.

Επανεξέταση τιμολογίων ΔΕΗ

Αναδημοσίευση: Εφ. Ημερησία, Της Μανταλένας Πίου, 15/12/09

Σε επανεξέταση των τιμολογίων ηλεκτρισμού που ισχύουν για τις διάφορες κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ είναι ενδεχόμενο να προχωρήσει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι πολύ πιθανόν στα μέσα της επόμενης χρονιάς η επιχείρηση να ζητήσει αυξήσεις τιμολογίων, που θα τεθούν σε ισχύ από το 2011.

Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση του μετόχου πλειοψηφίας της ΔΕΗ για τον τοποθέτηση του κ. Ζερβού στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης.

Το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον κ. Ζερβό έθεσε το θέμα των επιμέρους τιμολογίων, καθώς ελάχιστα από αυτά είναι κερδοφόρα, ενώ στα τιμολόγια-φιλέτα των εμπορικών κυρίως πελατών, όπως το Γ21, Γ22, Β1 και Β2, που αποφέρουν κέρδη, έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται τρίτες εταιρείες όπως η αυστριακή Verbund και η ελληνική Aegean Power.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΝΟΠ, η ΔΕΗ έχασε το 2009 έσοδα ύψους 105 εκατ. ευρω από την πίτα των εμπορικών της πελατών, οι οποίοι προτίμησαν να στραφούν σε ιδιώτες προμηθευτές.

Ο ανασχεδιασμός των τιμολογίων συμπίπτει με την πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ στην τιμολογιακή της πολιτική, προκειμένου να ενσωματώσει ήπια και προοδευτικά την επιβάρυνση που μοιραία θα επέλθει από το τέλος του 2013, όταν εφαρμοστεί η τελευταία οδηγία της Ε.Ε. για τους ρύπους.

Δικαιώματα

Σύμφωνα με την απόφαση που έχει ληφθεί, από 31//12/2013 οι ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες θα πρέπει να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπής CO 2 για το σύνολο του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν και όχι για τις ποσότητες που ξεπερνούν ένα πλαφόν, όπως ισχύει σήμερα. Υπολογισμοί που έχουν γίνει, δείχνουν ότι το έξτρα κόστος της ΔΕΗ για τους ρύπους μπορεί να φθάσει τα 1,2-1,5 δισ. ευρώ.

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου