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο για την υιοθέτηση του Κανονισμού που αφορά το πακέτο ενεργειακών προγραμμάτων ύψους 3,98 δις ευρώ, από τα οποία 200 εκατ. προορίζονται για τον αγωγό Nabucco. Όσον αφορά τα σχέδια ελληνικού ενδιαφέροντος, θα διατεθούν 100 εκατ. ευρώ για την διασύνδεση του δικτύου της χώρας μας με την Ιταλία (μέσω του ΙΤGΙ και του Poseidon), καθώς και 45 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού διασύνδεσης (Κομοτηνή – Χάσκοβο).

Γενικότερα, στα πλαίσια του πακέτου που εξυπηρετεί τον διττό στόχο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της κρίσης και της προώθησης της βιώσιμης ανάπτυξης, θα διατεθούν 2,37 δις ευρώ σε αγωγούς διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, άλλα 565 εκατ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ 1 δις ευρώ προορίζεται για μονάδες παρακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Ανάμεσα, μάλιστα, στα προγράμματα αυτά συγκαταλέγεται και η κατασκευή υποδομών για προμήθεια φυσικού αερίου σε σειρά κρατών, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, για περιπτώσεις βραχυχρόνιας διακοπής στην παροχή του αγαθού.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρέτισε την υιοθέτηση του Κανονισμού, τονίζοντας ότι «μας επιτρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε σχέδια που θα μας δώσουν μία επιθυμητή ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στο να παράσχουν στην Ευρώπη μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια στο μέλλον». Εξάλλου, ειδικότερα η απόφαση για την δέσμευση εκατ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα έτυχε θερμής υποδοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (European Wind Energy Association - EWEA), της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος Κρίστιαν Κγιάερ δήλωσε ότι ενισχύοντας την αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά δίκτυα, οι Ευρωβουλευτές επέλεξαν τους σωστούς τομείς ώστε να κάνουν ουσιαστικά την διαφορά μακροπρόθεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διατεθούν σε πρώτη φάση 2 δις ευρώ το 2010, ενώ η συμφωνία ανάμεσα στα όργανα της Ε.Ε. επετεύχθη στις 16 Απριλίου, επιτρέποντας στην Επιτροπή να προτείνει την χρήση τυχόν κονδυλίων του πακέτου που δεν θα διατεθούν ως το τέλος του επόμενου χρόνου για σχέδια ενεργειακής αποτελεσματικότητας και ΑΠΕ. Ωστόσο, η Επιτροπή θα πρέπει να συντάξει ειδική αναφορά στην οποία θα αποδεικνύει ποια έργα δεν θα εφαρμοστούν. Η κατάθεση της εν λόγω αναφοράς έχει οριστεί για τον Μάρτιο του 2010.

Πηγή: energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου