.

Ωθηση με νομοσχέδιο στις επενδύσεις αιολικών πάρκων

Πηγή - αναδημοσίευση εφ. ΕΧΠΡΕΣ, της Πηνελόπης Μητρούλια, 12/7/09

ΣTOXEYMENEΣ νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την υλοποίηση επενδύσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων σχεδιάζει το Yπουργείο Ανάπτυξης. Oπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του καλοκαιριού. Με το νομοσχέδιο θα επιδιωχθεί:

- Μέρος του οικονομικού οφέλους που προκύπτει για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές να διανέμεται στους ίδιους του πολίτες και όχι μόνο στους δήμους. Ο λόγος για το 3% των εσόδων από παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ που εισπράττουν οι δήμοι. Εξετάζεται το ενδεχόμενο απευθείας επιστροφής μέρους του ποσού αυτού με κάποιο μηχανισμό, (για παράδειγμα συμψηφισμός με τον λογαριασμό της ΔΕΗ) στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

- Οι άδειες παραγωγής που δίνονται στους ενδιαφερόμενους, να σημαίνουν και άμεση σύνδεση με προκαταρκτικούς όρους, στο σύστημα ηλεκτρισμού, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της εμπορίας αδειών παραγωγής.

- Να διακριθούν τα έργα σε μεγαλύτερα και μικρότερα με διαφορετική νομοθετική αντιμετώπιση.

- Να αποσαφηνισθούν οι διαδικασίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να προχωρήσει κάθε επένδυση, με θέσπιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος εντός του οποίου θα πρέπει να έχουν διεκπεραιωθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες.

Στόχος της χώρας έναντι της Ε.Ε., είναι η κάλυψη μέχρι το 2020 των ενεργειακών αναγκών από ΑΠΕ, σε ποσοστό 20%. Προκειμένου να πραγματοποιηθεί θα χρειαστεί να προστίθενται στο σύστημα 500 μεγαβάτ σε ετήσια βάση. Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι ως το τέλος του 2008 είχαν κατατεθεί 4.397 αιτήσεις για συνολική ισχύ 47.336 MW. Aδεια λειτουργίας έλαβαν εγκαταστάσεις ισχύος μόλις 1.038 MW, άδεια εγκατάστασης για 1.176 MW (το 15,8%) και άδεια παραγωγής για 7.446 MW (το 15,7%).

Πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ παραμένει υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κύκλο υποβολής νέων αιτήσεων στη ΡΑΕ για τον Ιούνιο υποβλήθηκαν αιτήσεις για συνολική ισχύ 1.200 MW. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η αίτηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για αιολικό πάρκο ισχύος 100 MW στη Μακρόνησο, καθώς και το ηλιοθερμικό έργο ισχύος 75 MW της EGL στον Πύργο Ηλείας. Από τις πιο ενδιαφέρουσες αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΡΑΕ είναι οι εξής:

- Τρία αιολικά πάρκα ισχύος 73 MW της Electricite de France στη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

- Αιολικά στα Ιωάννινα και τα Τρίκαλα ισχύος 48 και 38 MW αντίστοιχα από την Venergia.

- Αιολικό πάρκο 36 MW στον Ιταμό Καρδίτσας από την εταιρία Ανανεώσιμες Καρδίτσας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου