.

Παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη μετά από αναφορές

Το συνδικάτο μας εκτός από τους συνδικαλιστικούς αγώνες που πρωτοστατεί , προσπάθησε να αξιοποιήσει και την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης όπου προσέφυγε το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΙΜΔΑ) και αφορά την περιοχή μας.
Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που εγκαλεί το Ελληνικό κράτος γιατί δεν πήρε μέτρα για την προστασία της υγείας των κατοίκων του Λεκανοπέδιου Πτολεμαΐδας καθώς επίσης και για την μείωση του χρόνου έκθεσης των εργαζομένων στις ανθυγιεινές συνθήκες που επικρατούν στην εξόρυξη και την επεξεργασία του λιγνίτη.


- Ουσιαστική παρέμβαση για τη μείωση της ρύπανσης από τα ορυχεία της περιοχής!
- Κατηγορηματικά υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης για την μείωση του χρόνου εργασίας ή την αύξηση των ημερών αδείας των εργαζομένων στην εξόρυξη και στην επεξεργασία του λιγνίτη!


Με βάση αυτή την απόφαση το συνδικάτο μας απευθύνθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη αξιοποιώντας τον θεσμικό του ρόλο, ως Ανεξάρτητης Αρχής, και ζήτησε τη συνδρομή του για να υλοποιηθεί η απόφαση από το Ελληνικό κράτος και τη ΔΕΗ.
Ο Συνήγορος του Πολίτη με τους βοηθούς και τους συνεργάτες του μετά από επίσκεψη στην περιοχή, την μελέτη όλων των αποφάσεων και των παραμέτρων, εξέδωσε δυο τεκμηριωμένες αναφορές που νομίζουμε ότι θα δράσουν καταλυτικά στην υλοποίηση και των δυο σκελών της απόφασης!
1. Στο ζήτημα της λήψης μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων στα ορυχεία, μετά την υλοποίηση του αιτήματος του συνδικάτου μας για απαγόρευση της διάστρωσης των δρόμων των ορυχείων με τέφρα, ο ΣτΠ παρεμβαίνει και στο δεύτερο αίτημά μας για την κατασκευή «κλειστού τύπου ταινιόδρομων» για τη μεταφορά της τέφρας υπογραμμίζοντας ότι έληξαν οι άδειες στα περισσότερα ορυχεία και χρειάζονται νέοι περιβαλλοντολογικοί όροι στους οποίους πρέπει να προβλεφτεί και η κατασκευή των συγκεκριμένων ταινιόδρομων. Το τρίτο αίτημα του συνδικάτου μας αφορά την κατασκευή μονάδας αποθείωσης στον ΑΗΣ Αμυνταίου γι αυτό το λόγο (φυσικά και για τα προβλήματα των εκεί ορυχείων) θα επισκεφτεί σύντομα τον Νομό Φλώρινας κλιμάκιο του Συνηγόρου του Πολίτη για να ερευνήσει «επί τόπου» τις προτάσεις του συνδικάτου μας και των φο-ρέων του Νομού.
2. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της απόφασης για δικαιότερες συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στο λιγνίτη και το αίτημα του συνδικάτου μας για μείωση του ωραρίου ή την αύξηση των ημερών αδείας κατά 20 ημέρες ετησίως, ο Σ.τ.Π προτείνει, νομικά τεκμηριωμένα, την νομοθετική ρύθμιση των προτάσεων του συνδικάτου για να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στο λιγνίτη άσχετα από την εργασιακή τους σχέση σε αντίθεση με την πρόταση του Υπουργείου Απασχόλησης για ρύθμιση του ζητήματος με υπογραφή ΕΣΣΕ μεταξύ ΔΕΗ και ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ!

Το συνδικάτο μας και οι εργαζόμενοι που εκπροσωπεί είναι ικανοποιημένοι από την εξέλιξη και των δυο υποθέσεων γι αυτό και θέλουν να ευχαριστήσουν δημόσια τον Συνήγορο του Πολίτη, τους βοηθούς του κ. Χρύσα Χατζή, κ. Σακέλη Ιωάννη και τους ειδικούς επιστήμονες κ. Σοφία Αμοργιανού, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Αικατερίνη Φλιάτουρα και Κώστα Αντωνιάδη για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις τους καθώς επίσης να ευχαριστήσουν για άλλη μια φορά το ΙΜΔΑ, την κ. Αλίκη Μαραγκοπούλου και τους επιστημονικούς συνεργάτες του ιδρύματος κ. Τίνα Σταυρινάκη, Άννα Σταυλά και Matthias Sant'Ana από τη Βραζιλία που δούλεψαν σκληρά επί δυο χρόνια για να υπάρξει αυτή η τόσο σημαντική για την περιοχή και τους εργαζόμενους απόφαση!
Το συνδικάτο μας είναι σε επαφή με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ για τις περαιτέρω ρυθμίσεις με το Υπουργείο Απασχόλησης και πιστεύει ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει λυθεί οριστικά και το εργασιακό ζήτημα!

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου