.

Η Ελλάδα χάνει το τρένο των ανανεώσιμων πηγών

Πηγή -αναδημοσίευση: Ελεύθερος τύπος, Βουτσαδάκης Κώστας

Η πρώτη δέσμευση για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών στη χώρα μας με ορόσημο το 2010 χάνεται οριστικά και το μεγάλο στοίχημα που τίθεται τώρα για την ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική είναι να τιμηθούν οι υποχρεώσεις στο πλαίσιο του περίφημου προγράμματος 20 – 20 – 20 της Ε.Ε.: δηλαδή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 20%, εξοικονόμηση ενέργειας 20% και συμμετοχή των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας κατά 20% ως το 2020.

Ο πρώτος στόχος που είχε τεθεί με την Οδηγία 2001/77 ήταν η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στην ηλεκτροπαραγωγή (και όχι συνολικά στην κατανάλωση ενέργειας) κατά 20,1%. Το 2008, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), οι ΑΠΕ κάλυψαν το 8% της ηλεκτροπαραγωγής.

Το 2009 η κατάσταση θα είναι καλύτερη εξαιτίας του συνδυασμού μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κρίσης και αύξησης της παραγωγής ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά λόγω υψηλών βροχοπτώσεων που γέμισαν τους ταμιευτήρες της ΔΕΗ. Το ποσοστό των ΑΠΕ μπορεί να ξεπεράσει εφέτος το 10%, απέχει όμως κατά πολύ από το στόχο του 20,1%.

Τα δύσκολα έρχονται στη συνέχεια, καθώς ο στόχος του 2010 ήταν ενδεικτικός και όχι υποχρεωτικός, όμως οι επόμενοι στόχοι όχι μόνο είναι πιο φιλόδοξοι αλλά και υποχρεωτικοί.

Οι περσινές αποφάσεις της Κομισιόν για το 20 – 20 – 20 σημαίνουν για την Ελλάδα ότι το 2020 οι ΑΠΕ θα πρέπει να συνεισφέρουν το 18% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας, τα βιοκαύσιμα να αποτελούν το 10% των υγρών καυσίμων μεταφορών, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 4% σε σχέση με το 2005 και κατά 20% σε σχέση με το 1990 για τη βαριά βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή.

Ο δρόμος για την επίτευξη των ελληνικών στόχων δείχνει μακρύς και δύσκολος, αν και η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, όπως φαίνεται από τις κινήσεις για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και τη γεωθερμία, την ενίσχυση πράσινων δράσεων στις επιχειρήσεις, την απόφαση να μην κατασκευαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα και την αναμενόμενη ρύθμιση για τα αιολικά πάρκα.

Οι μελέτες των περιβαλλοντικών οργανώσεων δείχνουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στην τελική κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων (που είναι η πιο ώριμη τεχνολογία στην οποία θα βασιστεί παγκοσμίως η ανανεώσιμη ενέργεια τα επόμενα χρόνια) να φτάσει στα 9.000 – 11.000 μεγαβάτ από 1.000 περίπου που είναι σήμερα.

Από την άλλη πλευρά η περσινή έκθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής περιόριζε την αιολική ενέργεια στα 3.500 – 5.500 μεγαβάτ. Πάντως η έκθεση του ΣΕΕΣ βρίσκεται υπό αναθεώρηση, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης και του εξοβελισμού του λιθάνθρακα, και η νέα έκδοση που αναμένεται το φθινόπωρο θα δίνει μεγαλύτερο βάρος στο φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ, για να καλυφθεί το κενό.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου