.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαντούν στον Δήμαρχο Πτολεμαϊδας

ΠΡΟΣ: το Δήμαρχο Πτολεμαΐδας κ. Γ. Τσιουμαρη

Κύριε Δήμαρχε,
Σχετικά με το θέμα που θίξατε για την «αποκατάσταση» της πόλης της Πτολεμαΐδας, η οποία σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του SKY κ Κοσιώνη «έχει σε κάθε σπίτι της έναν καρκίνο» έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Συμφωνούμε ότι η έκφραση εμπεριείχε τη γνωστή δόση δημοσιογραφικής υπερβολής, αλλά εκτιμούμε ότι στόχευε προφανώς να προβάλει το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.
Από την άλλη οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:
1. Τα περιστατικά καρκίνων σύμφωνα με σοβαρές ενδείξεις είναι αυξημένα σε όλο το λεκανοπέδιο. Με βάση τη μελέτη του καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ κ. Μακρή (2005) τα περιστατικά καρκίνων έχουν διπλασιαστεί στην Πτολεμαΐδα από το 1950, ενώ τα θρομβοεμβολικά επεισόδια έχουν αυξηθεί κατά είκοσι φορές. Γνωρίζουμε ότι δεν δέχεστε τη συγκεκριμένη έρευνα θεωρώντας την πρόχειρη, αλλά οι έρευνες ανατρέπονται με νέες έρευνες και όχι με δηλώσεις. Είναι απορίας άξιο γιατί η Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Ν. Κοζάνης, (που τα τελευταία 15 χρόνια έχει επιπλέον χρηματοδότηση για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής από τον Τοπικό Πόρο), δεν ενέταξε στο σχετικό πρόγραμμα μια πλήρη επιδημιολογική μελέτη για όλο το λεκανοπέδιο, ώστε οι τοπικές Αρχές να απαντούν σε κάθε υπερτίμηση ή υποτίμηση του κινδύνου από τρίτους.
2. Η Πτολεμαΐδα μάλιστα δεν διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία ούτε καν για την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης, δεδομένου ότι δεν είχε (ή δεν επεδίωξε να έχει) σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων την τελευταία δεκαετία. Ο πρώτος σταθμός της Νομ. Αυτοδιοίκησης λειτούργησε μόλις το φετινό Μάιο, ενώ ο σταθμός του ΤΕΙ σταμάτησε την άνοιξη, μετά από λίγους μήνες λειτουργίας.
3. Οι περιβαλλοντικές επιδόσεις του Δήμου Πτολεμαΐδας (τηλεθέρμασνη, αισθητικές παρεμβάσεις στα δημοτικά διαμερίσματα, περιπατητικές διαδρομές, κλπ) είναι γνωστές και σεβαστές, αλλά δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της καταστροφής των φυσικών πόρων (νερά κλπ) στην ευρύτερη περιοχή λόγω των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ.
4. Ο χαρακτηρισμός της Πτολεμαΐδας ως πόλης της τέφρας και του νέφους δεν οφείλεται τόσο στις υπερβολές των δημοσιογράφων, όσο στην ίδια την πραγματικότητα και στον συνεχιζόμενο βιασμό του Ενεργειακού Λεκανοπεδίου. Απόδειξη τα πορίσματα των Επιθεωρητών περιβάλλοντος, του Συνηγόρου του Πολίτη και του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, τα οποία πορίσματα είναι καταπέλτης εναντίον της ΔΕΗ και αποδεικνύουν το μέγεθος της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.
5. Συνεπώς, παρά την λογική αγανάκτηση του Δημάρχου ότι η «μπόρα» συνήθως παίρνει μόνο την Πτολεμαΐδα κι όχι τις άλλες γειτονικές πόλεις, το πρόβλημα δεν είναι να αποχαρακτηρίσουμε την Πτολεμαΐδα, αλλά πρώτα να την καθαρίσουμε από τις παρενέργειες της λειτουργίας των εργοστασίων της ΔΕΗ. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μερικώς με την εφαρμογή της νομοθεσίας, πράγμα που αποτελεί μόνιμο αίτημα των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν όμως να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα, όσο η τοπική κοινωνία και η αυτοδιοίκηση δεν αποφασίζει να αντιταχτεί στις συνεχείς επεκτάσεις των Ορυχείων και των σταθμών της ΔΕΗ. Η τεχνολογία σηκώνει τα χέρια της όταν υπάρχει υπερσυγκέντρωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπέρβαση της φέρουσας ικανότητας μιας περιοχής.
6. Ριζική λύση είναι η στροφή στην πράσινη ενέργεια, η σταδιακή απεξάρτηση από τα στερεά καύσιμα και η ενίσχυση της απασχόλησης μέσα από ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα και κίνητρα. Για το θέμα αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι Κοζάνης έχουν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για τη δημιουργία 3000 νέων πράσινων θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού.
7. Ριζική λύση λοιπόν είναι να δούμε κατάματα το πρόβλημα κι όχι να το κρύβουμε κάτω από τα χαλί. Δεν ωφελεί συνεπώς να εκλιπαρεί ο Δήμος Πτολεμαΐδας τους κατοίκους τους Ασβεστόπετρας προκειμένου να μην πωλούν τα χωράφια τους στη ΔΕΗ, γιατί αν αποθέσει εκεί η ΔΕΗ τους τεράστιους όγκους στείρων των ορυχείων «θα ασχημίζει η είσοδος της πόλης» Όταν η ΔΕΗ λεηλατεί όλο το λεκανοπέδιο χωρίς αντίσταση, τότε η ασχήμια είναι παντού και το μακιγιάζ λίγο βοηθά.

Με τιμή και πάντα στη διάθεση σας

Νίκος Χρυσόγελος
Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Τοπική Πολιτική Κίνηση Ν. Κοζάνης των Οικολόγων Πράσινων

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου