.

Φραγμοί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα

Φραγμοί στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των τεχνολογιών αποθήκευσης άνθρακα με τροπολογία του Κρίτωνα Αρσένη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να μην αποτελέσουν οι τεχνολογικές λύσεις αποθήκευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανασταλτικό παράγοντα στον περιορισμό των εκπομπών αυτών, πέτυχε με τροπολογία του σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κρίτων Αρσένης, Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ.
Ο Κρίτων Αρσένης, ως εισηγητής της Σοσιαλιστικής ομάδας για το θέμα ανάπτυξης των τεχνικών για την υγροποίηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε γεωλογικούς σχηματισμούς του Ατλαντικού, πέτυχε επίσης να ελέγχεται διαρκώς η τεχνολογική αυτή λύση για τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον.

Σε δηλώσεις του μετά την υπερψήφιση της κρίσιμης τροπολογίας του από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κρίτων Αρσένης σημείωσε ότι: "Για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή πρέπει να μειώσουμε την συγκέντρωση των αερίων του Θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα κάτω από 350 ppm, από τα 380ppm σήμερα. Πρέπει άμεσα να σταματήσουμε να εκπέμπουμε διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του Θερμοκηπίου και να επισπεύσουμε την απορρόφησή τους. Όπως φαίνεται, είναι αδύνατο να σταματήσουμε να εκπέμπουμε αέρια του Θερμοκηπίου πριν το 2050 και απαιτούνται τεράστιες προσπάθειες σήμερα για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε τουλάχιστον τότε. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουμε παράλληλα να επαναποθηκεύουμε άνθρακα από την ατμόσφαιρα στην γη. Υπάρχει μια τέλεια τεχνολογία χωρίς καμία επίπτωση που μπορεί να το κάνει αυτό. Είναι τα δέντρα και κάθε βλάστηση. Στα χερσαία φυσικά οικοσυστήματα υπάρχει αποθηκευμένος 3 φορές περισσότερος άνθρακας απ’ότι στην ατμόσφαιρα. Τα φυσικά οικοσυστήματα απορροφούν το 50% των εκπομπών μας. Οι ΗΠΑ ενέκριναν στην Βουλή των Αντιπροσώπων 5 δις δολάρια ετησίως για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας αποδάσωσης. Η ΕΕ δεν έχει προβεί στην παραμικρή δέσμευση καθώς προωθεί μια άγνωστων επιπτώσεων, αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πανάκριβη τεχνική λύση, το CCS (carbon capture and storage) για υγροποίηση και αποθήκευση σε γεωλογικούς σχηματισμούς του άνθρακα που θα εκλύεται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Αντί για αυτό, αλλά και ανεξάρτητα από αυτό πρέπει να προστατεύσουμε τα μεσογειακά δάση που απειλούνται πλέον με ολική εξαφάνιση και να χρηματοδοτήσουμε τον τερματισμό της παγκόσμιας αποδάσωσης. Δεν είναι μόνο προτεραιότητα για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής. Είναι προτεραιότητα για την αντιμετώπιση και της φτώχειας καθώς η ζωή 1,4 δις ανθρώπων εξαρτάται από τα δάση".

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου