.

Διχάζει τους ειδικούς η πυρηνική ενέργεια

Αναδημοσίευση: Εφ. Ελευθεροτυπία, του Νίκου Φωτόπουλου, 10/12/09

«Δεν είναι λύση, είναι πρόβλημα», έγραφε το πανό που σήκωσαν χθες στην ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την πυρηνική ενέργεια, στη Θεσσαλονίκη, ακτιβιστές του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων.
Διχασμένες οι απόψεις των ειδικών: οι μισοί θεωρούν αναπόφευκτη και «καθαρή» λύση τη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού κι άλλοι τόσοι λένε ότι «κρύβουμε κάτω απ' το χαλί το άλυτο πρόβλημα διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων».

«Αναπόφευκτη, άμεση και μεσοπρόθεσμη λύση στα ενεργειακά σχέδια πολλών χωρών» χαρακτήρισε την πυρηνική ενέργεια ο καθηγητής Πυρηνικής Τεχνολογίας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης Γιώργος Γιαδικιάρογλου. Τόνισε ότι πρόκειται για τη μόνη τεχνολογία που μπορεί αποδεδειγμένα να προσφέρει σημαντικά στην ηλεκτροπαραγωγή, σε σχετικά σύντομα χρονικά διαστήματα.

«Μονόδρομος» για τις αναπτυγμένες χώρες στη μεταπετρελαϊκή εποχή αποτελεί η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξε και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Purdue των ΗΠΑ, Λευτέρης Τσουκαλάς. Επισήμανε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που μπορεί να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, τη στιγμή που στις αναπτυσσόμενες γειτονικές μας χώρες συμβαίνει το αντίθετο: «Θέλουν, αλλά προς το παρόν δεν μπορούν».

«Πυρηνική ενέργεια; Οχι ευχαριστώ». Ο πρόεδρος του αντιπυρηνικού παρατηρητηρίου της Μεσογείου - πολιτικός μηχανικός Θανάσης Αναπολιτάνος, επέμεινε ότι «η πυρηνική ενέργεια είναι μια αδιέξοδη, επικίνδυνη, εγκληματική επιλογή».

«Οσοι κάνουν το βήμα προς την τρέλα αυτή αναλαμβάνουν τεράστιες και ιστορικές ευθύνες για το περιβάλλον, την παγκόσμια ειρήνη και την ίδια τη ζωή», είπε και υπενθύμισε ότι «ακόμη κι οι υπερασπιστές της πυρηνικής ενέργειας ομολογούν ότι το μόνο μειονέκτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι η πιθανότητα ατυχήματος».

Με τη φράση «ο Θεός μπορεί να παίζει ζάρια, κατά τον πρωτεργάτη της θεωρίας της ατομικής ενέργειας, αλλά εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε τέτοιες πολυτέλειες», εξέφρασε τον προβληματισμό του ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), Τάσος Κονακλίδης.

Νωρίτερα, σε μια ακτιβιστική ενέργεια που έγινε στην αίθουσα της ημερίδας, σε κεντρικό ξενοδοχείο, μέλη του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων αιφνιδίασαν διαμαρτυρόμενοι κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου