.

Εγγραφο-μάρτυρας «εγκλήματος» για ΛΑΡΚΟ

Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ,1/9/09

Το «έγκλημα» στη ΛΑΡΚΟ είχε, δυστυχώς, προαναγγελθεί. Οι πολιτικοί υπεύθυνοι στο υπουργείο Ανάπτυξης (υπουργός, υφυπουργός, γενικός γραμματέας, προϊστάμενοι διευθύνσεων) γνώριζαν πολύ καλά και από πρώτο χέρι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν κυριολεκτικά διαλυθεί.

Στην πράξη, η απαξίωσή τους είναι τέτοια ώστε, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι επιθεωρητές, αδυνατούν πλέον να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, δηλαδή να επιβλέψουν και να εγγυηθούν στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλείας στα περισσότερα μεταλλεία της χώρας!

Οπως φαίνεται από επίσημα έγγραφα, η κυβέρνηση, αν και είχε ενημερωθεί εγκαίρως για τα σοβαρά προβλήματα αποδυνάμωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, δεν έχει κάνει τίποτα, πέραν ευχολογίων, για να ενισχύσει την αποσαρθρωμένη σε κύρος και προσωπικό, Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος (ΕΜΝΕ).

Το δραματικό έγγραφο-προειδοποίηση που έστειλε η τελευταία προς το υπουργείο Ανάπτυξης, αμέσως μετά το πρώτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις αρχές Αυγούστου, είναι κόλαφος για τις πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών.

Στο έγγραφο-βόμβα, που υπογράφει ο επιθεωρητής Χαράλαμπος Ιωσηφάκης, αποδεικνύεται ανάγλυφα η αδιάφορη, μίζερη και γραφειοκρατική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, που πάνω από την προστασία της ανθρώπινης ζωής βάζει την περιστολή των δημόσιων δαπανών και τη μεγιστοποίηση των κερδών. Η κοροϊδία αλλά και οι ευθύνες είναι προφανείς: δέκα μηχανικοί καλούνται να επιθεωρήσουν προληπτικά πάνω από 1.200 επιχειρήσεις μεταλλείων!

Τα κύρια σημεία της σημαντικής αυτής επιστολής, που εκθέτει όλη την πολιτική και διοικητική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα εξής:

1«Η Επιθεώρηση» τονίζεται με έμφαση στην αρχή, «με πλήθος εγγράφων, ενημερωτικών σημειωμάτων και αναφορών έχει κατ' επανάληψη επισημάνει την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω της αποδυνάμωσής της σε ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τις συνέπειες που έχει αυτό στην εκπλήρωση του ρόλου της». Η σημείωση αυτή δημιουργεί τεράστιο, πολιτικό, ηθικό και νομικό ζήτημα για τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε θέματα ασφάλειας εργασίας σε όλα τα μεταλλεία.

2Σύντομα τα στελέχη της αναμένεται να περιοριστούν (λόγω συνταξιοδοτήσεων και μετακίνησεων σε άλλες υπηρεσίες) σε 10 άτομα, δηλαδή μόλις το 25% του προβλεπόμενου από τον Οργανισμό προσωπικού της! Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι οργανικές θέσεις της Επιθεώρησης είναι 39 μηχανικοί, όπως ορίστηκαν με βάση τις ανάγκες του 1991!

3«Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές ότι οι εναπομείναντες μηχανικοί που υπηρετούν, καθώς και το υπόλοιπο διοικητικό προσωπικό, δεν επαρκούν λόγω του αυξημένου όγκου εργασίας που έχει συσσωρευθεί και λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων (περίπου 1.200) που εποπτεύει η ΕΜΝΕ», τονίζεται χαρακτηριστικά. Με δυο λόγια, τα εναπομείναντα στελέχη αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους και να φέρουν εις πέρας με επιτυχία το έργο της (προληπτικούς ελέγχους, ατυχήματα, καταγγελίες, έκδοση αδειών κ.ά.)».

4Η ΕΝΝΕ παρακαλεί την κυβέρνηση για άμεσες ενέργειες προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητεί δηλαδή να γίνουν άμεσα προσλήψεις ή αποσπάσεις ή μετατάξεις από άλλες υπηρεσίες. «Θεωρώντας δεδομένο ότι αναγνωρίζετε την αναγκαιότητα ύπαρξης και στήριξης του ελεγκτικού μηχανισμού της υπηρεσίας μας, όπως αναφέρετε και σε έγγραφό σας προς τον Σύνηγορο του Πολίτη, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε τον αριθμό των υπαλλήλων και τις ειδικότητες που προτίθεστε να διαθέσετε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας», επιμένει με νόημα.

5 Κλείνοντας, η Επιθεώρηση, δείχνοντας ευθέως προς το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνει πως «δεν νοείται ένας τόσος σημαντικός ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας, που ελέγχει τη μεταλλευτική και λατομική δραστηριότητα του συνόλου της χώρας πλην Μακεδονίας και Θράκης), να βρίσκεται σε τέτοιο βαθμό αποδυνάμωσης και απαξίωσης!».

Το κρίσιμο ερώτημα είναι, τώρα, εάν η Δικαιοσύνη που ερευνά τα συνεχή εργατικά «ατυχήματα» αναζητήσει ευθύνες και από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη... *

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου