.

Σε εξέλιξη η κατασκευή αιολικού πάρκου 514 ΜW στην Ημαθία

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα, του Α. Χριστοδουλάκη, 18/9/09

Προχωρεί έπειτα από προεργασία σχεδόν δύο χρόνων και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της προκαταρκτικής περιβαλλοντικής μελέτης η διαδικασία κατασκευής αιολικού πάρκου μεγάλου μεγέθους ισχύος 514 ΜW από την Αcciona Ενεργειακή, θυγατρική του ισπανικού ομίλου Αcciona, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ. Η ισπανική Αcciona είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στη Νότια Ευρώπη στα αιολικά πάρκα με δυναμικό 4.700 Μεγαβάτ και με κατασκευαστική δραστηριότητα στις ανεμογεννήτριες. Το αιολικό πάρκο θα λειτουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του Σελίου στο όρος Βέρμιο του Νομού Ημαθίας, σε συνολική έκταση 120.000 στρεμμάτων.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση 107 ανεμογεννητριών, ισχύος 214 ΜW, οι οποίες θα είναι σε θέση να καλύπτουν τις ανάγκες για ενέργεια ως και σε 30.000 κατοικίες. Για τον λόγο αυτόν το επενδυτικό σχήμα έχει ήδη εξασφαλίσει τη θετική αξιολόγηση της ΡΑΕ, καθώς επίσης θετικές γνωματεύσεις από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, όπως τα δασαρχεία και η Αρχαιολογία.

Σε πλήρη ανάπτυξη το 2013, το αιολικό πάρκο στο Σέλι θα αποτελείται από 207 ανεμογεννήτριες, ισχύος 514 ΜW, ενώ η συνολική επένδυση θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.

Τον δρόμο για την έναρξη της επένδυσης άνοιξε η συμφωνία στην οποία ήρθε τον περασμένο Ιούλιο το επενδυτικό σχήμα με τον τοπικό συνεταιρισμό Σελίου του Νομού Ημαθίας που προβλέπει τη μακροχρόνια εκμίσθωση μιας περιοχής στο όρος του Βερμίου, συνολικής επιφάνειας 86.000 στρεμμάτων. Παράλληλα για τις ανάγκες του έργου εξασφαλίστηκαν εκτάσεις από ιδιώτες και άλλους φορείς.

Το έργο θα αναπτυχθεί μακριά από οικισμούς και σε υψόμετρο 1.500 μέτρων. Στη διάρκεια της κατασκευής του θα απασχοληθούν 200 άτομα από τον Νομό Ημαθίας, ενώ 15 άτομα από την περιοχή θα έχουν μόνιμη απασχόληση. Το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της εταιρείας από τη λειτουργία του αιολικού πάρκου θα διατίθεται ως αντισταθμιστικό όφελος στους τοπικούς δήμους, ενώ ο συνεταιρισμός Σελίου θα εισπράττει 100.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα για τη γη που παραχωρεί.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου