.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ στηρίζει το λιγνίτη

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ θέλοντας μία ισχυρή ΔΕΗ και επιμένοντας στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ηλεκτροδότησης, υποστηρίζει την εκμετάλλευση του λιγνίτη

Έτσι ξαφνικά, με καταιγισμό δημοσιευμάτων, κάποιοι «έγκριτοι δημοσιογράφοι», επιχειρούν ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του εθνικού μας καυσίμου, με αδιαμφισβήτητο σκοπό και στόχο την υπηρέτηση συμφερόντων.

Οι «αδέσμευτοι της δημοσιογραφίας», με συνέπεια όπως άλλωστε απαιτεί το λειτούργημα, σε απόλυτη σύμπνοια με απόψεις υποτιθέμενων οικολόγων,σπέρνουν τον πανικό στη κοινωνία, με μοναδικό γνώμονα να προκαθορίσουν την ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Ξεχνάνε οι «έγκριτοι περιβαλλοντολόγοι» ότι οι Έλληνες καταναλωτές απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες την φθηνότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια, έναντι του μέσου όρου των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε, χάρη στην εκμετάλλευση του λιγνίτη.

Ξεχνούν ότι ο λιγνίτης μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς να ρυπαίνει το περιβάλλον, με κατάλληλες τεχνολογίες, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν για καθαρά οικονομικούς λόγους, επειδή δεν υπήρξε ποτέ η πολιτική βούληση να γίνει μία τόσο σοβαρή επένδυση.

Ξεχνούν ότι η απαξίωση του λιγνίτη μοιραία θα οδηγήσει στην ενεργειακή εξάρτιση της χώρας, δεδομένου ότι ο τομέας της ενέργειας είναι από τους πλέον αναπτυσσόμενους και τους έχοντες μεγάλη στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία.

Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα, είναι τυχαίο γεγονός ότι αντίστοιχα επιχειρήματα προβάλλει μερίδα επιχειρηματικών συμφερόντων, που επιθυμεί να ελέγξει το ενεργειακό τοπίο και να θέσει υπό καθεστώς ομηρίας μια ολόκληρη κοινωνία, εν ονόματι του κέρδους.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ είναι ένα συνδικάτο που σέβεται τις αρχές του, που σέβεται την ιστορία του και που πάνω από όλα αγωνίζεται για το καλό της Επιχείρησης, των εργαζομένων και των ελλήνων καταναλωτών. θεωρούμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πράγματι αποτελεί θεμελιώδη άξια για την σύγχρονη κοινωνία και συνάμα συνιστά χρέος της πολιτείας και υποχρέωση όλων των πολιτών.

Παράλληλα όμως πιστεύουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη είναι δύο τομείς που μπορούν να συμβαδίσουν. Αυτό που χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο ενεργειακό πρόγραμμα που θα στηρίζει την αυτοδύναμη ανάπτυξη της ΔΕΗ, με επενδύσεις σε νέες σύγχρονες λιγνιτικές μονάδες, καθαρής και φιλικής προς το περιβάλλον τεχνολογίας, με βελτίωση των παλαιοτέρων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ θέλοντας μία ισχυρή ΔΕΗ και επιμένοντας στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ηλεκτροδότησης, υποστηρίζει την εκμετάλλευση του λιγνίτη για τους εξής λόγους.
· Παρέχει την δυνατότητα φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας.
· Διασφαλίζει την ασφάλεια της τροφοδοσίας.
· Έχει μικρό και προβλέψιμο κόστος.
· Προσδιορίζει το ύψος των τιμολογίων και την κοινωνική διάσταση της Επιχείρησης.
· Βελτιώνει το συναλλαγματικό απόθεμα της χώρας.
· Ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη.
· Καθιστά την χώρα αυτόνομη και ανεξάρτητη από εισαγόμενα καύσιμα τρίτων χωρών.

Η ΕΤΕ/ΔΕΗ παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις, πάγια θέση μας παραμένει ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα δεν μπορούν να ανάγονται σε οικολογικές ευαισθησίες, ούτε σε βάρος της ΔΕΗ, ούτε σε βάρος της ανάπτυξης, ούτε σε βάρος των καταναλωτών.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσει άμεσα την ενεργειακή της πολιτική και λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το δημόσιο συμφέρον να μην συμβάλει στην εκποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, γι’ αυτό και μόνο ο λιγνίτης πρέπει να παραμείνει η παραγωγική βάση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, για μια ΔΕΗ, στην υπηρεσία του Έλληνα καταναλωτή και εργαλείο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου