.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα

Αναδημοσίευση: Εφ. Express, της Πηνελόπης Μητρούλια

NEA σοβαρή εμπλοκή για χιλιάδες μεσαία φωτοβολταϊκά έργα ισχύος από 20 έως 150 KW δημιουργεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ και η οποία αφορά την «Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων στις εκτός σχεδίου περιοχές». Η απόφαση παρά τα περί του αντιθέτου προαναγγελλόμενα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, απαγορεύει την εγκατάστασή μεσαίων φωτοβολταϊκών έργων σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση όχι μόνο των επενδύσεων που αναμένουν κατ' αρχήν έγκριση από τη ΡΑΕ αλλά και ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εγκατασταθεί. Σύμφωνα με κύκλους του Yπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας το πρόβλημα αφορά έως και το 90% από το σύνολο των 2.854 αιτήσεων για φωτοβολταϊκά έργα, που αξιολογεί η ΡΑΕ.
Η ΚΥΑ που εξέδωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 6 Ιουλίου προβλέπει ότι για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος μικρότερης των 20 KW δεν υπάρχει περιορισμός σχετικά με την αρτιότητα των οικοπέδων. Αντίθετα για Φ/Β ισχύος από 20 έως 150 KW και από 150 KW και πάνω, απαιτούνται άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, ενώ δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας αλλά έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη Tύπου που έδωσε στις 20 Μαΐου με στόχο να παρουσιάσει τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την προώθηση των φωτοβολταϊκών έργων, είχε αναφέρει σαφώς ότι μετά από συνεννόηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά: «θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επιτρέπουμε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη άρτια μη οικοδομήσιμα, δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, δίνοντας έτσι αξία σε πληθώρα αγροτεμαχίων σε όλη την Ελλάδα».
Εν τω μεταξύ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιδιώκει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό την αξιολόγηση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για εξαίρεση φωτοβολταϊκών έργων από άδειες. Συνολικά η ΡΑΕ έχει παραλάβει 6.840 αιτήσεις για συνολική ισχύ 737,6 MW. Από τον αριθμό αυτό μέχρι στιγμής έχουν αποσυρθεί οι 149, απερρίφθησαν οι 634, έχουν εγκριθεί οι 3.203 και βρίσκονται σε αξιολόγηση οι 2.854. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ΡΑΕ, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα εξεταστούν 560 αιτήσεις, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 800 και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου οι 700.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου