.

Τρεις φορές ακριβότερο το ρεύμα στην «πράσινη» Δανία

Αναδημοσίευση: Πρώτο Θέμα, του Σωτήρη Χιωτάκη, 24/11/09

Μιλάμε για «πράσινη» ανάπτυξη, αλλά έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στον ενεργειακό τομέα.
Την Τρίτη το απόγευμα η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη προέβη σε δύο κινήσεις με προφανή συμβολική – το αν υπάρχει και ουσία θα το δείξει το μέλλον – σημασία.

Πρώτον, γνωστοποίησε ότι το Δημόσιο θα προτείνει ως …αντίΑθανασόπουλο στην ΔΕΗ τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Αρθούρο Ζερβό και, μάλιστα, σε μία κίνηση – έκπληξη, τόσο γιοα πρόεδρο όσο και για διευθύνοντα σύμβουλο. Ο κ. Ζερβός είναι πραγματικά ταυτισμένος με την υπόθεση «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» στην χώρα μας.

Δεύτερον, κάλεσε την ΔΕΗ, σε μία περίοδο κατά την οποία η κρατική επιχείρηση, λόγω των άφθονων υδάτινων αποθεμάτων, έχει θέσει εκτός λειτουργίας ήδη 6 λιγνιτικά εργοστάσια, να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή ηλεκτρισμού από τις μονάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του τομέα Βορείου Ελλάδος επιθεώρησε το λιγνιτωρυχείο , τον ΑΗΣ και τη γραμμή μεταφοράς τέφρας στην Πτολεμαϊδα, προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και υπάρχει συμμόρφωση των υπευθύνων.

Μέχρις εδώ, όλα καλά. Αλλά στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης στοιχείων και επιχειρημάτων για το περιβαλλοντικό ανάμεσα στην ΔΕΗ και την οργάνωση της Greenpeace στην χώρα μας, ο «ενεργειακός δεινόσαυρος» της Ελλάδας δημοσιοποίησε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, στη Δανία, η οποία θα φιλοξενήσει την επικείμενη Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή, σχεδόν το 59% της ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται από λιθάνθρακα και σχεδόν το 20%από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τον δε Οκτώβριο, οι κάτοικοι της Κοπεγχάγης - σύμφωνα με στοιχεία των Ε-Control και VaasaETT - κατέβαλαν τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ-15 (€ 0,303/κιλοβατώρα), ενώ οι κάτοικοι των Αθηνών κατέβαλαν τις χαμηλότερες τιμές (€ 0,114/κιλοβατώρα)!

Η «πράσινη» Δανία είναι ένα πρότυπο για την Ελλάδα! Υπό την έννοια ότι και εκεί ο λιθάνθρακας δίνει σχεδόν το 60% της ηλεκτροπαραγωγής – όσο εδώ ο παρεμφερής λιγνίτης – ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν φτάσει σχεδόν το 20%, ποσοστό που έχει τεθεί ως στόχος για την χώρα μας έως το τέλος της επόμενης δεκαετίας, καθώς εδώ οι ΑΠΕ δίνουν λιγότερο από 4% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.

Θα πρέπει, άραγε, για να πετύχουμε τον περιβαλλοντικό στόχο, να πληρώσουμε πανάκριβα το ρεύμα στα επόμενα χρόνια; Ιδού μία εύλογη απορία που τείνει να καταστεί …σπαζοκεφαλιά για την ηγεσία του υπουργείου Π.Ε.Κ.Α. αν συνυπολογιστεί και ένα ακόμη δεδομένο: στην χώρα μας η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (άνεμος, ήλιος, μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί, βιομάζα κ.α.) χρηματοδοτείται από όλους μας μέσω του τέλους ΑΠΕ που βαρύνει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Παρόλο που οι ΑΠΕ βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία στην Ελλάδα, ο «κουμπαράς» που έχει φτιαχτεί από την καταβολή του τέλους είναι ήδη ελλειμματικός κατά μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ και ήδη οι αρμόδιοι (ο ΔΕΣΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού) εισηγούνται την αύξηση του τέλους υπέρ των ΑΠΕ, δηλαδή την επιβάρυνση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ιδού, λοιπόν, μία καυτή πατάτα για την κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον κ. Αρθούρο Ζερβό στην «μάχη» για την πράσινη ανάπτυξη…

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου