.

Αγωγή κατά της ΔΕΗ για ρύπανση

Αναδημοσίευση: Εφ. ΕΘΝΟΣ, 14/9/09

Ομαδική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί στη Δυτική Μακεδονία ετοιμάζονται να καταθέσουν οι κάτοικοι του ενεργειακού λεκανοπεδίου Κοζάνης.
Σε λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Αγιο Δημήτριο, με πρωτοβουλία του τοπικού Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων, εξουσιοδοτήθηκε μια ομάδα τριών δικηγόρων να ετοιμάσει την αγωγή, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος του χρόνου.

Με αυτήν θα ζητείται αποζημίωση χρηματικού ποσού που εκτιμάται πως θα κυμαίνεται μεταξύ 100.000 και 300.000 ευρώ για κάθε έναν από τους προσφεύγοντες, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι περίπου 60 άτομα και αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν μέχρι την ημερομηνία προσφυγής στα δικαστήρια.

Στοιχεία
Στο κείμενο της αγωγής θα παρατίθενται μια σειρά από στοιχεία υπερβάσεων των ορίων ατμοσφαιρικών ρύπων στην περιοχή, που προκύπτουν από επίσημα στοιχεία ακόμα και της ίδιας της ΔΕΗ. Θα αναφέρονται στοιχεία που αποδεικνύουν τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την πλευρά της επιχείρησης, όπως η μη καταβροχή δρόμων, η μη κάλυψη φορτηγών και ταινιοδρόμων κ.λπ., ενώ στην επιχειρηματολογία θα περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι υπάρχουν σταθμοί παραγωγής ρεύματος που δουλεύουν χωρίς άδεια λειτουργίας.

«Παρ όλες τις υποσχέσεις, τόσο της πολιτείας όσο και της ΔΕΗ, δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα εμείς να συνεχίζουμε να κατοικούμε κάτω από τις καμινάδες αναπνέοντας τέφρα, πηγαίνοντας τα παιδιά μας στους γιατρούς, και αυτοί να μας συμβουλεύουν να φύγουμε από δω», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος και Ανέργων Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, Ηλίας Τεντζογλίδης.

Οι κάτοικοι της περιοχής διαψεύδουν την ερμηνεία που δίνουν κάποιοι ότι η κατάθεση της αγωγής είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού απέναντι στην αγωγή που έχει καταθέσει η ΔΕΗ εναντίον τους, και συζητείται τον Δεκέμβριο.

Με αυτήν, η ΔΕΗ διεκδικεί 14 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη από τη διάρκειας 22 ημερών κατάληψη των ταινιοδρόμων μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη το καλοκαίρι του 2008. Η κατάληψη εκείνη είχε λήξει με την επέμβαση των ΜΑΤ και τη σύλληψη μελών του Συλλόγου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου