.

Πράσινη Ανάπτυξη: Μπορεί να συμβάλει στην έξοδο από την οικονομική κρίση

Πηγή Ημερησία
Αν και η χώρα μας είναι τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, το πράσινο πρότυπο ανάπτυξης μπορεί να συμβάλει ώστε να ξεπεραστεί τόσο η κλιματική όσο και η οικονομική κρίση τονίζει ο κ. Νίκος Αυλώνας, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Αειφορίας ( CSE) στη συνέντευξή του στην "H on Line".
Η εποχή Ομπάμα στις ΗΠΑ έφερε στο προσκήνιο την περιβαλλοντική πολιτική και οι δράσεις για την μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος είναι πλέον πολλές. Στο άμεσο μέλλον περισσότερες εταιρείες θα καλούνται να ανακοινώσουν τη στρατηγική τους για την περικοπή του ανθρακικού αποτυπώματος.
Πιστεύετε ότι στην χώρα μας θα καταφέρουμε να έχουμε Πράσινη Ανάπτυξη;
Είναι σημαντικό ότι οι εκπρόσωποι όλων των κύριων πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμμερίζονται την πεποίθηση πως το πράσινο πρότυπο ανάπτυξης μπορεί να συμβάλλει ώστε να ξεπεραστεί τόσο η κλιματική όσο και η οικονομική κρίση παρόλα αυτά η χώρα μας είναι τουλάχιστον 5 χρόνια πίσω από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στην δημιουργία σχετικής κουλτούρας στις επιχειρήσεις στον δημόσιο τομέα αλλά και στην εκπαίδευση. Έτσι πρωτοβουλίες όπως Πολιτική μείωσης εκπομπών ρύπων από τον Δημόσιο τομέα, δημιουργία Πράσινων κτηρίων με μηδενικές εκπομπές ρύπων , η δημιουργία φορολογικών κινήτρων για τις εταιρείες που ρυπαίνουν λιγότερο που εφαρμόζονται χρόνια από τις ‘’Αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες ‘’ όπως η Δανία φαντάζει μακρινό μέλλον .
Ένας τομέας στον οποίο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις δείχνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον εντάσσοντάς το στη στρατηγική τους στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ανάπτυξης είναι το περιβάλλον. Η δική σας εμπειρία τι δείχνει;
Eίναι γεγονός ότι στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το Περιβάλλον έχει αποκτήσει ένα ιδιαίτερο ειδικό βάρος δυστυχώς όμως ελάχιστες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει εθελοντικά σε σχετικά μέτρα βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητας τους βλέποντας όλες αυτές τις ενέργειες ως πρόσθετο κόστος και όχι ως επένδυση.
Στο άμεσο μέλλον περισσότερες εταιρείες θα καλούνται να ανακοινώσουν την στρατηγική τους για την περικοπή του ανθρακικού αποτυπώματος και τις δεσμεύσεις τους και ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν λίγα σχετικά παραδείγματα όπως η Γέφυρα Α.Ε. Πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι εταιρείες που θέλουν να θεωρούνται εταιρικά κοινωνικά υπεύθυνες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για το περιβάλλον όπως η μείωση των αποβλήτων , η αύξηση της ανακύκλωσης , η μεγαλύτερη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και η χρήση ετικέτας ανθρακικού αποτυπώματος στα προϊόντα τους όπως έκανε πρώτο στην Ελλάδα το ελαιόλαδο της ΓΑΙΑ.
Η εταιρεία σας δραστηριοποιείται και στην Αμερική Τι γίνετε στην Αμερική στα θέματα περιβάλλοντος σε σχέση με την Ευρώπη;
Είναι γεγονός ότι στην νέα εποχή Ομπάμα τα θέματα που σχετίζονται με την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχουν αποκτήσει μια σημαντική δυναμική σε σχέση με το παρελθόν Θα έλεγα ότι στην νέα αυτή εποχή η Αμερική πλησιάζει περισσότερο την Ευρώπη στα θέματα Αειφόρου Ανάπτυξης αλλά παράλληλα είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ιδιαίτερα στο θέμα της κλιματικής αλλαγής .
Πιο συγκεκριμένα η Αμερική σήμερα εκδίδει τους περισσότερους κοινωνικούς απολογισμούς στον πλανήτη ενώ παράλληλα αναλαμβάνει δράσεις για την μείωση του Ανθρακικού Αποτυπώματος και υπάρχει πλήθος εθελοντικών πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση.
Το κέντρο Αειφορίας (CSE) τους τελευταίους μήνες με τα νέα του γραφεία στο Σικάγο έχει υλοποιήσει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως η διοργάνωση δύο Roundtables με περισσότερα από 90 στελέχη επιχειρήσεων , ακαδημαϊκούς αλλά και επιστήμονες με στόχο την ενεργή προώθηση στρατηγικών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ενώ παράλληλα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση σημαντικών έργων με κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρείες
Το CSE παρουσιάζει ένα πρόγραμμα για την πιστοποίηση επιχειρήσεων ως Climate Change Leader. Πως προσεγγίζετε σ` αυτό το πρόγραμμα τα θέματα των κλιματικών αλλαγών και πως τα συσχετίζετε με την κοινωνική υπευθυνότητα των επιχειρήσεων;
Tο Κέντρο Αειφορίας (CSE), ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας για ενημέρωση αλλά εκπαίδευση σε θέματα Πράσινης Ανάπτυξης και κλιματικής αλλαγής , προχωρά στην παρουσίαση του καινούργιου και μοναδικού διεθνώς σεμιναρίου που πραγματεύεται το επίκαιρο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής με τίτλο «Become a Qualified Climate Change Leader». Το συγκεκριμένο σεμινάριο προσφέρει πιστοποιημένη εκπαίδευση καθώς είναι αναγνωρισμένο από τον Βρετανικό Οργανισμό πιστοποίησης IEMA (Institute of Environmental Management and Assessment), όπου πιστοποιεί Climate Change Leaders. Σημειώνεται ότι το CSE μέσα από τα πιστοποιημένα προγράμματα του ΙΕΜΑ έχει ήδη πιστοποιήσει μέχρι σήμερα 85 CSR Practitioners (ειδικούς σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ) από 12 διαφορετικές εθνικότητες, ενώ έχει υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα με επιτυχία σε 4 χώρες (Ελλάδα, Βέλγιο, Ντουμπάι, Αμερική).

Νίκος Αυλώνας,
Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Αειφορίας ( CSE)
avlonas@cse-net.org
www.cse-net.org

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου