.

Νέος Πρόεδρος ΔΕΗ: Ο λιγνίτης βασικό καύσιμο και έμφαση στις ΑΠΕ

Αναδημοσίευση: Εφ. Το Βήμα ("Εμφαση στις ανανεώσιμες πηγές"), του Α. Γ. Χριστοδουλάκη, 25/11/09

Σε αναθεώρηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός, το όνομα του οποίου ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Ζερβός συνόψισε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει, στους οποίους περιλαμβάνεται η συνέχιση χρήσης του λιγνίτη ως βασικού καυσίμου για τη λειτουργία της ΔΕΗ, με εκσυγχρονισμό ή και αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων που ρυπαίνουν ιδιαίτερα.

« Παράλληλα όμως η ΔΕΗ θα δώσει πλέον ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) που μέχρι σήμερα είναι μια παρωνυχίδα στις δραστηριότητες της Επιχείρησης αλλά θα αναβαθμιστούν ριζικά » είπε ο «αυριανός» πρόεδρος και προσέθεσε ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ έχει καθυστερήσει και κάποια τμήματά του « βρίσκονται στον αέρα και χρειάζονται ξανακοίταγμα», συμπληρώνοντας ότι πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη πως σε μερικά χρόνια η ΔΕΗ θα πληρώνει για τους ρύπους περίπου 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο, κάτι που θα εκτινάξει στα ύψη τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αν «μέχρι τότε δεν κάνουμε ριζική στροφή προς τις ΑΠΕ ». Ο κ. Ζερβός λέει «όχι στον λιθάνθρακα» και δηλώνει ότι θα τον βγάλει από τις επενδυτικές σκέψεις της ΔΕΗ ενώ θεωρεί το φυσικό αέριο βασικό καύσιμο, με το οποίο η ΔΕΗ πρέπει να συνεχίσει να κινείται, ενώ δεν κρύβει και το άγχος του για τη σημαντική προσωπική πρόκληση που αντιμετωπίζει με έναν τεράστιο διοικητικό οργανισμό όπως η ΔΕΗ.
Κύκλοι της αγοράς τόνιζαν ότι η στροφή του κ. Ζερβού στις ΑΠΕ είναι μεν απόλυτα σωστή διότι είχε παραμεληθεί από τη ΔΕΗ, αλλά τα βασικά προβλήματα της επιχείρησης εστιάζονται στο επενδυτικό πρόγραμμά της και στις στρατηγικές επιλογές της, στη διαχείριση του τεράστιου δικτύου της σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και στη διοικητική αντιμετώπιση ενός κολοσσού με 23.500 εργαζομένους και χιλιάδες εγκαταστάσεις.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος

Ο καθηγητής κ. Αρθούρος Ζερβός γεννήθηκε το 1952 και είναι κάτοχος των πτυχίων ΒSc και ΜSc από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον των ΗΠΑ και των πτυχίων DΕΑ (Diplome d΄Εtudes Αpprofondies) και ΡhD (Diplome de Docteur- Ιngenieur) από το Πανεπιστήμιο Ρ. και Μ. Curie της Γαλλίας. Είναι καθηγητής του Τομέα Ρευστών της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου από το 1982 και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕRΕC), της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕWΕΑ) και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWΕC). Επίσης είναι αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Δικτύου Πολιτικής για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εχει υλοποιήσει περίπου 60 προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης, χρηματοδοτούμενα κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και είναι αρχισυντάκτης του περιοδικού «Ιnternational Journal of Sustainable Εnergy» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του διεθνούς περιοδικού «Ιnternational Journal of Wind Εnergy».

Μείωση φορτίων στην Εορδαία

Αμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Εορδαία, το περιβάλλον της οποίας επλήγη από την κακή λειτουργία των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ τις τελευταίες ημέρες, αποφάσισε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, δίνοντας εντολή στη ΔΕΗ να μειώσει τα φορτία στις ατμοηλεκτρικές μονάδες και να περιορίσει τη δραστηριότητα των εργολάβων στα ορυχεία στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας. Ακόμη, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο, τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας, προκειμένου να διαπιστώσει αν οι υπεύθυνοι τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Οπως σημειώνεται, «οι υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδιακών ρύπων ήταν αποτέλεσμα των ιδιαίτερων κλιματικών συνθηκών... σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη εκκίνηση, ύστερα από βλάβη, δύο ατμοηλεκτρικών μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου