.

ΔΕΗ: Πιο “ανανεώσιμος” ο νέος επενδυτικός χάρτης

Πηγή -αναδημοσίευση: capital.gr, 30/06/09

Σχεδόν τον δεκαπλασιασμό της ισχύος που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για την προσεχή 6ετία, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ομίλου Τάκης Αθανασόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα του ΕΒΕΑ και της εφημερίδας Απογευματινή.

Ειδικότερα, η ισχύς των προγραμματισμένων έργων μέχρι το 2012 ανέρχεται σε 490 MW, ενώ η επιχείρηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει περίπου άλλα 120 MW μέσω κοινοπραξιών και εξαγορών και πέραν του 2012 θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στον ίδιο ρυθμό με την υπόλοιπη αγορά ΑΠΕ με στόχο να φτάσει τα 950 MW το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2008 η συνολική εγκατεστημένη ισχύος όλων των ΑΠΕ έφτανε τα 105 MW, με περίπου το 60% αυτής να προέρχεται από μικρά υδροηλεκτρικά.

Ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε επίσης ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου για την εξαετία είναι 13,2 δισ. ευρώ, τη μερίδα του λέοντος από τα οποία, θα χρησιμοποιήσει για τον παραδοσιακό κλάδο παραγωγής, ενώ η θυγατρική ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα αντλήσει πόρους 1,7 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα.

Ο κ. Αθανασόπουλος είπε επίσης ότι σε αντίθεση με άλλους κλάδους που έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τη χρηματοπιστωτική κρίση, ο κλάδος της ενέργειας διεθνώς αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τρεις μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις. Ειδικότερα, ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε στον παράγοντα της οικονομικής κρίσης, την κρίση στην ασφάλεια εφοδιασμού που δημιουργεί αυξημένη ευθύνη στη διαμόρφωση μακροχρόνιων επενδύσεων αλλά και την περιβαλλοντική κρίση η οποία περιορίζει τις δυνατότητες χρησιμοποίηση καυσίμων με υψηλές εκπομπές Co2 και άλλων ρύπων προωθώντας την τεχνολογία σε νέες κατευθύνσεις.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου