.

Η άλλη πτυχή της ΔΕΗ στην Κοζάνη

Αναδημοσίευση: Εφ. Πρωινός Λόγος, του Μαίρη Κεσκιλίδου, 1/10/09

Έναν οπωρώνα στην «καρδιά» των Ορυχείων καλλιεργεί η ΔΕΗ για να αποδείξει ότι τα εδάφη που επαναποδίδονται στην τοπική κοινωνία μετά την εξόρυξη του λιγνίτη είναι γόνιμα και δεν τίθεται θέμα καταλληλότητας των καρπών. Σκοπός της χθεσινής εκδήλωσης για την συγκομιδή των καρπών ήταν να προβληθεί ένα έργο του τομέα περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό που συνδέεται με την αποκατάσταση των εδαφών και την περιβαλλοντική μέριμνα. Τα προϊόντα του οπωρώνα διατίθενται σε κοινωφελή ιδρύματα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Στέφανος Παλαβός Αναπληρωτής διευθυντού στο ΛΚΔΜ έκανε λόγο για μία διαφορετική πτυχή της δραστηριότητας του φορέα αυτού που σχετίζεται με τον συστηματικό τρόπο ανάπτυξης ενός πρότυπου οπωρώνα, ενώ οι καρποί του αποδίδονται σε φορείς που επιτελούν κοινωνικό έργο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Μελίνα Ανδρεάδου βοηθός διευθυντή στον τομέα περιβάλλοντος του ΛΚΔΜ μέχρι σήμερα έχουν αποκατασταθεί 25 χιλιάδες στρέμματα και 15 χιλιάδες περίπου μισθωμένες εκτάσεις, ενώ φέτος, όπως κάθε χρόνο, ο αριθμός των αποκατεστημένων εδαφών ανέρχεται στα 1500 στρέμματα. Φυτεύτηκαν συνολικά 380 χιλιάδες δέντρα, ενώ στα 25 χιλιάδες στρέμματα αντιστοιχούν σε 7 εκατομμύρια δένδρα. «Προσπαθούμε να αναπτύξουμε πρότυπες καλλιέργειες με έναν στόχο να μπορούν τα εδάφη αυτά να επαναποδίδονται στην τοπική κοινωνία και να είναι γόνιμα».

Ο πρότυπος οπωρώνα του ΛΚΔΜ, κοντά στην εξωτερική απόθεση του Ορυχείου του Κυρίου πεδίου, καταλαμβάνει έκταση 50 περίπου στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται 11 διαφορετικά είδη δένδρων, στην πλειονότητα τους μηλιές και αχλαδιές, ενώ μικρότερη έκταση καταλαμβάνουν δαμασκηνιές, καρυδιές, κερασιές, ροδακινιές, κυδωνιές, αμπέλια, και θάμνοι με βατόμουρα. Όπως εξήγησε ο Χρίστος Παπαδόπουλος, τεχνολόγος- γεωπόνος του τομέα περιβάλλοντος, σκοπός του προγράμματος- υλοποιήθηκε σε συνεργασία της ΔΕΗ με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και έληξε το 2008- ήταν η παρακολούθηση της προσαρμοστικότητας του κάθε είδους στα εδάφη, μετά την εξόρυξη του λιγνίτη, και τα αποτελέσματα για ορισμένα είδη είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Τόνισε ότι γίνονται τακτικές αναλύσεις εδαφών και καρπών από τις οποίες προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατανάλωση των προϊόντων κάνοντας λελογισμένη χρήση ψεκασμών και λιπασμάτων. «Η φιλοσοφία της καλλιέργειας αυτής δεν είναι να πιστοποιηθούμε βιολογικά γιατί δεν μπορούμε, αλλά, να στοχεύσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση του προϊόντος. Δηλαδή η ΔΕΗ, προσπαθεί τόσο οι εισροές των λιπασμάτων όσο και των φυτοφαρμακευτικών προϊόντων να είναι στο ελάχιστο επίπεδο και σε μικρότερη δόση από κάθε φάρμακο». Σημείωσε ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος ότι η παραγωγή του οπωρώνα αντιστοιχεί στο μέσον ενός συμβατικού οπωρώνα. Στη συγκομιδή των καρπών συμμετείχαν και εργαζόμενοι της επιχείρησης.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου