.

Σπάρτακος για την επίσκεψη κ.Κοντού στα ορυχεία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ κ. ΚΟΝΤΟΥ

Το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την ίδρυσή του έως σήμερα δεν συνηθίζει να σχολιάζει Δελτία Τύπου ή Ανακοινώσεις άλλων Σωματείων κι αυτό γιατί κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στις αρχές δεοντολογίας μας.
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Απασχόλησης κ. Κοντού, το Σωματείο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ θεωρεί υποχρέωσή του να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να αποτραπεί η περεταίρω παραπληροφόρηση.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Κοντός επισκέφθηκε την περιοχή μας -εντεταλμένος από την Υπουργό Απασχόλησης- προκειμένου να διαπιστώσει τις συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ποιο ακριβώς είναι το περιβάλλον και η κατάσταση μέσα στην οποία εργάζονται, έτσι ώστε να νομοθετήσει επ’ αυτού και να συμμορφωθεί η Ελλάδα στις οδηγίες του Συμβουλίου της Ευρώπης σε ό,τι έχει να κάνει με την μείωση των ωρών απασχόλησης ή την επιπλέον άδεια στους χώρους που χαρακτηρίζονται ανθυγιεινοί.
Κατά συνέπεια, ήταν υποχρεωμένος να προσκαλέσει όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς της περιοχής και όχι να συνοδεύεται από μεμονωμένα συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπούν το Συνδικάτο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ, όπως επικαλείται Δελτίο Τύπου συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Σε ό,τι αφορά τη σωρεία των ανακοινώσεων από το συνδικάτο που θεωρεί ότι ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που διεκδίκησε την μείωση των ωρών απασχόλησης για τους εργαζομένους στα Ορυχεία, για την αποκατάσταση της αλήθειας πρέπει να αναφέρουμε ότι:
Στις 4 Απριλίου του 2005 το ‘Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ) κατέθεσε για πρώτη φορά προσφυγή κατά της Ελλάδας (Αρ. Προσφυγής 30/2005) στην οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε :
1) Ότι το κράτος παραβίασε καταρχήν το άρθρο 11 του χάρτη, διότι δεν προέβλεψε τις βλαβερές συνέπειες από την εκμετάλλευση του λιγνίτη, καθώς και
2) τα άρθρα 2 και 4 (δικαίωμα για δίκαιες συνθήκες εργασίας), γιατί δεν έχουν προβλεφθεί για τους εργαζομένους μείωση της διάρκειας εργασίας ή συμπληρωματική άδεια με αποδοχές, όπως το άρθρο απαιτεί.
Άμεσα αντιλαμβάνεται κανείς ότι το εν λόγω συνδικάτο, που ισχυρίζεται ότι ήταν αυτό που ανέδειξε το ζήτημα, δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού δεν είχε καν την υπόσταση Σωματείου, δηλαδή πολύ απλά δεν υπήρχε καν.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι στις 6 Φεβρουαρίου του 2007 η Επιτροπή αποφάσισε επί της ουσίας της υπόθεσης, καταλήγοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τα παραπάνω άρθρα, παρόλο που η επιχειρηματολογία του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν πως «τα συνδικαλιστικά Σωματεία των εργαζομένων στα Ορυχεία δεν έχουν θέσει ποτέ αίτημα μείωσης των ωρών απασχόλησης και αφού δεν το θέτουν οι εργαζόμενοι, γιατί να το νομοθετήσει η Κυβέρνηση;»

Το Σωματείο μας, όντας το μεγαλύτερο Σωματείο στην Ενέργεια, θεωρώντας προκλητική αυτήν την τοποθέτηση, δεν μπορούσε παρά να προβεί σε μία κίνηση όπως αυτή, κατά την οποία συμπεριέλαβε στο εξώδικό του για την υπογραφή της νέας ΕΣΣΕ την διεκδίκηση του αιτήματος αυτού, κρίνοντας πως είναι άκρως δίκαιο για τους εργαζόμενους στα Ορυχεία και την κοινοποίησε στην Υπουργό Απασχόλησης και στη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2008.
Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την ίδρυσή του έως σήμερα διεκδικεί μέσα από τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος (ΓΕΝΟΠ, Εργατικά Κέντρα, ΓΣΕΕ) τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ακυρώνει αγώνες και διεκδικήσεις άλλων οργανώσεων και φορέων.
Κατά συνέπεια μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έστω και ένα πολύ μικρό κομμάτι των ΜΜΕ υιοθέτησε την άποψη της συγκεκριμένης συνδικαλιστικής οργάνωσης, ότι δηλαδή ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ δεν ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα. Άλλωστε το εξώδικο του Συνδικάτου είναι στη διάθεση του καθενός, προκειμένου να αποκτήσει σαφή εικόνα της πραγματικότητας.
Εκτιμούμε ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι απολύτως σαφή και ικανά να αποκαταστήσουν την πραγματικότητα και να ¨φρενάρουν¨ την προπαγάνδα που προσπαθούν κάποιοι να σπείρουν, για λόγους που δεν έχουν καμία θέση στην συνδικαλιστική δραστηριότητα.
Τέλος, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις που γίνονται από άλλα Σωματεία, όχι απλά είναι καλό να υπάρχουν, αλλά είναι και απαραίτητα.
Οι αγώνες όμως δεν έχουν καμία σχέση με τις αναλήθειες και την παραπληροφόρηση, νοσηρές δηλαδή καταστάσεις, που πρόθεσή μας είναι να πολεμήσουμε με κάθε τρόπο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου