.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες από 1 Ιουλίου

Νέα δεδομένα προκύπτουν για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών από τις αρχές Ιουλίου, όταν και τίθεται σε ισχύ το πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10 KW στις οροφές κατοικιών. Μετά την εντός της εβδομάδας υπογραφή της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν πλέον να αποκτούν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και ταυτόχρονα να αποκομίζουν ακόμα και κέρδη.

Την ίδια στιγμή, προβλέπεται να αποφευχθεί και το φαινόμενο της υπερφόρτωσης του δικτύου της ΔΕΗ κατά τους θερινούς μήνες, αξιοποιώντας την «πράσινη» ενέργεια των φωτοβολταϊκών.

Βάσει της απόφασης, όσοι επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις ταράτσες τους θα ενισχύονται έμμεσα μέσω της θέσπισης υψηλών τιμών αποπληρωμής, που ορίστηκε σε 0,55 ευρώ/κιλοβατώρα και θα ισχύει για περίοδο 25 ετών. Από το 2012 προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία.

Ταυτόχρονα, παρέχεται και μια σειρά διευκολύνσεων, καθώς δεν απαιτείται η έκδοση κάποιας ενεργειακής άδειας, ενώ ο κάτοχος του φωτοβολταϊκού δεν έχει και καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση. Μοναδική υποχρέωση είναι το κτίριο όπου εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά να έχει ηλιακό θερμοσίφωνα ή θερμικό ηλιακό για την κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει σύνδεση κατανάλωσης με τη ΔΕΗ, ενώ το πρόγραμμα δεν ισχύει για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Καθώς η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών αφορά ως επί το πλείστον πολυκατοικίες, επισημαίνεται ότι προϋπόθεση είναι η ομόφωνη γνώμη των ιδιοκτητών. Σε περίπτωση που το σύστημα εγκαθίσταται σε κοινόχρηστο χώρο (απαιτούνται τουλάχιστον 80 τ.μ., ανάλογα με τη δυναμικότητα παραγωγής του φωτοβολταϊκού), η διανομή ανά διαμέρισμα θα γίνεται μέσω του φορέα των κοινοχρήστων. Το κόστος εγκατάστασης κυμαίνεται μεταξύ 25.000 - 35.000 ευρώ, αλλά η απόσβεση μπορεί να επιτευχθεί ακόμα κι εντός πενταετίας, χάρη στην υψηλή τιμή των 0,55 ευρώ/κιλοβατώρα.

Πηγή : "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" 20/06/2009

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου