.

Η καταδίκη των 6 κατοίκων Αγ. Δημητρίου - Ρυακίου ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΔΕΗ - ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;

Αναδημοσιευται αυτουσιο σχετικο ρεπορταζ της Εφημεριδας Κοζανης:
"Η αλήθεια είναι πως πολλοί περίμεναν ότι η δικαστική αντιπαράθεση της ΔΕΗ με τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου και του Ρυακίου που είχαν συλληφθεί στις τελευταίες καταλήψεις των ταινιοδρόμων, θα έληγε χωρίς να εκδικαστεί η υπόθεση, κάτι που θα βοηθούσε στη βελτίωση του γενικότερου κλίματος.

Τελικά όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη και την Τρίτη 16 Ιουνίου έξι κάτοικοι κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου στα δικαστήρια της Κοζάνης και εξήλθαν έχοντας εις βάρος τους έξι μήνες φυλάκιση, με τριετή αναστολή.


Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό και επόμενο, έθεσε για μια ακόμα φορά σε δοκιμασία τις σχέσεις της ΔΕΗ με την τοπική κοινωνία.

Αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Κοζάνης την περασμένη εβδομάδα, όταν τέθηκε στο τραπέζι πρόταση ακόμα και αποχώρησής της από το Σύμφωνο Συνεργασίας ΔΕΗ - τοπικής κοινωνίας.

Την πρόταση κατέθεσε το μέλος της Διοικούσας Δημήτρης Μαυροματίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής: ««Στη δίκη της ΔΕΗ ΑΕ κατά των κατοίκων του Αγ. Δημητρίου, που αποτελεί προσβολή ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, η δικηγόρος της «ΑΝΩΝΥΜΗΣ» να το τονίσουμε ΔΕΗ, στην αγόρευσή της ισχυρίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ότι «οι κάτοικοι μπήκαν στα χωράφια της ΔΕΗ και τα σπίτια της». Το μείζον δεν είναι η εισήγηση της δικηγόρου αλλά η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων των πολιτών του Ν. Κοζάνης από τη ΔΕΗ ΑΕ.
Προφανώς η διοίκηση της συγκεκριμένης επιχείρησης και τα καλοπληρωμένα στελέχη της στην Αθήνα δεν έχουν κατανοήσει ότι:
• η ΔΕΗ ήδη, εδώ και 40 χρόνια, μπαίνει στα χωράφια και τα σπίτια των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής.
• με παραβατικές συμπεριφορές προξένησε και συνεχίζει να προξενεί συστηματικά τεράστια οικολογική καταστροφή στο λεκανοπέδιο.
• οι επονομαζόμενοι σήμερα στα δικαστήρια «εγκληματίες» έδειξαν μέχρι σήμερα τεράστια ανοχή απέναντι στη ΔΕΗ με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και της χώρας ευρύτερα.
Γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Έτσι αντιλαμβάνεται η ΔΕΗ τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες; Όταν οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη μη τήρηση των όσων έχει η ΔΕΗ υπoσχεθεί τους στέλνουμε ή τους απειλούμε ότι θα τους στείλουμε στη φυλακή έχοντάς τους σε ομηρία;
Κατόπιν τούτου η πρόταση που κατατίθεται είναι πολύ απλή. Άμεση απόσυρση από το Σύμφωνο Συνεργασίας με τη ΔΕΗ των εκπροσώπων της ΤΕΔΚ. Ως εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας δεν είναι δυνατόν να είμαστε θεσμικοί συνομιλητές και να νομιμοποιούμε με την παρουσία μας αυτές τις πρακτικές της ΔΕΗ όταν αυτή στρέφεται εναντίον της δικής μας «οικογένειας» που δεν είναι άλλη από τους κατοίκους του Ν. Κοζάνης. Ταυτόχρονα η απόφαση της ΤΕΔΚ θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχες αποφάσεις των ενεργειακών ΟΤΑ που συμμετέχουν σήμερα ως εταίροι Συμφώνου Συνεργασίας και να κοινοποιηθούν στο Σύμφωνο Συνεργασίας».

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επικράτησε τελικά πιο «ήπια γραμμή» η οποία και οδήγησε στην ομόφωνη απόφαση της σύνταξης μιας επιστολής, με όμως σκληρό ύφος.

Μέσω της επιστολής αυτής θα ζητείται από τη ΔΕΗ να αποσύρει τις διώξεις, διότι σε διαφορετική περίπτωση η ΤΕΔΚ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε διάλογο μαζί της.

Η τοποθέτηση του Νομάρχη Κοζάνης

Στο όλο θέμα τοποθετήθηκε με δήλωση που έκανε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής.

Συγκεκριμένα ο κ. Δακής ανέφερε πως «η απόφαση του δικαστηρίου είναι εφέσιμη και θα ακολουθηθεί, εξ’ όσων γνωρίζω, η διαδικασία της έφεσης. Επομένως δεν έχει τελεσιδικήσει. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως, ήδη, ομόφωνα το Σύμφωνο Συνεργασίας είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ, όταν είχε ανακύψει το ζήτημα, να αποσύρει τη δική της συμμετοχή σε όλη αυτή τη διαδικασία. Γιατί θέλω να θυμίσω πως αυτή η δίωξη είχε δυο σκέλη. Το σκέλος της αυτεπάγγελτης δίωξης του εισαγγελέα και την αίτηση δίωξης από την πλευρά της ΔΕΗ. Είχαμε ζητήσει ομόφωνα από τη ΔΕΗ να σταματήσει αυτή τη διαδικασία. Από ό,τι θυμάστε, η ΔΕΗ μας είχε απαντήσει με ένα καθόλου κομψό τρόπο για το αίτημά μας αυτό και είχε υπάρξει ομόφωνη και ομόθυμη αντίδραση και απάντηση στη θέση της ΔΕΗ από το σύνολο των φορέων του τόπου μας. Πιστεύω ότι εκτός από την καλή βούληση της τοπικής μας κοινωνίας για τα ενεργειακά ζητήματα, είναι πολύ σημαντικό και να υπάρχει έμπρακτα και η καλή βούληση της ΔΕΗ. Και θεωρώ πως στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν λειτούργησε σύμφωνα με αυτό που ζητήσαμε σαν Σύμφωνο Συνεργασίας όλη η τοπική κοινωνία ομόφωνα. Θεωρώ πως υπάρχει ακόμη χρόνος για ωριμότερη σκέψη και απόφαση».

Καταδίκη όλου του Νομού

Εν τω μεταξύ ο σύλλογος Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αφού ευχαριστεί όλους όσους στάθηκαν στο πλευρό του, τονίζει τα εξής: «Η καταδικαστική απόφαση με 6 μήνες φυλάκιση με 3ετη αναστολή, εναντίον των 6 συλληφθέντων αγωνιστών κατοίκων, στην ουσία είναι καταδίκη εναντίον όλου του νομού, φορέων, παραγόντων και συλλόγων. Αποδεικνύει πως είναι μια προσπάθεια φίμωσης κάθε μορφής διεκδίκησης των αυτονόητων…
Από όλους τους παράγοντες της δίκης (μάρτυρες, δικηγόρος υπεράσπισης και κατηγορίας ως δικαστές και εισαγγελέας) ουδείς αρνήθηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας και όλοι παραδέχθηκαν πως δεν θα ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε μια περιοχή όπως ο Αγ. Δημήτριος και το Ρυάκιο ακόμα και αν τους πλήρωναν..
Παρ’ όλα ταύτα δεν επιδοκιμάζουν την συγκεκριμένη μορφή αγώνα που επιλέξαμε (από τις αμέτρητες)..
Ας μας δείξουν ποια μορφή αγώνα να επιλέξουμε. Μήπως της σιωπής που τους βολεύει;
Ας αναλάβουν επιτέλους οι ίδιοι την πρωτοβουλία και οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους!
Αναρωτιόμαστε δε, πότε όλες αυτές οι μηνυτήριες αναφορές, καταγγελίες, εκθέσεις κατά της ΔΕΗ ΑΕ που εκκρεμούν για 3 και πλέον χρόνια στο γραφείο της εισαγγελίας θα φτάσουν στα έδρανα των δικαστηρίων.
Σαφώς και αυτό το δικαστήριο δεν έδωσε καμία λύση σε κάποια από τα προβλήματα που δημιουργούν οι δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ και ούτε περιμέναμε βέβαια, αντιθέτως…
Για όσο καιρό οι αρμόδιοι φορείς, πολιτεία, διοίκηση ΔΕΗ ΑΕ αδιαφορούν και δεν αναλαμβάνουν ούτε τις ευθύνες τους ούτε πρωτοβουλίες, για άλλο τόσο εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα
· ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
· ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
· ΑΝΑΠΤΥΞΗ
· ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ»."

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου