.

Τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 1.300 MW θα λειτουργήσουν εντός του 2010

Αναδημοσίευση: Εφ. ΕΧΠΡΕΣ, της Πηνελόπη Μητρούλια, 20/12/09

ENTOΣ του 2010 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, ανεβάζοντας τη συμμετοχή των ανεξάρτητων (εκτός ΔΕΗ) μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού περίπου στο 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα ιδιωτικών μονάδων που θα ενταχθούν στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, αφού ήδη λειτουργεί η μονάδα ισχύος 390 MW των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη, η οποία ανήκει πλέον στην Elpedison Ενεργειακή (εταιρία των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison). Επίσης λειτουργεί η μονάδα ισχύος 150 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία και η μονάδα της Endesa Hellas (των ομίλων Μυτιληναίου και Endesa που έχει εξαγοραστεί από την ιταλική Enel) ισχύος 334 MW στις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Aγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Οι νέες μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία εντός του 2010, συνολικής ισχύος 1.300 MW, προστιθέμενες στα ήδη υφιστάμενα 800 MW αυξάνουν την ιδιωτική παραγωγή ηλεκτρισμού σε 2.100 MW και θα αντιπροσωπεύουν το περίπου 18% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα αφού εντός του 2010 δεν προβλέπεται να ενταχθεί στο σύστημα καμία νέα μονάδα της ΔΕΗ.

Το χρονοδιάγραμμα ένταξης των νέων μονάδων, όπως έχει ανακοινωθεί από τις εταιρίες και το οποίο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ακολουθείται κανονικά, έχει ως εξής:

 Εντός του πρώτου τριμήνου του 2010 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μία μονάδα ισχύος 435 MW της Hρων Θερμοηλεκτρική στη Βοιωτία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία της, ώστε έως το τέλος Μαρτίου να μπορεί να πωλεί ενέργεια στο σύστημα.

 Τον Ιούλιο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα ισχύος 444 MW της Endesa Hellas στον Aγιο Νικόλαο Βοιωτίας και προγραμματίζεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία τον Νοέμβριο του 2010.

 Τον Σεπτέμβριο του 2010 αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα της Elpedison, ισχύος 420 MW. Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν επίσης η Eλλάκτωρ και η Xαλκόρ.

Οι νέες ιδιωτικές μονάδες θα λειτουργούν με φυσικό αέριο και οι εταιρίες βρίσκονται ήδη σε διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΠΑ για την εξασφάλιση συμβολαίων προμήθειας φυσικού αερίου. Μάλιστα, η Elpedison αλλά και η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ έχουν προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με τη ΔΕΠΑ, ενώ ο όμιλος Μυτιληναίου προτίθεται να προχωρήσει στην εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου για την κάλυψη των αναγκών των μονάδων του. Oπως είναι γνωστό το πρώτο φορτίο που επιχείρησε να εισαγάγει προσέκρουσε στην απουσία θεσμικού πλαισίου, αλλά οι επιτελείς του ομίλου δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην εισαγωγή και νέου φορτίου έως το τέλος Ιανουαρίου.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου