.

Αύξηση Εγκατεστημένης Ισχύος σε Φωτοβολταϊκά και Αιολικά τον Μάιο

Έπειτα από στασιμότητα τριών μηνών, αυξήθηκε κατά 14 μεγαβάτ, στα 845 συνολικά, η εγκατεστημένη ισχύς αιολικών πάρκων στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας. Ανεβαίνουν και οι ρυθμοί στα φωτοβολταϊκά, η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων φτάνει πλέον τα 24 μεγαβάτ.
Σύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο του ΔΕΣΜΗΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων αυξήθηκε από τα 831 μεγαβάτ του τελευταίου τριμήνου στα 845 μεγαβάτ. Στάσιμη έμεινε η εγκατεστημένη ισχύς ως προς τα έργα βιομάζας και βιοαερίου (περίπου 41 μεγαβάτ) ενώ αυξήθηκε ελαφρά στα 177 μεγαβάτ η εγκατεστημένη ισχύς των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Η παραγωγή, πάντως, ηλεκτρικής ενέργειας από την χρήση ανανεώσιμων πηγών συνέχισε τον Μάιο την πτωτική της πορεία, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών που δεν ευνοούν την λειτουργία των αιολικών.

Τα τελευταία, από τις 212.000 μεγαβατώρες τον Δεκέμβριο έχει πέσει σχεδόν στο ήμισυ, συγκεκριμένα περίπου στις 111.000 μεγαβατώρες, επηρεάζοντας πτωτικά το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ το οποίο έφτασε τον Μάιο τις 194.000 μεγαβατώρες, καλύπτοντας μόλις το 2,7% της συνολικά καταναλωθείσης ενέργειας στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, αυξήθηκε η εγκατεστημένη ισχύς και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από έργα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας όσο και από τα φωτοβολταϊκά.

Στην συμπαραγωγή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, έχουμε 141 εγκατεστημένα μεγαβάτ, έναντι 128 τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει ενισχυθεί στις 6770 μεγαβατώρες έναντι 5.224 μεγαβατωρών κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ως προς τα φωτοβολταϊκά, η εγκατεστημένη ισχύς από τα 20,3 μεγαβάτ του Απριλίου αυξήθηκε στα 24,3 μεγαβάτ τον Μάιο, με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας να προσεγγίζει τις 4.700 μεγαβατώρες έναντι 2.600 μεγαβατωρών προ μηνός. Συνολικά από την αρχή του χρόνου η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά έχει αυξηθεί κατά 70% και πλέον, ωστόσο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα νούμερα είναι ακόμη πολύ μικρά.

Συνολικά, σε εμπορική λειτουργία βρίσκονταν τον Μάιο έργα ΑΠΕ και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας ισχύος 1002 μεγαβάτ στο διασυνδεδεμένο σύστημα και, έτσι, έσπασε το φράγμα των 1.000 μεγαβάτ στην χώρα μας.

Επιπλέον, άλλα 191 μεγαβάτ βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, για άλλα 276 μεγαβάτ υπάρχουν εμπορικές συμβάσεις αλλά τα έργα δεν λειτουργούν, άλλα 23 διαθέτουν σύμβαση σύνδεσης, για έργα 972 μεγαβάτ έχουν εκδοθεί άδεις εγκατάστασης, ενώ με άδειες παραγωγής παραμένουν από τον Φεβρουάριο έργα συνολικής ισχύος 5.418 μεγαβάτ.

Του Σωτήρη Χιωτάκη

Πηγή :Energia.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου