.

ΙΕΝΕ: Φιλόδοξος ο Στόχος για 20 % Συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Ενεργειακό Ισοζύγιο

Ιδιαίτερα φιλόδοξο χαρακτήρισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και πρώην πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ.Παντελής Κάπρος το στόχο για 20 % συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020.

Ο εθνικός στόχος που έχει τεθεί για τη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι γνωστό, είναι 18 %, ωστόσο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φτάσει στο 20 %.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων ο κ.Κάπρος επεσήμανε ότι για να επιτευχθεί ο στόχος του 20 % θα πρέπει το 2020 μία στις τρεις κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας να παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές.

Αυτό προϋποθέτει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 2500 μεγαβάτ ανά πενταετία (ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια εγκαταστάθηκαν συνολικά 1100), άλλα 300 MW από βιομάζα (τώρα δεν ξεπερνούν τα 30), 250 MW μικρά υδροηλεκτρικά (από 50), αύξηση του ποσοστού χρήσης των βιοκαυσίμων στο 11 %, ενώ τώρα η συμμετοχή τους είναι αμελητέα, κ.α.

Παράλληλα η διείσδυση των ΑΠΕ προϋποθέτει επενδύσεις σε θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα) που θα καλύπτουν τη ζήτηση όταν δεν λειτουργούν οι ΑΠΕ (π.χ. όταν δεν φυσάει). Πρόκειται όπως είπε για μονάδες που θα λειτουργούν λίγες ώρες το χρόνο αλλά χρειάζεται να υπάρχουν, συνεπώς πρέπει να επιδοτηθούν.

Ο κ.Κάπρος επανέλαβε ότι από το 2013 οπότε σταματά η δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στους ηλεκτροπαραγωγούς, η επιβάρυνση για αγορά των δικαιωμάτων θα φτάσει στο 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο, ποσό που ισοδυναμεί με αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού κατά 30 %. Υποστήριξε ωστόσο ότι με μικρότερο κόστος μπορούν να αναπτυχθούν οι ανανεώσιμες πηγές, να πετύχουμε το στόχο του 20 % και να αποφύγουμε τη θεαματική αύξηση των τιμολογίων.

Στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ.Ε.Λεκατσάς επεσήμανε ότι με την υλοποίηση των έργων ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς (σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Θράκη, διασύνδεση των Κυκλάδων κ.α.) το δυναμικό απορρόφησης ανανεώσιμης ενέργειας φτάνει στα 8000 - 8500 μεγαβάτ, υπάρχουν ωστόσο περιορισμοί ως προς την ικανότητα του Συστήματος να απορροφήσει την ενέργεια που θα παράγουν οι μονάδες αυτές.

Ο γενικός γραμματέας του ΙΕΝΕ κ.Γ.Χατζηβασιλειάδης τόνισε εξάλλου ότι για να επιτευχθεί η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών χρειάζονται μέτρα που περιλαμβάνουν απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του κόστους υλοποίησης των επενδύσεων, έμφαση στην κατασκευή μεγάλων έργων, εγγύηση της τιμής αγοράς της ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, κ.α.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου