.

ΔΕΗ και ιδιώτες στην ηλεκτροπαραγωγή...

Αναδημοσίευση: Τα ΝΕΑ, του Γιώργου Φιντικάκη, 13.05.09

Eνώ το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ για τις νέες της μονάδες στην ηλεκτροπαραγωγή βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος, οι ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούν οι Έλληνες μαζί με τους Ευρωπαίους συνεταίρους τους έχουν μπει στην τελική ευθεία. Και ενώ οι ημερομηνίες ένταξης των νέων μονάδων της ΔΕΗ στο σύστημα εμφανίζουν καθυστερήσεις από ένα έως δύο χρόνια, οι ιδιώτες (ΤΕΡΝΑ- GdF SUΕΖ, ΕΛΠΕ- Εdison, ΕndesaΜυτιληναίος) επισπεύδουν τις διαδικασίες ανέγερσης των αεριοστροβίλων και του συνοδευτικού υλικού στα εργοτάξιά τους, ώστε να προλάβουν να λειτουργήσουν μέσα στο 2009 ή το αργότερα στα μέσα του 2010.

Στον άτυπο αυτό αγώνα δρόμου, ελαφρύ προβάδισμα (υπολογίζεται ότι βρίσκεται ένα εξάμηνο μπροστά από τους άλλους) έχει η μονάδα της ΗΡΩΝ, θυγατρικής του ομίλου ΤΕΡΝΑ- GdF SUΕΖ, που φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσει τη δεύτερη μονάδα της συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, ισχύος 450 ΜW, εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2009. Τόσο σε αυτήν τη μονάδα (ΗΡΩΝ 2) όσο και σε εκείνη που λειτουργεί από το 2004 (ΗΡΩΝ 1), έχει εισέλθει πλέον ως μέτοχος με ποσοστό 50% ο γαλλικός όμιλος της SUΕΖ κατόπιν της συμφωνίας μεταξύ των δύο εταίρων που ολοκληρώθηκε περίπου πριν από μία εβδομάδα. Πρόκειται για συμφωνία που «θωρακίζει» οικονομικά τον ελληνικό όμιλο (πόσω μάλλον εν μέσω κρίσης), μειώνει τα όποια ρίσκα συνεπάγεται η κατασκευή νέων μονάδων, καθώς η εταιρεία έχει καταθέσει αιτήσεις για άλλες τρεις (ΗΡΩΝ 3, 4 και 5) και συνεισφέρει σημαντικά σε τεχνογνωσία, αφού οι Γάλλοι είναι από τους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς ομίλους στην ενέργεια.

1.500- 2.000 ΜW στα επόμενα 5-6 χρόνια
Σε αυτή την κούρσα, ακολουθεί η μονάδα του σχήματος ΕΛΠΕ- Εdison στη Θίσβη Βοιωτίας, ισχύος 421 ΜW, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο- Ιούλιο του 2010. Σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις και αυτή τη στιγμή τοποθετούνται τα ικριώματα, πάνω στα οποία θα τοποθετούν οι αεριοστρόβιλοι. «Θέλουμε να είμαστε ένας από τους 2-3 μεγάλους παίκτες στην ελληνική αγορά, με εγκατεστημένη ισχύ 1.500- 2.000 ΜW στα επόμενα 5-6 χρόνια», έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γιάννης Κωστόπουλος. Αλλά όπως φαίνεται, το ελληνο-ιταλικό σχήμα δεν θα περιοριστεί στον ρόλο ενός απλού ηλεκτροπαραγωγού. Την εβδομάδα που πέρασε η Εdison εξέφρασε και επίσημα το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στη ΔΕΠΑ, ενώ λίγες μόνο ημέρες πριν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Τίμος Χριστοδούλου δήλωνε ότι ο όμιλος, ως βασικός μέτοχος της ΔΕΠΑ, θα είναι παρών στη διαδικασία που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή. Αν τελικώς η ΔΕΠΑ καταλήξει στα χέρια των ΕΛΠΕ- Εdison (όλα δείχνουν ότι θα κατέλθουν από κοινού στον διαγωνισμό που θα διεξαγάγει η κυβέρνηση), γίνεται σαφές ότι θα μπορούν να αμφισβητήσουν ακόμη και την πρωτοκαθεδρία της ΔΕΗ, αφού θα ελέγχουν την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο.


Οι ημερομηνίες ένταξης των νέων μονάδων της ΔΕΗ στο σύστημα εμφανίζουν καθυστερήσεις από ένα έως δύο χρόνια


Συζητά με ξένους παίκτες

Σε φάση ανέγερσης, αλλά λίγο πιο πίσω από τους δύο προπορευόμενους, βρίσκεται η μονάδα της Εndesa Ηellas (μεικτό σχήμα της ισπανικής Εndesa και του Μυτιληναίου), ισχύος 444 ΜW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Έχουν τελειώσει τα έργα πολιτικού μηχανικού και ξεκινά η ανέγερση με την τοποθέτηση των βάσεων για τους αεριοστροβίλους που θα διαρκέσει 16 μήνες, με στόχο η μονάδα να είναι έτοιμη να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Εκείνο ωστόσο που μένει να ξεκαθαρίσει, είναι η παραμονή ή μη της ιταλικής Εnel στην Ελλάδα. Οι Ιταλοί που πέρυσι εξαγόρασαν την ισπανική Εndesa με την οποία έχει συμπράξει από το 2007 ο Όμιλος Μυτιληναίου (50%-50%), πιεζόμενοι από τον υπέρογκο δανεισμό τους έχουν ανακοινώσει ότι ενδεχομένως να αναγκασθούν να πουλήσουν ορισμένες συμμετοχές τους σε θυγατρικές, και δεν αποκλείεται μία από αυτές να είναι στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται έξοδος της Εnel από την Εndesa Ηellas και αναζήτηση από τον Όμιλο Μυτιληναίου άλλου ξένου εταίρου, όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρόεδρός του, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος συζητά ήδη με άλλους ξένους παίκτες, αφού, όπως λένε τα στελέχη του, «η ενέργεια είναι ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι».



Η «μάχη της Χαιρώνειας»

Τα ίδια ερωτήματα υπάρχουν όσον αφορά και την τύχη της Εnelco, του άλλου ελληνικού σχήματος στο οποίο συμμετέχει η Εnel μαζί με την Προμηθέας Γκας (Γκάζπρομ και Όμιλος Κοπελούζου). Το ζήτημα, σύμφωνα με την αγορά, είναι σε ποια από τις δύο εταιρείες, που είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους, θα επιλέξουν να διατηρήσουν συμμετοχή οι Ιταλοί. Αναφορικά με τη μονάδα ύψους 250-300 εκατ. ευρώ που προωθεί στη Χαιρώνεια Βοιωτίας η Εnelco, βρίσκεται πολύ πιο πίσω από τις τρεις προηγούμενες, αφού μόλις πρόσφατα απεμπλάκη από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το έργο ισχύος 447 ΜW, τεχνολογίας επίσης συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, παρέμενε επί έναν και πλέον χρόνο «κολλημένο» στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), με το επιχείρημα ότι το εργοστάσιο θα είναι ορατό στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Δαύλειας και της Ακρόπολης Πανοπέα, που απέχουν 3- 8 χιλιόμετρα από τον χώρο κατασκευής. Μόλις προ ημερών, το ΚΑΣ ενέκρινε τις τροποποιήσεις που πρότεινε η Εnelco, δηλαδή αναχώματα και πρόσθετες δενδροφυτεύσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Η μονάδα, σύμφωνα με την εταιρεία, αναμένεται να είναι έτοιμη στα τέλη του 2011 με αρχές 2012.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου