.

ΔΕΗ : Διασυνδέσεις ύψους 470 εκατ. ευρώ

Πολύ ευχάριστα ήχησε χτες στα ώτα της γενικής διεύθυνσης Μεταφοράς της ΔΕΗ η ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ περί της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ελληνικό διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η διασύνδεση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λαυρίου με το νέο Υποσταθμό (Υ/Σ) Σύρου μέσω καλωδίων εναλλασσόμενου ρεύματος τάσεως 150 kV και μήκους περίπου 100 χλμ. Από τη Σύρο θα γίνεται υποβρύχια σύνδεση με τα νησιά Πάρος, Μύκονος και Τήνος, με τη συνδρομή και της Νάξου στη σύνδεση από Πάρο για Μύκονο.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο η ΔΕΗ εκτιμά στα 350 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός θα βγει το φθινόπωρο, με στόχο να υπάρχει ανάδοχος σε έναν χρόνο από τώρα και να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση έως το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013.

Το έργο θεωρείται καίριας σημασίας τόσο για την εξασφάλιση επάρκειας και ισορροπίας στην ηλεκτροδότηση των Κυκλάδων όσο και για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των νησιών με την διασύνδεσή τους προς το ηπειρωτικό σύστημα.

Άλλωστε η διασύνδεση έχει ενταχθεί στην Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς (ΜΑΣΜ) 2008-2012 που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΜΗΕ και στην οποία εκτιμάται ότι μέσω αυτής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αιολικό δυναμικό άνω των 250 μεγαβάτ.

Ήδη η ΔΕΗ προχωρεί σε αγορές αγροτεμαχίων κοντά στους υφιστάμενους σταθμούς παραγωγής της Πάρου και της Μυκόνου καθώς και εκτάσεων που έχουν υποδείξει οι τοπικές αρχές σε Σύρο και Νάξο για την κατασκευή των 4 υποσταθμών. Εάν η διασύνδεση έχει, ανάλογα με τις προσφορές που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό, και τα χαρακτηριστικά της μετατροπής του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές θα κατασκευαστούν και οι απαιτούμενοι σταθμοί μετατροπής.

Για τον ίδιο λόγο, δηλαδή την αξιοποίηση αιολικού δυναμικού ισχύος 400 μεγαβάτ, έχει μεγάλη σημασία και η διασύνδεση Εύβοιας - Νεάς Μάκρης, για την χρηματοδότηση της οποίας περίπου με 40 εκατ. ευρώ οποία γράφαμε προ ημερών ότι συμφώνησαν οι ιδιωτικοί όμιλοι που έχουν εγκατεστημένα αιολικά πάρκα στη νήσο.

Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πόντιση του καλωδίου, το νορβηγικό τμήμα της Nexans έχει υποβάλει προσφορά ύψους 69 εκατ. ευρώ, την βελτίωση της οποίας επιδιώκει η ΔΕΗ, με δεδομένο ότι οι τιμές στον χώρο έχουν και αυτές ακολουθήσει φθίνουσα πορεία την τελευταία περίοδο.

Αυτό άλλωστε αναδεικνύεται και από τις εξελίξεις γύρω από μία άλλη πολύ σημαντική διασύνδεση, αυτήν του Αλιβερίου Ευβοίας με την Χαλκίδα με γραμμή 400 κιλοβόλτ (υπερυψηλής τάσης) η οποία θα αξιοποιήσει το ενεργειακό κέντρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αλιβέρι.

Στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού η ΔΕΗ έχει λάβει προσφορές από την Nexans, την Sudkabel, θυγατρική της ΑΒΒ, την δανέζικη ΝΚΡ καθώς και την τεχνική εταιρεία Αθηνά η οποία προσφέρει καλώδια της κορεάτικης LS.

O προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου 55 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην ΔΕΗ εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να κλείσουν κοντά στα 37 εκατ. ευρώ σε ένα έργο το οποίο πρέπει να είναι έτοιμο όταν λειτουργήσει η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι, η οποία πάντως έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Του Σωτήρη Χιωτάκη
Πηγή: axiaplus.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου