.

Καταλύτης για το κλίμα οι αποφάσεις στην Κοπεγχάγη

Πηγή: Reuters
Η συμφωνία στην Κοπεγχάγη για μια νέα συνθήκη με στόχο την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα ενθαρρύνει τους επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα να στραφούν προς επιχειρήσεις καλύτερα προετοιμασμένες ώστε να αντεπεξέλθουν στην πιθανή αύξηση του κόστους εκπομπής καυσαερίων που προκαλούν το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.
Μια ισχυρή πολιτική συμφωνία που θα περιλαμβάνει στόχους για μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά τη σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί στις 7-18 Δεκεμβρίου ενδεχομένως να είναι αρκετή για την επίσπευση κινήσεων από επενδυτές, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία ή κρατικά επενδυτικά κεφάλαια για την αναπροσαρμογή των χαρτοφυλακίων τους, ώστε να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τους μακροπρόθεσμους κινδύνους από τις κλιματικές αλλαγές.
Παράλληλα, είναι πιθανόν να ενισχύσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης επιχειρήσεων που είτε είναι ενεργειακά αυτάρκεις είτε ασχολούνται με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας -όπως ηλιακή ή αιολική- ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε εταιρείες με υψηλά επίπεδα ρύπων, όπως εταιρείες αλουμινίου, κοινής ωφελείας ή αυτοκινητοβιομηχανίες.
Και μια περισσότερο ουσιώδης συμφωνία -που θα μπορούσε να περιλαμβάνει νομικές δεσμεύσεις για τη μείωση των καυσαερίων- θα μπορούσε να σταθεί αφορμή για τους θεσμικούς επενδυτές να αλλάξουν τη σύσταση του χαρτοφυλακίου τους, με γνώμονα να προστατευθούν από την έκθεση σε εταιρείες που ενδεχομένως να υποστούν πλήγμα από το αυξημένο κόστος εκπομπής ρύπων.
«Η ιδέα ότι θα καταβάλλεται κάποιο τίμημα για τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων θα έχει αντίκτυπο σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, εταιρείες κοινής ωφελείας και βιομηχανίες θα επηρεασθούν», εκτιμά ο Μπρους Τζένκιν-Τζόουνς, στέλεχος της Impax Asset Management.
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία στη σύνοδο της Κοπεγχάγης.Σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση των Ηνωμένων Εθνών στη Βαρκελώνη την προηγούμενη εβδομάδα οι ανεπτυγμένες χώρες περιόρισαν τις προσδοκίες περί συμφωνίας με νομικές δεσμεύσεις, υποστηρίζοντας ότι θα χρειαστούν 6 με 12 μήνες επιπλέον για κάτι τέτοιο.
«Οι πολιτικοί φρόντισαν να περιορίσουν τις προσδοκίες. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πραγματική ευκαιρία: οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Κοπεγχάγη θα επηρεάσουν δραματικά τους ρυθμούς ανάπτυξης των εταιρειών στις οποίες τοποθετούν οι επενδυτές», τονίζει ο Σάιμον Βέμπερ, διαχειριστής κεφαλαίων στη Schroders.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου