.

Τελική απόφαση του Σουφλιά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Αναδημοσίευση: www.tvxs.gr

Υπεγράφη χθες η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες, αλλά η εγκατάστασή τους δεν είναι ακόμα εφικτή. Κι αυτό γιατί, πέρα της ΚΥΑ, απαιτείται η υπογραφή μίας επιπλέον απόφασης από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ που θα ορίζει τους όρους εγκατάστασης, βάσει του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Το σχέδιο προέβλεπε ότι η υπογραφή της ΚΥΑ των υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ θα ενεργοποιούσε αυτόματα τη διαδικασία εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις. Οι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουν, καθώς το άρθρο 5 της απόφασης προβλέπει την έκδοση μιας νέας απόφασης(!) για την τελική εφαρμογή του προγράμματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 5 «οι όροι εγκατάστασης θα οριστούν με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων».

Από αρκετούς, η χθεσινή υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ερμηνεύεται ως προσπάθεια επίσπευσης των διαδικασιών για προεκλογικούς λόγους. Παράγοντες της αγοράς φωτοβολταϊκών, σχολιάζοντας την απόφαση στην εφημερίδα «Tα Νέα», τονίζουν ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος να δημοσιευτεί η ΚΥΑ από τη στιγμή που το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έχει συμφωνήσει στα βασικά, δηλαδή τους όρους τοποθέτησής τους».

Το περιεχόμενο της απόφασης ήταν λόγο πολύ αναμενόμενο, αφού ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 21 Μαΐου ανέφερε ότι το υπουργείο θα ρυθμίσει θέματα αισθητικής, μόνωσης και ποσοστών κάλυψης, ενώ θα θέτει και απαγορεύσεις σε απολήξεις κλιμακοστασίων, παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα κτίρια.

Η απόφαση για το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες, το οποίο θα ισχύσει από 1η Ιουλίου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ο ιδιοκτήτης μονοκατοικίας ή ο διαχειριστής που έχει εξασφαλίσει την έγκριση του συνόλου των ιδιοκτητών διαμερισμάτων πολυκατοικίας πρέπει να καταθέσει μια σχετική αίτηση στα τοπικά γραφεία της ΔΕΗ. Αφότου έχει λάβει μια απάντηση από τη ΔΕΗ – υποχρεωτικά εντός 20 ημερών – θα χρειαστεί να απευθυνθεί στην Πολεοδομία για έγκριση των εργασιών μικρής κλίμακας. Μετά την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού, απαιτείται η υπογραφή σύμβασης πώλησης της παραγόμενης ενέργειας με τη ΔΕΗ και η υποβολή αιτήματος ενεργοποίησης της σύμβασης.

Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει σταθερή τιμή της παραγόμενης ενέργειας 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα για 25ετία (αναπροσαρμοζόμενη στο 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή ή στο 140% της μέσης οριακής τιμής του συστήματος). Από το 2012, προβλέπεται μείωση της τιμής για τις νέες εγκαταστάσεις, σταθερή επίσης για 25ετία. Για την ηλεκτρική ενέργεια που διοχετεύεται στο δίκτυο γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με το κόστος της ενέργειας που καταναλώνεται και προβλέπονται γρήγορες και απλές διαδικασίες μέσω των τοπικών υπηρεσιών ΔΕΗ και του λογαριασμού ηλεκτρικού. Τέλος, δεν απαιτείται καμία άδεια, απλώς μία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά ούτε και φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου