.

Η «επικινδυνότητα» του ελληνικού λιγνίτη αναφορικά με την κλιματική αλλαγή δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή των αγελάδων της Αργεντινής

Με έκπληξη διάβασα δημοσίευμα της Greenpeace, το οποίο παρουσιάζει την «επικινδυνότητα» των ελληνικών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και κυρίως αυτή των λιγνιτικών, αναφορικά με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 1.800.000 MW τροφοδοτούνται σε καθημερινή βάση με άνθρακα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Χώρα μας λειτουργούν περίπου 5.000 λιγνιτικά MW, η εθνική συμμετοχή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή και βεβαίως μόνον στο κομμάτι που αφορά τα στερεά ορυκτά καύσιμα, δεν ξεπερνά το 0,3%!. Σαφώς υπεραπλουστευμένοι υπολογισμοί, αλλά πρέπει να έχουμε την αίσθηση για το τι μεγέθη συγκρίνουμε. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αδυνατούν να καλύψουν την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, το 2020 αναμένεται να λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο 2.384.000 ανθρακικά ΜW (Coal-fired Boilers: World Analysis and Forecast, Elsevier ltd 2009). Καταλαβαίνουμε λοιπόν για του τι μερίδια ευθύνης μιλάμε.
Όσον αφορά στη λίστα των «επικίνδυνων» μονάδων, η παρουσίαση από την πλευρά της Greenpeace απλά και μόνο των ειδικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αναπαράγει για μια ακόμη φορά την πρωτογενώς δεδομένη υψηλή ένταση άνθρακα του ελληνικού λιγνίτη. Το να δημοσιοποιήσω ότι η χρήση του εμβολίου για τη νέα γρίπη δημιουργεί αντισώματα της τάξης του 18 pg CFA/ kg βάρους BGD, πιστεύει κανείς ότι θα είχε κάποια χρηστική αξία για το μέσο πολίτη; Ενδιαφέρον θα είχε για τον πολίτη μια ολοκληρωμένη εικόνα της λιγνιτικής βιομηχανίας με βάση για παράδειγμα, τον καθαρά ενδεικτικό και σαφώς όχι εξαντλητικό πίνακα που ακολουθεί.



Ειδικές εκπομπές CO2
Συνεισφορά στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
Κόστος υποκατάστασης με ΑΠΕ ή εναλλακτικά καύσιμα
Συνεισφορά στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας
Θέσεις εργασίας σε περιφερειακό επίπεδο
Λιγνιτικές μονάδες
Κοζάνης-φλώρινας
Πολύ υψηλές
?
?
?
?
Λιγνιτικές μονάδες
Μεγαλόπολης
Πολύ υψηλές
?
?
?
?


Ακόμη και αν πετύχουμε τους εθνικούς στόχους και καταφέρουμε να απογειώσουμε τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο εθνικό ενεργειακό μίγμα, απαιτείται εκ νέου η εγκατάσταση θερμικών μονάδων ως εφεδρείες.
Σύμφωνα με τον Δρ Guillermo Berra, ερευνητή στο National Institute of Agricultural Technology της Αργεντινής, τα 55 εκατομμύρια αγελάδες που εκτρέφονται στη χώρα του, ευθύνονται για το 30% των συνολικών εθνικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Σε καθημερινή βάση, μια αγελάδα 500 κιλών εκπέμπει περίπου 900 λίτρα αερίων, με κυρίαρχο το μεθάνιο το οποίο είναι 23 φορές δραστικότερο συγκρινόμενο με το διοξείδιο του άνθρακα. Οι μετρήσεις γίνονται με ειδικούς πλαστικούς σάκους που τοποθετούνται πάνω στα ζώα (εικόνα 1). Σαφώς και δεν σχεδιάζουν στην Αργεντινή να εξοστρακίσουν τις αγελάδες και να τις υποκαταστήσουν με κότες η πάπιες. Είναι θέμα επιβίωσης της εθνικής τους οικονομίας.



Εικόνα 1: Αγνώστου ονόματος αγελάδα της Αργεντινής, φορτωμένη με την ευθύνη της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής

Η περιβαλλοντική πίεση του λιγνίτη στο λεκανοπέδιο της Δ. Μακεδονίας είναι μακροχρόνια, σοβαρότατη και ανιχνεύσιμη σε καθημερινή βάση. Οι ευθύνες της κεντρικής και τοπικής εξουσίας τεράστιες και συνεχώς διογκούμενες. Σαφώς και οι λιγνιτικές μονάδες θα βιώσουν σημαντική πίεση μετά το 2013, όταν τα δικαιώματα εκπομπών θα τεθούν σε μηδενική βάση. Το να αναδεικνύουμε όμως τον ελληνικό λιγνίτη ως κυρίαρχα «επικίνδυνο» για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, είναι τουλάχιστον υπερβολικό και μηδαμινής προστιθέμενης αξίας μήνυμα για το σύνολο της κοινωνίας.
Για τη Χώρα μας, το κυρίαρχο περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν είναι οι αγελάδες της Αργεντινής ούτε τα λιγνιτικά φουγάρα της ΔΕΗ ΑΕ που αποτελούν επικοινωνιακά εύκολο στόχο. Το πρόβλημα είναι τα εκατομμύρια οικολογικά ασυνείδητες, διάσπαρτες, πρωτίστως υποκριτικές και περιβαλλοντικά ανεξέλεγκτες μικρές «ΔΕΗ» που κρύβουμε μέσα μας.
ΥΓ: Ως Χώρα, μας δίνονται τελευταία συχνές αφορμές για να αισθανόμαστε τύψεις. Μη φορτωθούμε και την παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Έλεος!

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου