.

Υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση για την Γεωθερμία

Αναδημοσίευση: www.energia.gr

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας υπέγραψε σήμερα νέα Υπουργική Απόφαση με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χρήση της «αβαθούς» γεωθερμίας στη θέρμανση και ψύξη χώρων, κτηρίων και εγκαταστάσεων, προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και περαιτέρω διείσδυση της πράσινης ενέργειας στην καθημερινότητα των πολιτών. Ειδικότερα με τη νέα Υπουργική Απόφαση:

· Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης της άδειας εγκατάστασης γεωθερμικού συστήματος θέρμανσης- ψύξης και μειώνεται η γραφειοκρατία με τον περιορισμό των δικαιολογητικών στα απολύτως απαραίτητα και με την υποβολή απλών επικυρωμένων φωτοτυπιών τους. Επιπλέον ο περιορισμός των δικαιολογητικών μειώνει και το κόστος έκδοσης της αδείας.

· Mειώνονται οι υφιστάμενοι περιορισμοί για την εγκατάσταση συστημάτων στους απολύτως αναγκαίους.

· Τυποποιείται και γίνεται ενιαία η άδεια για την εκτέλεση, την εγκατάσταση και τη λειτουργία των συστημάτων, η οποία εκδίδεται από τη Δ/νση Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Τυποποιείται επίσης η υποβαλλόμενη αίτηση – μελέτη (πρότυπο της τυποποιημένης άδειας και αίτησης-μελέτης συνοδεύουν την Υ.Α.)

· Επεκτείνεται η χρήση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης σε αγροτικές εγκαταστάσεις, ενώ επιτρέπεται πλέον η χρήση κλειστών κυκλωμάτων σε περιοχές που απαγορεύονται οι υδρογεωτρήσεις.

· Προβλέπεται η χρήση πιστοποιημένων μηχανημάτων.

Τα συστήματα ψύξης – θέρμανσης με χρήση της «αβαθούς» γεωθερμίας μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε περιοχή (χωρίς να υπάρχει κηρυγμένο γεωθερμικό πεδίο) αξιοποιώντας τη θερμοκρασία της γης ή ρευστών που υπάρχουν στο υπέδαφος με την εγκατάσταση γεωθερμικής αντλίας, η οποία λειτουργεί με μικρή ποσότητα ρεύματος χωρίς να απαιτείται ειδική ηλεκτρική εγκατάσταση. Το κόστος εγκατάστασης δεν είναι απαγορευτικό, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει απόσβεση σε 6-8 έτη λειτουργίας του συστήματος μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται.

Το όφελος από τη χρήση της γεωθερμίας είναι τόσο οικονομικό όσο και περιβαλλοντικό, καθώς, για παράδειγμα, για την ίδια ποσότητα ψύξης, ένα γεωθερμικό σύστημα παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα. Επίσης, το γεωθερμικό σύστημα δεν έχει καμία εκπομπή καυσαερίων, ενώ συνεπάγεται μείωση από 40% ως 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε σύγκριση με τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης – ψύξης.

Η εν λόγω Υπουργική Απόφαση εντάσσεται σε ένα πλέγμα μέτρων του Υπουργείου Ανάπτυξης που αποσκοπούν στο να γίνει η γεωθερμία οικεία στο ευρύ κοινό, να αναδειχθούν τα οφέλη τα οποία προκύπτουν από την εφαρμογή της και, τελικώς, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πολύ αξιόλογο γεωθερμικό δυναμικό της χώρας.

Ακολουθεί παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμικών συστημάτων για θέρμανση και ψύξη χώρων, καθώς και διάγραμμα συστήματος γεωθερμικής αντλίας. Παράδειγμα εξοικονόμησης ενέργειας με χρήση γεωθερμικών συστημάτων για θέρμανση – ψύξη χώρων:

• Για την ίδια ποσότητα θερμικής ενέργειας που παράγονται από κλασικό καυστήρα με καύση 1.000 λίτρων πετρελαίου και μία αντίστοιχη τυπική αντλία θερμότητας η εξοικονόμηση είναι 250 €. (Υπολογισμός με τιμή πετρελαίου 0,55 €/lt και μέση τιμή ρεύματος 0,11 €/Kwh).

• Για την ίδια ποσότητα ψύξης, ένα γεωθερμικό σύστημα επιτυγχάνει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 40% σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα.

Πραγματικό παράδειγμα σε λειτουργία αυτή τη στιγμή:

Στην Κρήτη, ξενοδοχείο 60 κλινών, 2 θερμαινόμενες πισίνες, κοινόχρηστοι χώροι, κουζίνα, εστιατόριο, αθλητικό κέντρο και spa για θέρμανση έχει εξοικονόμηση 20 €, περίπου, την ώρα –τιμή πετρελαίου 0,55/λίτρο, ρεύμα 0,11 €/kWh .

Κόστος εγκατάστασης και απόσβεση:

Συμβατικό σύστημα θέρμανσης για σπίτι 100 τμ: κόστος 4.600 € + ετήσιο κόστος συντήρησηςΓεωθερμικό σύστημα: κόστος 13.500 € + μηδενικό κόστος συντήρησηςΑπόσβεση λόγω εξοικονόμησης σε περίπου 6 με 8 χρόνια, ανάλογα της περιοχής, του κόστους πετρελαίου και ρεύματος.

Περιβαλλοντικό όφελος:

Πρωτογενώς το γεωθερμικό σύστημα δεν έχει καμία εκπομπή καυσαερίων όπως έχουν τα συμβατικά. Δευτερογενώς από την εξοικονόμηση ενέργειας (40 – 60 %) μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου